Мълър рисува съкрушителен портрет на президента, който не желае да се съобразява с правилата

Доналд Тръмп и Робърт Мълър. Илюстрация: от тв е крана

За Доналд Тръмп началото на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър изглеждаше тревожно като край на неговото президентство. Затова той се опита да го спре.

Неговите продължили месеци усилия разшириха границите на президентските правомощия и правото, разкривайки един върховен главнокомандващ, погълнат от себелюбие и решен да накара своите висши сътрудници да лъжат или да създават объркване от негово име. Фактът, че мнозина са отказали да го направят, може би е помогнал на Тръмп да се спаси от това да бъде обвинен във възпрепятстване на правосъдието.

Тези съветници на практика са послужили като перила в един Бял дом, който често изглежда, че няма такива. Юридически съветник на Белия дом, който казал на президента, че по-скоро ще напусне, отколкото да уволни Мълър. Висш помощник от Западното крило, който дискретно пренебрегнал искане да предаде съобщения до главния прокурор, който вече се бил оттеглил от разследването.

„Тези случаи често ставали на срещи насаме, на които президентът се опитвал да използва служебната си власт извън обичайните канали“, написал Мълър в своя доклад от 448 страници според редактираната версия.

Епизодите, описани от специалния прокурор, обрисуват разобличаващ портрет на един президент, погълнат от разследването. Дори след повече от две години, изпълнени с разкрития за готовността на Тръмп да лъже или да притиска други да правят това, докладът на Мълър силно привлече вниманието към незачитането на управленските норми от президента и готовността му да поставя под съмнение както правните, така и политическите ограничения.

Тръмп и неговите съветници могат да приветстват факта, че продължилото две години разследване е приключило без обвинения в престъпление срещу президента – не само за възпрепятстване, а и за престъпен заговор с Русия с цел да му се помогне да спечели изборите през 2016 година. Макар че множество хора, свързани с Тръмп, включително бившият съветник по националната сигурност Майкъл Флин и някогашният ръководител на кампанията му Пол Манафорт, всъщност се признаха за виновни в престъпления, нито един американец не беше обвинен в сговор с Москва.

„Неговото най-силно опровержение ще бъде това, че е на поста, ще остане на поста и ще бъде преизбран, защото демократите не разполагат с нищо“, каза за президента висшата съветничка на Белия дом Келиан Конуей.

Всъщност следващите стъпки на демократите са неясни. Някои членове на Конгреса вероятно ще продължат да настояват за процедури за импийчмънт, въпреки че партийните лидери са скептични към този подход. Председателят на правната комисия към Камарата на представителите Джеролд Надлър иска Мълър да даде показания пред комисията до седмици и планира да изпрати призовка за пълния доклад и доказателствата, на които се основава той.

Все пак със своето приключване разследването на Мълър не само отговори на въпросите дали Тръмп и негови сътрудници са извършили престъпления, но и подчерта колко далеч е стигнал Тръмп в разширяването на границите на президентството и насърчаването на други да му помагат в това.

Конгресменът демократ Адам Шиф, който е председател на комисията за разузнаване към Камарата на представителите, каза, че действията на Тръмп може да не са били престъпни, но са били „нечестни, неетични, неморални и неродолюбиви“.

Действията на Тръмп съответстваха на неговото поведение като бизнесмен, когато той нае екип от адвокати и посредници в съмнителни сделки, за да се защитава от правни проблеми. Един от тези дългогодишни довереници – адвокатът Майкъл Коен, беше повален при разследване, свързано с разследването на Мълър и съсредоточено върху направено от него по време на кампанията през 2016 г. плащане на пари на жени, твърдящи, че са имали сексуални отношения с Тръмп, за да ги накара да си мълчат.

В други аспекти на своето управление Тръмп също е разширявал правните граници. Той многократно е нареждал на съветници по имиграцията да предприемат действия, смятани от тях за незаконни, включително спиране на всички мигранти да търсят убежище. Когато през последните седмици станало ясно, че тези съветници няма да изпълнят заповедите му, той нареди да бъде направена радикална промяна във висшите ешелони на министерството на вътрешната сигурност.

Това поведение ясно отекна в доклада на Мълър. Най-смайващият епизод е бил през юни 2017 г., когато Тръмп наредил на юридическия съветник на Белия дом Дон Макган да се обади на надзираващия разследването заместник-главен прокурор Род Розенстайн и да каже, че Мълър трябва да бъде уволнен, защото е в конфликт на интереси. Макган отказал, защото решил, че по-скоро би напуснал, отколкото да предизвика евентуална конституционна криза.

Два дни по-късно президентът пробвал друг начин, за да промени разследването. По време на среща с бившия ръководител на кампанията му Кори Левандовски той продиктувал съобщение, което Левандовски да предаде на тогавашния главен прокурор Джеф Сешънс. Въпреки че Сешънс вече си бил направил отвод от разследването, Тръмп му нареждал открито да нарече разследването „много несправедливо“ към президента, да обяви, че Тръмп не е направил нищо нередно, и да каже, че Мълър би трябвало да ограничи своето проучване до „разследване на изборни намеси при бъдещи избори“.

Според Мълър Левандовски не искал да предаде съобщението, затова помолил висшия служител на Белия дом Рик Диърборн да го направи. Мълър пише, че искането смутило Диърборн и той не го изпълнил.

Повечето съветници, които блокираха исканията на Тръмп, впоследствие напуснаха неговата администрация.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.