Валери Симеонов купил апартамент и офис в Слънчев бряг за 7801 лева

Продавач е Чочо Несебърския; А жена, продала хотел на Симеонов, днес е областен управител от НФСБ

Справка в имотния регистър показва, че офисът, копун от СКАТ на Симеонов, е 31 кв. м, а апартаментът 79 кв. м. Продавач е Чочо Несебърския.

Валери Симеонов удря в земята Цецо Цветанов и всички останали български политици, магистрати и чиновници, които са горди собственици на евтини апартаменти. Доскорошният вицепремиер е купил апартамент и офис в Слънчев бряг на цени, които ще накарат да му завидят всички спекуланти от имотната мафия.

Любопитно е, че Симеонов до неотдавна наричаше курорта блато и помийна яма, обитавана от мутрите на прехода. За разминаването между думи и дела говори фактът, че първият апартамент, находящ се в кокетна четириетажна сграда, издигната в парцел XVIII-577 на Слънчев бряг, лидерът на НФСБ купува не от кого да е, а от Чавдар Александров, по-известен в криминалните среди като Чочо Несебърския. Кратка справка за въпросния герой на прехода показва, че той на няколко пъти е обвиняван за побой над конкуренти в бизнеса, дори е арестуван заради подобни сигнали. Разследван е за измами в особено големи размери с ДДС, както и за забранена от закона търговия. Биографията му на човек от ъндърграунда съвсем не е притеснила бореца за справедливост Валери Симеонов, чиято фирма „СКАТ“ ООД е придобила вещно право на строеж за въпросния имот лично от Несебърския. Сделката за апартамента от 79,3 квадратни метра е за умопомрачителната сума от 900 (деветстотин) лева!

Вторият апартамент според нотариалния акт е 32 квадрата и по статут е офис. Имотът се намира в друга четириетажна сграда, в УПИ І-490 в кв. 2101 по плана на Слънчев бряг. Продавачи са Еньо и Маргарита Абрашеви, които са прехвърлили собствеността на „СКАТ“ ООД през 2005 г. срещу скромните 6901 лв. и 10 ст. Брокери на недвижими имоти коментираха пред „Галерия“, че по това време цените на имотите в курорта се движат между 500 и 1800 евро за квадратен метър. Реалната пазарна цена на офиса е поне 6 пъти по-висока от декларираната при сделката, а на апартамента – минимум 120 пъти.

Официално двата имота, на обща стойност 7801 лева, не се водят на името на Валери Симеонов, а на фирмата „СКАТ“ ООД, чийто мажоритарен собственик обаче е лидерът на НФСБ чрез другата си фирма ЕТ „Селект – К“. Закупени са малко преди да влезе в политиката. Откакто бе избран за вицепремиер, Симеонов временно се е оттеглил от управлението на всичките си фирми, както се изисква от закона. Това в никакъв случай не може да отхвърли съмненията, че още преди да се посвети на народните дела, бъдещият политик е ощетил държавния бюджет чрез занижаване на покупко-продажната цена по сделките. Повече от ясно е, че с 900 лева в Слънчев бряг Валери Симеонов може най-много да се включи в здрав среднощен запой с група британци или скандинавци или да си купи половин квадратен метър застроена площ. Другото е в сферата на хумора и сатирата.
`

Жена, продала хотел на Симеонов, днес е областен управител от НФСБ

От нотариалните актове се вижда, че в един ден сегашната областна управителка от НФСБ купува хотел в Златоград и го продава на СКАТ на Валери Симеонов за същата цена.

Датата 23 август 2008 година и кантората на нотариус Мая Димитрова в Златоград могат да влязат в Книгата на рекордите на Гинес. На този ден са издадени два нотариални акта за един и същи имот. Това не е шега – два пъти в един и същи ден се продава един и същи имот на една и съща цена.

Имотът е „База за отдих Пресока“, състояща се от четириетажна сграда със застроена площ от 360 квадратни метра и прилежащ терен от 1,506 декара. Цената и на двете сделки, които са вписани една след друга, е 121 800 лева.

Първият собственик е „Белотекс-95“ АД, който продава почивната база на Николай Ангелов Миков и съпругата му Гергана Величкова Микова.

Минути след сделката семейство Микови продава въпросния имот за същата цена на „СКАТ ТВ“ ООД, представлявано от Валери Симеонов.

Врътката е направена, а за ролята на брокерите от семейство Микови в политическия живот на родината ще разберем десетилетие по-късно. Днес Гергана Микова е областен управител на Стара Загора от квотата на НФСБ – партията на Валери Симеонов. Очевидно партийната и политическа кариера минава през доброто бизнес поведение.

Само Микови и Симеонов могат да обяснят защо е била нужна двойната продажба на един и същи имот през 2008 г. Най-вероятно това е било желанието на първия собственик на имота, около който вероятно има нещо гнило, за да се налагат няколко продажби. Любопитно е, че в годишния си отчет фирмата „Белотекс-95“ не отбелязва сделката за сградата и така си спестява едни данъци, които е трябвало да влязат в държавната хазна.

От друга страна, мнението на брокери е, че реалната цена на имота е поне три пъти по-висока от цената, вписана при двете сделки. Данъчната оценка пък е още по-нереално ниска, но в онези години общините не се грижеха особено акуратно за тези неща.

Днес старата база вече е прекрасен хотел, който е едно от бижутата в короната от имоти на СКАТ и Валери Симеонов. Около хотел „Панорама“ вече избухна скандал, както впрочем около всичко, свързано със Симеонов. Бившият вицепремиер в типичен свой стил не се съобрази с решението на Върховния административен съд и не събори незаконната си пристройка към хотела.
Магистратите установиха, че за допълнително изградената постройка не са издадени необходимите строителни книжа. Без разрешение е и басейнът към комплекса, който преди 11 години два пъти сменя собствениците си в рамките на един ден.

(Още имотни сделки на Симеонов и фирмата му СКАТ – в седмичника в. „Галерия”, който няма сайт)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.