Украйна: подкрепата за Зеленски е най-силна в рускоговорящите региони

Володимир Зеленски и Петро Порошенко. Колаж: от тв екрана

Преди 25 години той му е преподавал по физика. В неделя учителят Володимир Тигнян се готви да гласува за Володимир Зеленски – големия фаворит на президентските избори в Украйна – подобно на много други жители на този рускоговорящ регион.

„Надявам се, че с идването му на власт всичко ще се промени към по-добро“, казва усмихнатият 64-годишен Тигнян в 95-о училище в Кривий рих (Кривой рог на руски) – голям промишлен град, известен със своите замърсяващи околната среда металургични заводи, в централната Днепропетровска област, където кандидатът за президент е роден и израснал.

За своя учител Зеленски е бил „съвестен, упорит и отговорен“ ученик, станал популярен комик и успешен шоу продуцент, след като направил първите си стъпки на училищната сцена, и има всички качества да управлява страната.

Това мнение се споделя от много хора в този регион, където 41-годишният Зеленски получи най-добрия си резултат на първия тур на президентските избори (45 процента срещу над 30 на сто в страната като цяло), далеч преди своя съперник – сегашния президент Петро Порошенко.

Няколко месеца след като изненадващо нахлу в кампанията, комикът новак в политиката сега изглежда е в добра позиция да бъде избран на 21 април, получавайки подкрепата на повече от 60 процента от гласоподавателите в последното допитване, срещу 25 на сто за неговия съперник.

Извън родния си регион, досега той е привлякъл най-вече избирателите в южните, централните и източните райони, където употребата на руски език преобладава в ежедневието, но които не преминаха към лагера на сепаратистите, когато войната избухна през 2014 г.

В миналото тези региони понякога гласуваха преобладаващо за прокремълски кандидати, но днес, привързани към независимостта на страната си, на първия тур дадоха малка подкрепа на Юрий Бойко, приет от руските власти няколко дни преди първия тур.

„На юг има хора, които не желаят сближаване с Русия, но се чувстват по-близки до Зеленски, защото той е рускоговорящ“, обяснява за АФП Андрий Битченко от Центъра Разумков в Киев.

За експерта този фактор „играе роля, но тя не е определяща“. Според него „огромното мнозинство от избирателите гласуваха срещу политическата класа, която от обявяването на независимостта пренебрегва интересите на бедните и на средната класа“.

Неизпълнени обещания

Рускоговорящите региони може да са се почувствали изключени от залагащите на идентичността предизборни лозунги на президента Петро Порошенко („Армия, език, вяра“), на които Володимир Зеленски не наблегна. С индустриални традиции, те пострадаха в пълна степен от икономическата криза през последните години, засегнала силно техните вече западащи заводи, понякога зависими от търговията с Русия.

Володимир Зеленски, ново лице в политиката, се възползва изцяло от недоверието на украинците към тяхната управляваща класа.

„Сегашната власт не ми харесва, тя трябва да се промени“, отсича в кухнята си Олга Шулятиева, 42-годишна търговска представителка, чийто съпруг е заминал на работа в Бразилия.“Обещанията, които ни дадоха, не бяха изпълнени!“.

Тази стройна дългокоса жена упреква президента Порошенко за войната на изток, „мизерията и срива на жизнения стандарт“ в бившата съветска република, голяма колкото Франция.

Майка на три деца, тя иска заплата от 1000 евро и „нормален живот“ за своите деца, „за да могат да учат и да работят в страната си“, докато една от дъщерите й се готви да учи в университет в Полша.

Според скорошно проучване привържениците на Зеленски оценяват най-вече неговата личност, но са сравнително неинформирани за плановете му за справяне с кризата, която Украйна преживява – безпрецедентна от обявяването на независимостта през 1991 г.

Идването на прозападни политици на власт през 2014 г. беше последвано от анексията на Кримския полуостров от Русия и от войната на изток, отнела живота на близо 13 000 души и причинила огромни икономически трудности.

Намеренията на кандидата, който не проведе традиционна кампания, остават твърде неясни. В родния му град Олга Шулятиева омаловажава тези критики: „За една година той ще придобие този опит. Особено, след като до него има хора, които ще го подкрепят“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.