Как може да се подобри оргазмът, плюс някои добри и лоши новини за оралния секс

Колаж, който отразява удовлетвореността от секса при мъжете и жените. Илюстрация: Кадър от „Страшен филм 5“, украсен с емотикони в социалните мрежи

Жените изпитват по-рядко оргазъм по време на секс от мъжете, но тази разлика може да бъде преодоляна, сочи ново изследване.
То е проведено върху 52 000 мъже и жени на възраст между 18 и 65 години и е публикувано в научното издание „Архиви за сексуално поведение”, а оттам цитирано от медии по света. Проучването показва, че 95% от хетеросексуалните мъже получават оргазъм при секс с партньорката си, докато само 65% от хетеросексуалните жени стигат до оргазъм.

Проучването е на група изследователи от университета в Индиана, САЩ и от университета „Чапман” в Калифорния. В изследваните 52 000 души са включени и гейове, лесбийки и бисексуални, в съответен процент.
Заключението е, че три неща могат рязко да повишат оргазма при жените, почти до този на мъжете. Това са дълбоката целувка (с език), възбуждането на гениталиите с пипане (и др. генитални стимулации) и оралният секс. Това са обичайни неща при секс, но според изследването се оказват от голямо значение. Проучването също така установява голямата разлика в оргазма при жени и мъже.

Поради по-широкото използване на тези три сексуални подхода в еднополовия секс, лесбийките и бисексуалните жени изпитват малко по-често оргазъм от хетеросексуалните, съответно 66% и 86%.

Докато при бисексуални и хомосексуални мъже процентът на изпитващите оргазъм пада леко в сравнение с хетеросексуалните до 88-89%.

Но използването на тези три техники, наричани в изследването „златното трио”, рязко повишават женския оргазъм. Учените са установили, че почти 30% от мъжете смятат, че вагиналното проникване е най-добрият начин за жената да получи оргазъм. Проф. Елизабет Лойд от университета в Индиана казва за това мъжко убеждение „Няма нещо, което да е по-далеч от истината”. Само 35% от хетеросексуалните жените получават оргазъм, ако се прави само обичайният секс с проникване. Ако се приложат тези три сексуални техники, до оргазъм стигат 80% от хетеросексуалните жени.

Но не само тези три неща са от значение. Авторите на изследването пишат, че жените по-често стигат до оргазъм, ако са удовлетворени от взаимоотношенията с партньора, ако той ги пита какво искат в леглото, ако ги похвали за нещо, което правят при секс, ако има „увертюра” от телефонни разговори или чат преди секса, секси бельо и др. сексуални фантазии.

Биологията на женския оргазъм е по-сложна от мъжкия, потвърждава и това изследване.
При мъжа оргазмът е свързан с еякулация, при която се хвърля семето, от това следва продължение на биологичния вид. За женския оргазъм учените още не са определили каква точно биологическа функция има.

Мъжкият оргазъм е прост по необходимост, защото е важен да се случи репродукцията. Затова и по-дълго вниманието на сексолози и изследователи е било съсредоточено върху мъжкия оргазъм, а женския е оставал по-загадъчен и неясен неоправдано дълго време. Но учените са стигнали до заключение, че няма биологически основания женският оргазъм да се случва толкова по-рядко от мъжкия.

И следва една

не толкова добра новина, особено за мъжете

и пушачите.
Оралният секс при моногамни връзки не носи здравен риск за партньорите. Но не е така с хората, които практикуват орален секс с повече партньори – те са по-застрашени от рак на гърлото, устата и др. форми на карциноми в главата. Подобен е рискът за такива видове рак при пушачите. Но рискът рязко нараства при пушачи, които имат голям брой партньори за орален секс.

Изводите са от изследване на „Джонс Хопкинс Блумбърг скул ъф пъблик хелт”. То е установило, че в САЩ един от видовете рак на гърлото се е увеличил двойно за последните 20 години. Той е свързан с разпространението на някои видове т. нар. човешки папилома вируси (HPV), които предизвикват този вид рак. Човешките папиломни вируси (HPV) са причинители на една от най-разпространените полово пренасяни инфекции. Известни са около 43 типа HPV, предавани по полов път, от които 18 са с доказан потенциал да предизвикват онкологични заболявания. Други разновидности на вируса се пренасят чрез физически контакт, допир, и могат да доведат до формирането на брадавици, лишеи, както и злокачествени кожни образувания. HPV са основен причинител и за развитието на рак на маточната шийка.

Изследването е публикувано в научното издание „Анали на онкологията” и включва 13 089 души на възраст от 20 до 69 години, които са били тествани за HPV заразяване.

Авторката на изследването д-р Амбър Десоуза казва, че повечето хора прилагат орален секс в живота си, но тяхното проучване установява, че оралното заразяване с този вид вируси, които предизвикват рак, сред жените зависи от това колко много са партньорите им за орален секс.
При моногамните жени видове рак, предизвикани от този вид вируси, се срещат рядко.

При мъжете, които не пушат и са моногамни или имат малък брой партньори за секс, такива инфекции също са рядкост. Но броят на засегнатите рязко се увеличава при увеличаване на броя на сексуалните партньори и при пушачите. Рискът расте много силно при повече от 4-5 сексуални партньори.

При мъжете, които правят орален секс с пет или повече партньорки, рискът да се раразят с канцерогенни разновидности на вируса е 7,4%. Докато за мъжете, които имат само една партньорка или не практикуват орален секс той е 1,5%.
За мъжете с 2-4 сексуални партньорки за орален секс, рискът е средно 4%. Но при пушачите сред тях този процент скача над 7%. А при онези, които пушат и имат повече от 5 партньори за орален секс, рискът надминава 15%.

Изследването не е тествало участниците за наличие на тези видове рак, а а само за вируси. Д-р Керъл Факри, съавтор на изследването от факултета по Ларингология при университета „Джонс Хопкинс” обяснява, че това е рядък рак, тестването му се прави трудно, тежко е за пациента, има грешки при тестове и трябва да се повтарят, затова са се ограничили само с установяване на наличие на вируси сред изследваните. Установяването за инфекция с този вид вируси не предсказва по-нататъшно развитие на рак, а само отразява риска.

Срещу вируса има ваксини. Затова Ричард Сноу, учен изследовател на рака в Университета в Ливърпул, Великобритания, съобщава, че има дебати дали да се ваксинират не само младите момичета, а също и момчетата. Според Сноу освен ваксинацията трябва да се агитира за спирането на пушенето и да се намали употребата на алкохол.

– – –
По в. „Гардиън“ и др. материали от чуждия печат

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.