Шест причини да правите секс поне веднъж седмично

Сексът поне веднъж седмично е важен за здравето на жените, твърдят учените. Снимка: Ройтерс

Учени твърдят, че сексът е полезен за здравето. Това в най-голяма степен се отнася за жените. Според Newsweek учени са доказали, че сексът има редица благотворни ефекти върху нашето здраве– от дълголетието до облекчаването на болка. Желателно обаче е редовното му практикуване – поне веднъж седмично. Учените обаче не могат да кажат дали това се дължи на самия полов акт сам по себе си или на съответната емоционална нагласа, която изпитва човек по време на интимна близост.

Ето шест примера за това как сексът се грижи за здравето:

1. Помага срещу настинките и грипа
Половите сношения веднъж или два пъти седмично повишават образуването на борещите се с инфекциите антитела (хемоглобините), според учените от университета в Пенсилвания.

2. Прави ни красиви
В изследване на Единбургската кралска болница в Шотландия, група експерти гледали през стъкло за едностранно виждане, участниците в експеримента и се опитвали да предположат тяхната възраст. Тези, които изглеждали от 7 до 12 години по- млади от възрастта си (наречени “супер млади”) са се забавлявали със секс средно по 4 пъти седмично. Според специалисти това се дължи на секса. Една от причините е, че повишава нивото на хормона естроген у жените, което прави косата блестяща и кожата мека.

3. Гори калориите

Води до изгаряне на малко повече от 4 калории на минута. Според специалисти калориите получени от изяждането на четири шоколадови бонбона се топят за половин час любов. Мисли за това като част от твоята седмична фитнес програма. И гори, гори.

4. Лекува главоболието
За жените, които страдат от мигрена ще бъде много по-полезно да не избягват секса: увеличаването на ендрофините и кортикостероидите в кръвта по време на възбуда действа като болкоуспокояващо.

5. Помага при менструалния цикъл

Серия изследвания на ендокринолозите в Колумбийския и Станфордския университет, доказват, че жените, които имат полов контакт поне веднъж седмично, имат по-редовен цикъл от въздържателите или от тези, които спорадично правят секс. (Дори сексът при лесбийките влияе положително на менструалния цикъл). Според учените важна е самата интимна близост, а не оргазмът: ”Редовното отдаване на партньора има удивителни ефекти върху здравето и доброто физическо състояние”.

6. Може да предотврати заболявания

Жените използват мускула на тазовото дъно, за да задържат урината. С възрастта тези мускули се отпускат и затова жените трябва да полагат много по-големи усилия, за да избегнат неволното изпускане на урина. Но по време на секс тези същите мускули се тренират. Нещо повече: по-добър начин да се тренират мускулите на тазовото дъно от секса просто не съществува.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.