Калифорния не е просто икономически двигател на САЩ

Има сериозни причини един американски щат да остави зад себе си големи държави като Франция и Италия и да изпревари британската икономика миналата година.

На Калифорния се пада дял от една осма от населението на САЩ, което наброява 327,7 милиона души. Това е една трета от жителите на Япония, половината от населението на Германия и под две трети – на Великобритания. Калифорния обаче има по-голяма икономическа мощ от всички тези държави.

Почти по всеки критерий за растеж Златният щат е несравним сред развитите икономики – нарастване на населението, увеличаване на брутния вътрешен продукт (БВП), по-ниска безработица, повишаване на личните доходи, инвестиции в иновациите и богатство, създадено от акции и облигации.

Малко от 34-те страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са се доближили до 3-те процента среден икономически растеж на Калифорния през последните пет години. За сравнение средният показател за 50-те американски щата е над 2,2%, а за 19-те държави от еврозоната – 2,4%.

Една такава жизненост изстрелва най-многолюдния американски щат на пето място в класацията на икономиките по света след САЩ, Китай, Япония и Германия. Калифорния изпревари Великобритания, две години след като тя гласува да напусне Европейския съюз, навличайки си икономически трудности, включително обезценяването на лирата.

След възстановяването на САЩ от финансовата криза от 2008 година Калифорния изпревари икономиките на държави с по-голямо население като Бразилия и Франция. Обезценяването на британската валута ускори тази тенденция. В САЩ, където критиците никога не се уморяват да обвиняват щата, че подбива бизнеса с множество данъци и регулации, БВП на Калифорния е с 60% по-голям от БВП на щат номер две в класацията – Тексас. Никоя държава от Г-7 не може да бие годишния икономически растеж на Калифорния от 3% през последния период, за който има сравними статистики, според данни, събрани от Блумбърг.

Въпреки засушаванията, наводненията, горските пожари, епичните задръствания и високите до небето цени на живота, на които се дължи най-високият дял на бедните в цялата страна, населението на Калифорния се е увеличило с 19,3% през последните 20 години – най-много сред петте най-големи икономики и с 1% повече от САЩ като цяло, сочат данни, събрани от Блумбърг и американската статистическа служба. За сравнение населението на Китай е нараснало с 9,8%, докато на Япония и Германия е намаляло съответно с 0,3% и с 2%.

Фактът, че Калифорния е американският щат с най-голямо и етнически разнообразно население помага да се обясни защо тя има най-добрият пазар на труда, като безработицата е намаляла до 4,2% от 12,1% в края на 2009 година, според данни, събрани от Блумбърг. Спадът от 7,9% е по-висок от средния за САЩ през този период – 6,1% – и прави пониженията на същия показател в Китай (0,5%), Япония (2,8%) и Германия (3,1%) да изглеждат нищожни.

Просперитетът на Калифорния се дължи до голяма степен на нейната привлекателност за компании от целия свят, търсещи иновации, по-специално в технологичния и здравния сектор. 17% от 5440-те корпоративни офиса в американския щат са за изследователска и развойна дейност, показва статистика на Блумбърг. Този дял е по-висок, отколкото в САЩ като цяло (10%), Китай (13%), Япония (11%) и Германия (16%).

Калифорния е единствена по рода си „златна мина“ за хората, инвестиращи в акции и облигации. През изминалите 12 месеца облигациите, емитирани от щатското правителство, са имали възвръщаемост от 4,7%. Тя дори достига 6,5%, след като бъде взета предвид данъчната отстъпка, и лесно бие 3,9-те процента средна възвръщаемост за американските облигации. Аналогичният държавен дълг на Китай, Япония и Германия е донесъл загуби съответно от 0,3%, 2,9% и 5,5% през същия период, според индекс на Блумбърг.

През последното десетилетие търгуваните на борсата компании в Калифорния са донесли печалба от 420%. За сравнение американският индекс S&P 500 е нараснал с 239%, китайският CSI 300 – с 57%, японският TOPIX – със 70%, а германският DAX – със 121%. Калифорнийските акции освен това са се представили по-добре от тези от въпросните четири държави за 5-годишен, 3-годишен, двугодишен и едногодишен период. За да не си помисли някой, че това представяне на Златния щат се дължи само на технологиите, енергийните компании от Калифорния са се представили с 26% по-добре от индекс Russell 3000; комуникационните фирми – с 23%, промишлеността – с 11%, а потребителският сектор – със 7%, според данни, събрани от Блумбърг.

И ако някой се чуди защо корпоративна Калифорния се радва на толкова по-добри отношения с инвеститорите, отколкото други американски щати и държавите по света, той ще открие отговора в по-високите печалби. Приходите на над 800 търгувани на борсата компании в Калифорния са се увеличили с 23% през последната година, биейки 14-те процента за останалата част от САЩ, Китай (19%), Япония (10%) и Германия (3%). Когато калифорнийските компании са имали 57 долара брутна печалба от продажби за 100 долара, те са изпреварили средния за Съединените щати резултат от 49 долара, 35-те долара в Китай и 39-те долара в Япония и Германия. Какво е направила корпоративна Калифорния с високите си печалби? Тя е създала повече работни места, увеличавайки своите служители с 15% – два пъти повече в сравнение с корпоративна Америка като цяло, близо два пъти повече от 8-те процента в Китай, над седем пъти повече от Япония (2%) и почти четири пъти повече от Германия (4%).

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.