Демократите се готвят за импийчмънт на Тръмп

Нанси Пелоси. Снимка: от тв екрана

Председателката на Камарата на представители Нанси Пелоси подчерта, че вратата към импийчмънт нито е отворена, нито е затворена. Вместо това, казва тя, Конгресът възприема подход, при който упражнява стъпка по стъпка ролята си на контрол на изпълнителната власт. Предстои да видим докъде ще доведе това и тогава обществото ще може да реши.

Макар че републиканците и други във Вашингтон са готови да оставят в миналото доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, демократите в Конгреса все още се борят да получат достъп до него. Председателят на комисията по юридически въпроси на Камарата на представителите Джеролд Надлър, демократ от Ню Йорк, изиска пълно и нередактирано копие на 400-страничния доклад и материалите, на които се основава. Освен това той иска Мълър да свидетелства пред комисията до 21 май.

Пелоси спомена, че Конгресът може да има повече за казване по въпроса за импийчмънта, след като конгресмените – и американската общественост – анализират разкритията от двегодишното разследване на руската намеса в изборите през 2016 г. и възможното възпрепятстване на правосъдието от страна на Тръмп.

„Той е негоден във всяко отношение за президент на САЩ“, заяви Пелоси в интервю за АП по-рано този месец. „Достатъчно ли е това, основание ли е за импийчмънт? Е, зависи от това, което ще видим в доклада“.

Пелоси казва, че „поставя много висок праг пред импийчмънта, защото този въпрос е много поляризиращ за страната“.

В много отношения Демократите от Камарата се опитват да получат всичко наведнъж – продължавайки разследванията, които могат да послужат като прелюдия за процедура по импийчмънт, без да предприемат политически рискованата стъпка да го нарекат така.

Поддържането на този сложен баланс отразява неотдавнашните проучвания, които показват, че американците искат да получат повече информация, но са разделени. Проучване на АП и Националния център за изследване на общественото мнение (NORC) преди публикуването на доклада този месец показа, че дори след приключването на разследването на Мълър, 53 на сто смятат, че Конгресът трябва да продължи да проучва връзките на Тръмп с Русия, а 45 на сто смятат, че не бива. Подобен (53 на сто) е делът на тези, които смятат, че Конгресът трябва да предприеме стъпки за импийчмънт на Тръмп, ако се открие, че той е възпрепятствал правосъдието, дори да не е имал нередни контакти с Русия.

Някои влиятелни демократи, включително конгресменката от щата Ню Йорк Александрия Окасио-Кортес и кандидатите за президентската номинация на Демократическата партия Елизабет Уорън и Бето О’Рорк, призоваха Камарата на представителите да започне процедура за импийчмънт. Други обаче се въздържаха.

За много демократи от Камарата, особено новоизбрани през 2018 г. лица, представляващи райони, в които Тръмп спечели, да гласуват в Камарата за започването на процедура за импийчмънт може да се окаже политически рисковано.

Сара Байндър, преподавателка по политически науки в университета „Джордж Вашингтон“, каза, че докато тези противоречиви течения съществуват във фракцията на Демократическата партия в Камарата на представителите, „Пелоси има интерес да забавя движението в посока импийчмънт, но да държи администрацията отговорна за първите две години на Тръмп на поста“.

На този етап, независимо дали Конгресът извършва надзорна дейност, или води процедура по импийчмънт, инструментите са като цяло едни и същи – призовки и искания за документи, изслушвания, разследвания.

Но това може да се промени, тъй като Тръмп отхвърля изпратените до служители от администрацията призовки за даване на показания и пречи на Конгреса да получи допълнителна информация.

Бар, който се очаква да се яви утре пред комисията по юридически въпроси на Сената, където републиканците имат мнозинство, информира Камарата, че може да не се появи на следващия ден, ако демократите настояват служители на комисията от двете страни да го разпитват след конгресмените. Без да се признават за победени, демократите насрочиха за утре гласуване в комисията, с което да позволят на служителите да задават въпроси.

В кратко интервю вчера Пелоси заяви, че Бар би „възпрепятствал Конгреса“, ако реши да не свидетелства. Свидетелите, подчерта тя, не могат „да казват на комисията как да провежда разпитите си“.

Това напрежение води към правна битка, която ще подложи на изпитание баланса между изпълнителната и законодателната власт и може да стане определящ момент за този Конгрес и тази администрация.

Изходът остава несигурен. Не е изобщо ясно дали Камарата някога ще успее да повдигне наистина темата за импийчмънт и подобни процедури винаги са били рядкост в Конгреса. Камарата е подложила на импийчмънт само 19 души, повечето от които федерални съдии. По-малко от половината от тях бяха признати за виновни от Сената, според Изследователската служба на Конгреса.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.