Пакост или лакомство? Брекзит се отлага за Хелоуин

Брекзит. Илюстрация: Мастър инвестор

Сякаш не е достатъчно, че призракът на Брекзита преследва от три години Великобритания и Европейския съюз, та рано тази сутрин двете страни се договориха да удължат крайния му срок до Хелоуин. Новата крайна дата – 31 октомври – предотвратява един крайно рисков и потенциално апокалиптичен Брекзит, до който можеше да се стигне в петък.

„Моля ви, този път не губете време“, настоя председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той каза, че ЕС дава на Великобритания още шест месеца, „за да намери най-доброто възможно решение“ на дилемата Брекзит.

Като много други неща, свързани с Брекзит, удължаването бе труден компромис. Тереза Мей дойде на извънредния съмит в Брюксел с искане напускането на Великобритания да бъде отложено до 30 юни. Някои европейски лидери предпочитаха по-дълго удължаване, но френският президент Еманюел Макрон настояваше за много кратка отсрочка.

Лидерите на 27-те оставащи страни членки на ЕС заседаваха повече от 6 часа след вечеря с миди и треска, преди да се договорят за края на октомври с опция за по-ранен Брекзит, ако Великобритания ратифицира споразумението за развода.

Мей каза, че възможността за напускане преди този краен срок е нейно ключово искане. „Продължавам да вярвам, че ние трябва да напуснем ЕС със споразумение и колкото е възможно по-скоро“, каза тя пред репортери.

Премиерката отбеляза, че ако британските депутати подкрепят нейното споразумение за Брекзит, страната все още може да напусне до 30 юни – крайният срок за Брекзит, който тя поиска от ЕС, а дори и до 22 май, което ще спести на Великобритания участие в изборите за Европейски парламент.

Мей говори пред 27-те лидери от ЕС малко повече от час, преди те да се съберат на вечеря без нея, за да решат съдбата на страната й. За разлика от някои неотдавнашни срещи на върха, преминали в препирни, този път имаше признаци на топлота, дори на добро настроение. Мей и германската канцлерка Ангела Меркел бяха заснети как се смеят, гледайки таблет, на който се вижда тяхна снимка как говорят пред своите парламенти, облечени в приличащи си сини сака.

Много от лидерите казаха, че са склонни да дадат отсрочка на Брекзит, но Макрон изрази резерви и още с пристигането си на срещата предупреди, че „нищо не е решено“. После обаче каза, че е доволен от резултата. „Постигнахме най-добрия възможен компромис, за да запазим единството на 27-те, давайки на Обединеното кралство повече време да постигне споразумение“, посочи френският президент.

Доналд Туск каза, че по време на удължения срок Великобритания „ще продължи да сътрудничи искрено като пълноправен член на съюза, с всички права и като близък приятел и верен съюзник в бъдеще“.

Изминаха няколко месеца, откакто Мей и ЕС постигнаха споразумение за условията на британското оттегляне и рамката на бъдещите отношения. Оставаше само то да бъде ратифицирано от британския и Европейския парламенти. Но британските депутати го отхвърлиха и то три пъти. С приближаването на датата на британското оттегляне – 29 март, и без изгледи за изход от задънената улица, ЕС даде на Великобритания срок до петък (утре) да одобри план за изтеглянето, да смени курса и да поиска нова отсрочка за Брекзит, или да напусне ЕС неорганизирано, без споразумение, което да смекчи удара.

Икономисти и бизнес лидери отдавна предупреждават, че Брекзит без споразумение ще доведе до огромни проблеми в търговията и пътуванията, а митата и митническите проверки ще причинят задръствания на британските пристанища, вероятно и дефицит на стоки. Един хаотичен Брекзит би навредил на страните от ЕС, както и на Великобритания, и всички искат да го избегнат, но има твърде малко съгласие как да стане това.

В същото време бъдещето на Тереза Мей е несигурно. Тя ще говори пред британския парламент по-късно днес за резултата от срещата. По-рано тя беше казала, че „като премиер“ не може да допусне Великобритания да остане в ЕС след 30 юни и беше обещала да се оттегли, след Брекзита. Много депутати от Консервативната партия биха желали тя да се оттегли още сега и да се даде възможност на нов лидер да се заеме със следващия етап от Брекзита. Но те не могат да я принудят да си тръгне преди края на годината, след като тя оцеля във на недоверие през декември.

До момента всяка британска инициатива да се постигне споразумение удря на камък. От няколко дни се водят преговори между консервативното правителство на Мей и главната опозиционна Лейбъристка партия за намиране на компромис, но пробив няма. Лейбъристите предпочитат по-мек Брекзит от предложения от правителството и искат запазване на близки икономически отношения с ЕС. Двете страни казаха, че ще продължат разговорите днес.

Сега във Великобритания започва битката за това как да се процедира през отпуснатото допълнително време. На масата остават всички опции: от Брекзит без споразумение, до парламентарни избори и отказ от Брекзит изобщо.

Проевропейски настроените политици казаха, че следващите няколко месеца трябва да се използват за провеждане на нов референдум за напускане или оставане в ЕС. Лейбъристката депутатка Мери Крейг писа в Туитър, че парламентът трябва бързо да разсече гордиевия възел на Брекзит с подлагането на предложеното от премиерката споразумение на референдум.

Депутатите, които са за Брекзит, казаха, че е време Мей да бъде сменена с друг консервативен лидер – за предпочитане някой от „твърдите привърженици на Брекзит“.

Ирландският премиер Лео Варадкар каза, че е дошло времето Великобритания да реши какво иска. „Даваме им много време да вземат решение – посочи той. – Вижте, Европейският съюз не е затвор. Никой не е длъжен да остава (в него), но той също така е и дом и ние няма да изхвърлим никого от него.“

А що се отнася до символиката на новия краен срок? Варадкар каза, че лидерите на ЕС не са мислили за това. „Както научих тази вечер, Хелоуин не е празник, който се празнува широко из Европейския съюз“, отбеляза ирландският премиер.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.