Евроскептиците задават дневния ред в Талин

Естонският парламент няма да разглежда споразуменията с Русия за деморкация на морската и сухопътна граница между двете страни. Темата за спорните територии в двустранните отношения се запазва. Това е резултат от последните парламентарни избори в Естония, които доведоха до създаване на нова управляваща коалиция, в която влязоха местните евроскептици от Консервативната народна партия на Естония (КНПЕ).

На първо място председателят на това политическо обединение Хен Пилуаас разпореди да бъдат заменени знамената на Европейския съюз в Бялата зала в парламента с естонски национални знамена. „Когато в Рийгикогу (естонския парламент) пристигнат на посещение високопоставени чуждестранни представители, тогава ще върнем обратно знамената със звездите. Но през останалото време в Бялата зала ще стоят само естонските държавни знамена. Това са символите на нашия суверенитет“, цитират естонските медии думите на този известен в страната националист и евроскептик, чиято партия, трябва да се отбележи, малцина очакваха да видят в новото правителство.

Впрочем КНПЕ, в рамките на кампанията за евроизборите, покани в страната лидерите на европейските евроскептици начело с Марин Льо Пен, с което предизвика още по-голямо раздразнение от страна на местните либерали. И което е интересно, националистите бяха поканени в правителството от Центристката партия на Естония. Тя получи мнозинство от гласовете, но недостатъчно, за да състави самостоятелно правителство.

Трябва да се отбележи, че за центристите традиционно гласуват мнозинството от естонските рускоговорящи граждани, които заедно с либералните политици публично изразяваха недоволството си от неочакваното за избирателите коалиционно решение.

Не криеше недоволството си и президентът на страната Керсти Калюлайд, която впрочем неотдавна беше на посещение в Москва и се срещна с Владимир Путин. По време на встъпването на правителството в длъжност тя дори в един момент демонстративно напусна залата, когато полагаше клетва особено неприятен за нея министър – не само националист, но и обвинен за домашно насилие.

Впрочем президентът няма особена власт в Естония. А новото правителство не крие, че е достатъчно негативно настроено към най-големия си съсед – Русия (и това е вече общо настроение, а не позиция на отделни министри, както в случая с неприязънта към ЕС). Напразно Калюлайд се опитваше да създаде поне впечатление за преговорен процес с Москва. Президентът и нейните изказани в Москва „надежди“, че договорът за границата може да бъде разгледан от сегашния парламент, не послужи като стимул за действие за депутатите.

В крайна сметка договорът не беше включен като отделна точка в коалиционното споразумение между трите съставили правителството в Талин партии. Парламентът засега не възнамерява да го ратифицира. И това при положение, че именно за Естония редовно се появяват спекулации за възможен силов натиск върху нея от Русия заради това, че между двете страни все още не съществува съгласувана помежду им граница.

По този начин излиза, че сегашното естонско правителство продължава да запазва слаби, а по точно казано, просто никакви контакти с Русия, а в същото време започва да разваля също отношенията с партньорите от ЕС. Разбира се всичко това с опора на НАТО и САЩ. Но за малката балтийска държава в сегашната международна обстановка, това може би е твърде самоуверено поведение, което, на първо място, може да се отрази на икономиката й.

Естонската опозиция вече прогнозира, че правителството няма да успее да изпълни предизборните си обещания, например за увеличение на учителските заплати. Бюджетът на страната започна да изтънява още преди това, а последица от това станаха резултатите от последните избори. Но с подобна политика този проблем явно не може да бъде решен. Напротив, след премахването на знамената на ЕС може да се опасяваме и от изключване на страната от част от европейските субсидии и фондове. И Естония явно няма с какво да ги замени. А увеличението на доходите за сметка на ръста на търговския обмен с Русия Талин засега също затваря като възможност за себе си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.