Какви сценарии да очакваме във Венецуела след неуспешния метеж срещу Мадуро?

Протести в Каракас. Снимка: от тв екрана

Неуспешният опит на венецуелския опозиционер Хуан Гуайдо да сведе до нула подкрепа на армията за президента Николас Мадуро прикова двата лагера на заеманите позиции и потвърди централната роля на военните в битката за властта. Агенция Франс прес описва основните сценарии, които се очертават след тези събития.

„Затворена игра“

Признат за временен президент от над петдесетина страни, Гуайдо претърпя поражение – бунтът на групичка военни не предизвика очаквания ефект на доминото сред останалата войска.

„Някои не си удържаха на думата“, признава пред АФП водачът на опозицията по повод твърденията на САЩ, че на 30 април министърът на отбраната Владимир Падрино и други венецуелски лидери в последния момент са дали заден ход.

Както заяви за АФП Майкъл Шифтър от базирания във Вашингтон мозъчен център „Междуамерикански диалог“, опозицията „е подценила възможностите на Мадуро за съпротива (…) и способността му да издържа натиска на улицата“.

Това може да доведе до „фаза на разочарование и недоверие“, смята Луис Висенте Леон, ръководител на бюро „Датаналисис“.

На 23 февруари Гуайдо вече се бе опитал да обърне нещата, като вкара в страната храни и медикаменти, изпратени от САЩ, но замисълът се провали.

Независимо от „естествената умора“ опозиционерът е запазил „силите си и способността да въздейства на хората“, отбелязва Феликс Сеихас, директор на социологическата агенция „Делфос“, според чиито анкети 59 на сто от венецуелците гласуват доверие на Гуайдо, а 15 процента – на Мадуро.

Освен това, въпреки сваления му депутатски имунитет Гуайдо все още е на свобода. Вашингтон, който предупреди, че арестът му ще бъде „последната грешка на диктатурата“, продължава да засилва санкциите си срещу Каракас и не изключва възможността за военна намеса.

„В краткосрочна перспектива очаквам все така затворена игра – всеки да остане на позициите си, а това не води доникъде“, прогнозира Сеихас.

Умора и репресии

След неуспеха на бунта Гуайдо отново приканва военните да обърнат гръб на Мадуро. „Тази не твърде реалистична стратегия вече издиша“, писа наскоро Майкъл Шифтър в „Ню Йорк таймс“.

Възможно е Мадуро „да засили репресиите, които и бездруго са доста сурови“, твърди той. Срещу седмина депутати от венецуелската опозиция ще започне съдебно преследване заради подкрепата им за метежниците, съобщи във вторник Върховният съд.

Президентът социалист ще продължи също „да разчита на умората“ на Гуайдо, а междувременно „ще неутрализира“ основни елементи от обкръжението му – малко по малко и докато държи властта, смята Сеихас. А Гуайдо, напротив, ще трябва да поддържа устрема на своите привърженици.

Преговори

По думите на Сеихас двата лагера „са кажи-речи в равновесие, доколкото никой от тях не успява да неутрализира другия“. Което пък отваря възможност за преговори.

В разговор с АФП Гуайдо спомена, че има шанс за „договорен преход“, с какъвто приключи например през 1958 г. диктатурата на Маркос Перес Хименес.

Това може да бъде „вътрешен преход“ – Мадуро да остане извън играта, а „друга група чависти да поеме властта“, предполага Сеихас.

При всяко положение военните, получили големи пълномощия от Мадуро, все така ще имат последната дума.

Гуайдо вече им предложи амнистия, а САЩ – да вдигнат санкциите срещу тях, ако решат да дезертират. „Те трябва да повярват, че ще участват в правителство, което ще запази тяхната власт“, какъвто не е случаят в момента, уверява Леон.

Във вторник Вашингтон отправи нов намек към венецуелските висши офицери, като вдигна санкциите от Мануел Кристофер Фигера, бившия шеф на разузнаването, преминал преди седмица в лагера на опозицията. „Последното решение е в ръцете на въоръжените сили. Властта е у тях“, подчерта Шифтър.

Междувременно Вашингтон и Москва продължават двубоя си от разстояние. „Щом се изчерпи стратегията на санкции и стачки (свикани от опозицията, бел. на АФП) и страната се озове съсипана, нищо чудно чуждестранните съюзници да се изкушат да преговарят директно с армията, ако тя се реши да поеме властта“, предупреждава директорът на бюро „Датаналисис“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.