В деня на Европа: Започва надпреварата за ключовите постове в ЕС

Лидерите на страните от ЕС ще се срещнат утре в румънския град Сибиу, за да обсъдят „стратегическия си дневен ред“ за следващите пет години и да открият надпреварата на претендентите за високи европейски постове.

Петнайсетина дни преди европейските избори държавните и правителствени ръководители ще се стремят да демонстрират единство на страните членки. Освен това те ще избягват да говорят за напускането на Великобритания, което беше водеща тема на много от последните им срещи на върха.

„Има колективна воля да не се говори за Брекзита“, чийто краен срок беше отложен за 31 октомври, и да се „върнем към европейския дневен ред“, обясни френското президентство.

Избраната дата – 9 май – е годишнината от декларацията, произнесена от французина Робер Шуман през 1950 г., с която той предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС), предшественичката на ЕС.

В малкият планински трансилвански град този четвъртък 27-те страни ще се задоволят по-скромно с приемане на „10 приоритета“ в кратка декларация. Те бяха иронично наречени от европейски дипломат „десетте заповеди“.

Тези водещи принципи се очаква да включват обещанието да се защитава една обединена Европа „от Изток до Запад и от Север до Юг“, чиито членки ще бъдат винаги „солидарни помежду си в случай на нужда“.

Наследник на Юнкер

Някои лидери ще наблегнат на конкретни теми, като Еманюел Макрон, който ще постави акцента върху околната среда. Франция, заедно с коалиция от седем други страни, ще пледира да се постави като цел до 2050 г. да бъде постигнато нулево нетно равнище на въглеродни емисии на европейско равнище.

Това няма да бъде „среща на върха, на която се вземат изключителни решения“, а ще послужи за встъпление за подготвянето на „нова стратегическа програма на ЕС до 2024 г.“, която трябва да бъде приключена през идните седмици, според високопоставен европейски представител.

„Но е доста трудно да се дискутира бъдещата стратегическа програма без да се засегне въпросът за смяната на лидерите на институциите“, призна той.

Неформалната среща на високо равнище в Сибиу би трябвало да позволи и да се постави началото на надпреварата за ръководните постове, която ще стартира с тази за Европейския парламент на изборите, предвидени от 23 до 26 май.

Но въпросът, който занимава най-много духовете, е за заместника на Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия. Тази тема вече доведе до конфронтации.

Изборът на новия ръководител на изпълнителната власт в Брюксел ще бъде направен чрез гласуване в Европейския парламент, който държи той на всяка цена да бъде избран отново измежду лидерите, посочени от различните политически семейства за европейските избори.

„Шпиценкандидат“

Това вече се случи през 2014 г. с Юнкер, който беше лидер (Шпиценкандидат, според често използвания немски термин) на консерваторите от ЕНП, спечелили европейските избори.

Но изборът на кандидат, който ще бъде предложен за гласуване в Европарламента, принадлежи на Европейския съвет, институцията, обединяваща лидерите на страните членки, които отказват, с Еманюел Макрон начело, да обещаят, че ще го посочат сред един от съревноваващите се „шпиценкандидати“.

Очаква се в Сибиу председателят на Европейския съвет Доналд Туск да „информира лидерите за начина, по който смята да организира процеса на номиниране на бъдещите ръководители на институциите на ЕС“, обясни европейски източник.

Освен за шеф на Комисията, номинации ще има по-късно и за председател на Европейския съвет, на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на ръководителя на европейската дипломация.

През 2014 г. „бяха нужни три срещи на високо равнище и три месеца, за да се реши“ кой ще заеме най-важните постове, припомня европейски представител.

Няколко източника посочиха, че принципното решение за провеждане на среща на върха на ЕС на 28 май вече е практически взето, за да може ръководните постове да бъдат обсъдени в светлината на резултатите от европейските избори.

Очаква се също на срещата на върха в Сибиу да се състоят няколко двустранни срещи, подобни на планираната между Доналд Туск и унгарския премиер Виктор Орбан.

Орбан, чиято партия е със замразено членство в ЕНП заради критиките й срещу Брюксел, обяви в понеделник, че оттегля подкрепата си за германеца Манфред Вебер, кандидата на консервативното си политическо семейство за председател на Комисията.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.