Обвиненията срещу Асандж в хакерство не му позволяват да се позовава на свободата на словото

Брадли Манинг и Джулиан Асанж. Снимки: дейлинюз

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж се представя за защитник на свободния печат, но решението на американското министерство на правосъдието да повдигне обвинения срещу него за заговор за хакерска атака срещу компютърната система на правителството ограничава възможностите му да мобилизира мощна защита в подкрепа на свободата на словото, казват някои юридически експерти.

Според обвиненията, огласени вчера от федерален съд в Александрия, щата Вирджиния, през 2010 г. Асанж се е съгласил да помогне на Челси Манинг, бивш анализатор от американското военното разузнаване (по онова време мъж на име Брадли Манинг) да разбие парола на компютърна мрежа на американското правителство.

Към този момент Манинг вече е бил предоставил на Уикилийкс секретна информация за американските военни дейности в Ирак и Афганистан, както и за затворници в Гуантанамо, заявиха прокурори. Схемата би позволила на Манинг да влезе в системата анонимно и да избегне разпознаване, се казва в обвинителния акт.

Робърт Чесни, професор по право в областта на националната сигурност в Тексаския университет, заяви, че делото не засяга свободата на словото, защото се базира на твърдението, че Асанж се е опитал да разбие парола.

„Обвинението е изключително конкретно и това е направено умишлено“, каза Чесни. Американските прокурори обаче все още могат да повдигнат нови обвинения срещу Асанж, уточниха юридически експерти.

Обвинителният акт, който е бил подготвен тайно миналата година и стана достояние на обществеността вчера, не обвинява Асанж в публикуване на секретна информация. Уикилийкс разпространи класифицирана военна информация на сайта си през 2010 и 2011 г.

В обвинителния акт не се споменава публикуването от Уикилийкс на имейли, компрометиращи кандидатката на Демократическата партия за президент през 2016 г. Хилари Клинтън. Според американските разузнавателни агенции те са били откраднати от Русия, в опит да се подпомогне кандидатът на републиканците Доналд Тръмп.

Британската полиция вчера изведе Асанж от еквадорското посолство в Лондон, след като му бе отнето право на убежище, предоставено преди седем години. Американското министерство на правосъдието заяви, че 47-годишният Асанж е бил арестуван въз основа на договор за екстрадиция между САЩ и Великобритания.

Бари Полак, адвокат на Асанж, изказа мнение че обвиненията срещу него може да засегнат свободата на словото, като заяви, че журналистите трябва да са „силно разтревожени“ от „безпрецедентните обвинения“.

„Ако обвинителният акт срещу Джулиан Асанж, огласен вчера, го обвинява в заговор за извършване на компютърни престъпления, то фактическите обвинения срещу Асанж се свеждат до насърчаване на източник да му предостави информация и опит да защити от разпознаване този източник“, каза Полак.

Асанж отдавна твърди, че Уикилийкс е журналистически сайт, защитен от законите за свобода на словото. През 2017 г. британски съд призна Уикилийкс за „медийна организация“.

Министерството на правосъдието на САЩ разисква от години дали едно наказателно преследване на Асанж и Уикилийкс ще наруши разпоредбите на Първата поправка на американската конституция, според бивши служители.

По времето на президента Барак Обама министерството взе премислено решение да не повдига обвинения срещу Асанж във връзка с това, че дейността на Уикилийкс е доста сходна с обичайната работа на журналистите, казаха те.

Обвинението срещу Асанж в заговор да извърши компютърна атака намали безпокойството, че свободата на печата може да бъде подкопана, и направи за него по-трудно да твърди, че правото му на свобода на словото е нарушено, заявиха някои юридически експерти.

„Много по-големи законови и политически последствия бяха предотвратени чрез конкретизиране на обвинителния акт“, каза Брадли Мос, адвокат в областта на националната сигурност от Вашингтон, който представлява хора, подаващи сигнали за злоупотреби, и журналисти.

Защитниците на свободата на словото се разтревожиха, че Асанж ще бъде съден за публикуване на секретна информация, която е получил от Манинг в нарушение на Закона срещу шпионажа.

Не е необичайно журналисти да публикуват поверителни материали, които получават от източници, и подобно наказателно преследване срещу Асанж ще породи тревоги, че на журналисти може да бъдат повдигнати същите обвинения, според Стив Владек, професор по право в областта на националната сигурност в Тексаския университет.

Асанж по всяка вероятност ще твърди, че обвинението за заговор е претекст, а правителството в действителност го съди за публикуването на секретни материали, казаха адвокати, които не са свързани с делото.

Дейвид Милър, бивш федерален прокурор в щатите Ню Йорк и Вирджиния заяви, че защитата на Асанж вероятно ще се изправи пред „тежка задача“, предвид това, че правителството разполага с твърди доказателства за комуникиране и контакти на Асанж с Манинг.

Прокурорите ще наблегнат на това, че разбиването на парола е далеч извън сферата, в която работят почтените журналисти, каза Чесни от Тексаския университет.

„Всичко това се върти около схващането, че Асанж се е опитал да разбие парола“, заяви той и добави: „Това не е журналистика, а кражба“.

Манинг бе осъден от военен трибунал през 2013 г. за шпионаж и други престъпления заради предоставянето на повече от 700 000 документа, видеозаписи, дипломатическа кореспонденция и сводки от бойното поле на Уикилийкс.

Обама през последните си дни на поста опрости последните 28 години от 35-годишната присъда на Манинг.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.