Защо се вълнуват повече от листата на БСП, отколкото на ГЕРБ? Пък и преференции има…

Вълненията около листата на БСП – за и против Станишев показват, че към БСП има големи очаквания от хора с разнородни политически пристрастия.

Но защо толкова вълнения, като има преференции? Слава Богу, общественото недоволство спаси преференциите, които ГЕРБ първо премахна с поправка в закона. Сега всеки да си избира – ако ще Станишев, ако ще Велизар Енчев.

При ГЕРБ няма такива драми. За тяхната листа нито са се карали, нито са гласували човек по човек. Благодарят на вожда Борисов, а той каза – без такива номера с преференциите ( за да не изпадне Александър Йорданов, човека на СДС в листата). Демек, според Борисов преференциите са номера…
Само че, има голяма вероятност Ал. Йорданов да бъде изхвърлен на политическото бунище на тези избори, въпреки предупрежденията на вожда.

В ГЕРБ всичко е ясно. В БСП обаче има драма. Корнелия Нинова се опита да прокара листа без Станишев, лидерът на социнтерна. Откъдето да го погледнеш, е абсурдно. Но от Станишев има много недоволни заради Истанбулската конвенция и Нинова разчиташе на тях. Само че партийният им пленум отхвърли и пренареди листата. И сега симпатизантите на тази партия са разделени. Мнозина са за Станишев, издигнат от партийните организации на второ място след Йончева. Корнелия Нинова направи грешка, че не го включи. В резултат на това скандалите в БСП изместиха в медиите апартаментите скандали. И така вместо медиите да работят за БСП предизборно, се обърнаха към интригите вътре в нея.

В крайна сметка обаче има нещо полезно в тази вътрешнопартийна интрига, станала интрига и на цялото общество. В БСП уж „комунисти”, ама си избраха и пренаредиха съвсем демократично с гласуване листите, против волята на лидерката. Това е възпитателно, добър урок по демокрация и за други партии.

Сега е важно избирателят да се научи и как се ползват преференциите, че на предишните избори станаха грешки и точно с БСП се получи ефектът 15 15 – младеж на 15-о място в листата излезе напред, защото за по-сигурно избирателите драскаха всичко с номер 15 – номера на бюлетината на БСП.

И така, как се гласува с преференции:

1. Отбелязвате с кръстче или чавка в празното квадратче до партията/коалицията.

2. Отбелязвате по същия начин в квадратчето до САМО ЕДИН избран кандидат в листата на партията.

Ако не сте отбелязали преференция, се запазва основното нареждане на листата на избраната партия. Никакви драсканици повече и до други кандидати. Имате право само на една преференция.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.