Дилемите на Ердоган

Новият диктатор Ердоган. сатиричен колаж

Турция потъва в дълбока криза. Невъзможно е да се предскаже как ще изглежда страната дори след няколко месеца. Просто няма никакъв съществен план.

Ако има такъв, то той е заключен в ума на един човек, чиято единствена цел е да се задържи на власт (той самият, а когато той е извън играта – неговото семейство) – завинаги.

Най-добрите анализатори в Европа и САЩ са съгласни, че Реджеп Тайип Ердоган ще бъде изправен пред две големи кризи до есента. Първата е икономическа, пише Алексис Папахелас, в. „Катимерини“ .

Частният сектор на страната има до 300 милиарда долара дългове според някои оценки. По-голямата част от този дълг е в чужда валута и около половината трябва да бъде изплатен до края на лятото.

Повечето анализатори в Турция смятат, че Анкара ще трябва или да прибегне до Международния валутен фонд за заем от порядъка на 150 милиарда долара, или да последва пътя на Венецуела.

Разбира се, Ердоган винаги би могъл да промени своята политика, за да отклони най-лошия сценарий, но това изглежда не е политическа възможност.

Турция има нужда от много пари и подкрепа от Русия и Катар просто не е достатъчна. И ние тук говорим за една страна, която все още се нуждае от внос на лук и брашно.

Силният човек на Турция очевидно не желае да се обърне към МВФ, тъй като това би сложило край на неговия речитатив: би го показало в образа на лидер, който се обръща към Запада за пари, при все че самият той се представя за лидер на суперсила от среден клас, която може да постави ЕС и САЩ на място.

С ескалацията на икономическата криза Ердоган ще трябва да се изправи пред още една дилема: дали да се обърне към Русия и да купи системите за отбрана С-400, или да продължи с доставката на изтребители F-35 и да запази отношенията със САЩ и НАТО? Вашингтон досега не е изпратил ясен сигнал по този въпрос.

Това обаче започва да се променя, както показват скорошни изявления на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и на други високопоставени представители.

Конгресът започна да играе много важна роля във формирането на външната политика и се отнася към въпроса много сериозно.

Дори и в Пентагона нарастващ брой представители започват да вярват, че сегашното състояние на отношенията с НАТО не може да продължи.

Според тях политиците на САЩ доскоро са допускали грешката да не изпращат ясни сигнали на Анкара, защото са разчитали повече на моркова, отколкото на тоягата.

„Президентът Ердоган лае много, но когато някой му се озъби, обикновено спира“, заяви наскоро американски анализатор, който добре познава Турция.

Отношенията на Турция и САЩ ще бъдат подложени на сериозно изпитание през следващите месеци.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.