„Той не е никакъв герой“ – възход и падение на Джулиан Асанж

Арестът на Джулиан Асанж. Снимка: от тв екрана

Дългото затворничество в еквадорското посолство в Лондон приключи, както се очакваше: британската полиция арестува основателя на Wikileaks Джулиан Асанж в същата сграда, в която той прекара последните седем години. Сергей Смирнов припомня в руското онлайн издание The Bell историята на Асанж, неговия главен проект и обвиненията във връзки с Русия.

Убеждения. Роден в Австралия през 1971 г., Асанж започва като ляв активист, програмист и хакер от ерата преди интернет. В края на 90-те той е един от първите, които осъзнават опасността от интернет като средство за събиране на информация от службите за сигурност и започват да се борят за анонимност в мрежата.

През 2006 г. Асанж основава Wikileaks. Първите години ресурсът публикува изтичания като вътрешните правила на американския затвор в Гуантанамо, книгите от най-високите нива на сиентологията и кореспонденцията на Сара Пейлин.

Слава. Едва през 2010 г. Асанж получава световна слава и става враг номер едно за специалните служби на САЩ.

Само за една година Wikileaks публикува четири изтичания, всяко от които има ефект на избухнала бомба: видеозапис как хеликоптер на американските военновъздушни сили разстрелва група цивилни в Багдад, „ирански“ и „афганистански“ файлове, и особено 260 000 конфиденциални дипломатически досиета на САЩ.

Цялата тази информация е предадена на Wikileaks от информатора, анализатор във военното разузнаване Брадли Манинг (по-късно сменя пола и името си).

През същата година САЩ започват разследване и след това подготовка за наказателно преследване на Асанж. Ако им бъде предаден, той е заплашен от до 35 години затвор или със смъртно наказание.

Връзки и „руска следа“. Вторият връх в популярността на Wikileaks е свързан с публикуването през 2016 г. на кореспонденцията на Джон Подеста, ръководител на щаба на Хилари Клинтън за президентските избори в САЩ. Кореспонденцията разкрива неблаговидни практики на централата, включително координация на въпросите за прес-конференциите на Клинтън.

Файловете, получени от хакери още през пролетта на 2016 г. от Wikileaks, са публикувани на порции в критичния етап от предизборната кампания през октомври-ноември. Публикацията съвпада с падането на рейтинга на Клинтън, а самата тя твърди, че хакерските атаки и изтичанията са повлияли на резултата в изборите.

Още през декември 2016 г. американските разузнавателни служби приписват изтичането на „руските хакери“ от групата Fancy Bear, свързана с руските власти, а целта й според тях е да бъде дискредитирана Клинтън заради победа на Тръмп. Тъй като Асанж не е можел да не знае какъв е произходът на файловете, той се превръща от герой и борец срещу специалните служби в руски агент.

Връзките на Асанж с Русия многократно са отричани както от Асанж, така и от Русия. Но САЩ са напълно сигурни, че те съществуват. През 2017 г. директорът на ЦРУ Майк Помпео нарича Wikileaks „враждебна недържавна разузнавателна организаация, често получаваща държавна помощ, включително от Русия“.

В задочното обвинение на специален прокурор Мюлер срещу 12 предполагаеми руски служители на военното разузнаване се твърди направо, че те са се уговаряли в какво време да се публикуват откраднатите документи от Wikileaks, за да се увеличи тяхното въздействие върху президентската кампания през 2016 година.

През 2012 г. Асанж прави за телевизия RT няколко издания на програма, наречена The World Tomorrow (Светът утре). Принадлежащата на тази телевизия агенция Ruptly единствена заснема момента на задържането на Асанж при извеждането му от посолството.

Убежище. През август 2010 г. Асанж посещава Швеция във връзка с прехвърлянето на сървърите на Wikileaks в тази страна, но става обект на обвинения в сексуално насилие. За да избегне ареста и екстрадирането в Съединените щати, Асандж заминава за Великобритания и през август 2012 г. получава политическо убежище в еквадорското посолство в Лондон. Нарича всичко, което се случва, американска провокация.

В ранните години в посолството Асанж действа активно в интернет, което силно дразни властите на Еквадор. Той дори успява да се скара с Боливия: тя обвинява Асанж за слуха, че президентът на Боливия Ево Моралес щял изведе друг разобличител, Едуард Сноуден, от Русия с президентския си самолет. В резултат на това самолетът на Моралес е приземен в Австрия и претърсен.

Съединените щати засилват натиска върху Еквадор, а осигуряването на безопасността на основателя на Wikileaks струва на страната поне 5 млн. долара През 2015 г. Асанж иска от Франция убежище, но не го получава.

Прогонване. Повратният момент настъпва, когато през 2017 г. в Еквадор идва на власт президентът Ленин Морено. Той сравнява Асанж с „камъче в нашата обувка“ и заявява, че постоянното присъствие на активиста в посолството вече не е възможно. Там започват последователно да влошават условията за престой на Асанж и да контролират достъпа му до интернет.

Миналата година става известно, че „тихата дипломация“ с Великобритания най-накрая е дала резултат: Морено получава гаранции, че Асанж няма да бъде екстрадиран в страна, където го заплашва смъртно наказание. След това се съобщава, че Съединените щати с нетърпение се подготвят за публично обвинение срещу Асанж в шпионаж. Съдбата му е предрешена, остава само въпрос на време.

През септември 2018 г. „Гардиън“ пише, че Русия е подготвяла спасителна операция за извеждане на Асанж от еквадорското посолство в Лондон, но я е отменила няколко дни преди датата поради прекомерния риск.

На 11 април 2019 г. Еквадор лиши Асанж от убежище и гражданство, разреши на британската полиция дотъп до посолството и бившият хакер бе задържан за неизпълнение на съдебни решения и в съответствие с искането на САЩ за екстрадиция.

Британският външен министър Джереми Хънт благодари на властите на Еквадор и лично на Морено. „Джулиан Асандж не е никакъв герой, а законът е над всичко. Той се криеше от правосъдието в продължение на много години. Благодаря на Еквадор и на президента Ленин Морено за сътрудничеството с външното министерство, за да бъде изправен Асанж пред закона”, написа той в Twitter.

Какво следва. Няколко часа след ареста му американското Министерство на правосъдието разгласи обвиненията, повдигнати на Асанж. Американските власти смятат, че през 2010 г. Асанж е влязъл в сговор с бившия информатор на Wikileaks Челси (Брадли) Манинг, за да получи достъп до правителствен компютър. По това обвинение основателят на Wikileaks е заплашен от затвор до пет години, според Министерството на правосъдието на САЩ. Британският съд може да обмисля екстрадирането няколко месеца или дори години, отбелязва агенция Блумбърг. Ако Асанж бъде екстрадиран в Съединените щати, той може да бъде разпитан и по делото за намесата на Русия в американските избори.

Превод e-vestnik

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.