Как да си изберем любим кандидат от партийна листа…

Представител на ЦИК показва бюлетината за гласуване на евроизборите. Вдясно са номерата на преференциите. За да не се объркват с номерата на партиите вляво, както на предишни избори, сега те започват от числото 100 нагоре -вместо 1, 2… 101, 102… Снимка: бТВ

Съветите тук са като продължение на статията „Как да гласуваме с преференции на евроизборите“ (виж тук).

Много хора питат как да си изберем кандидат от една партийна листа, след като вече са си избрали партия. Особено трудно е когато сте гласували за партия на принципа за „най-малкото зло“ и не се интересувате кой точно „най-малък злодей“ ще отиде в Брюксел. Щото и тоя и оня и тия и ония са все маскари. За маскарите вече писахме (виж тук).

Сега ще пишем за интересите.

Представете си, че на една маса седите трима души. Единият управлява наети камиони и вози товари из цяла Европа, вторият е водещ на телевизионно предаване, а вие примерно сте гей-кросдресър (сутрин носите пола, следобед костюм). Всички, обаче, искате социална справедливост и сте избрали една и съща партия. Дотук сте съмишленици.

Ако сте партийни талибани и вярвате, че партийните началници са непогрешими, мислят по-добре от вас, ако знаете и вярвате, че партията ви е права, когато съгреши дори, то работата е проста. Вземате си бюлетината, поставяте „Х“ или „V“ със син химикал върху номера на любимата партия, пускате я в урната и продължавате да пиете кой каквото обича. Ако има машина в секцията е още по-лесно. Като ви пуснат бюлетината на екрана натискате с пръст номера на избраната партия.

Така в Брюксел отиват партийните любимци както са подредени от партийните началници и правят там каквото им наредят тези, които са ги подредили.

По-сложно става, ако вие, уважаеми читателю, сте разумен човек. А тези тримата – този с тировете, телевизионният водещ и вие се имате за мислещи хора, разбирачи. Ясно е, че освен абстрактната социална справедливост имате конкретни професионални ценностни различия и интереси. Този с тировете мрази Макрон и неговият план, защото му бърка яко в джоба, телевизионният водещ иска да пускат само неговата гледна точка за историята на България, а всичко друго да бъде забранено като фалшива интерпретация, фалшива новина. Иначе мрази цензурата. Вие, който сте гей-кросдресър, искате незабавна ратификация на Истанбулската конвенция, разрешаване на еднополовите бракове, специална защита на правата на ЛГБТ общността и сексуално образование на децата от детската градина.

Тук става наистина сложно. Всеки започва да мисли.

Кандидатът, който обещава да набие Макрон, да спре неговият мракобесен план за транспортния сектор е сложен чак на 10то място в листата. Кандидатката, която ще обяви всички новини за фалшиви, освен тия, на вашия водещ от масата, е чак на 13то място. Само вие сте късметлия – вашият кандидат, който иска ратификация на Истанбулската конвенция и сексуално образование в детската градина е на 3то място и няма начин да не влезе.

Наистина разумните хора започват да претеглят кандидатите от гледна точка на личния си интерес. Така сме устроени. Тоя с тировете не се интересува от правата на ЛГБТ. Търси кандидата, който обещава да набие Макрон и да спре плана му. Чете кой кандидат какво говори, търси информация какво е работил, дали се е отмятал от предишни позиции. И така попада на своя човек, който партията е навряла чак на 10-о място и без преференции изпада, няма да се бори за транспортните интереси на България и да набие Макрон. Изходът е преференциалният избор.

Изборът на транспортния мениджър е ясен – гласува с преференция за кандидат с номер 110 (бел. ред. За да не стават обърквания като предишни години, сега номерата на преференциите започват над 100).

На телевизионния водещ са му близки и гей-проблемите, и ЛГБТ, но най-много иска само неговите новини и коментари за историята да се чуват и вярва, че кандидатката под номер 113 е точно неговият човек. Гласува с преференция за номер 113 в бюлетината или на машината.

А вие? Вие сте спокоен, че и с преференция, и без нея вашият любим кандидат ще влезе, щото партийните началници са го сложили на избираемото 3-о място. Гласувате само за партия и, свирукайки си весело, се връщате в кръчмата да пийнете нещо, чай от каркаде, например.

Идва вечерта и по телевизора почват говорещите глави – професор, доцент, артист, футболист, журналист, мис-Горубляне, мистър Цалапица – всички разбират от избори.

Вие разбирате, че любимата партия няма да има 7-8 места, а само 4-5. Някой бил сложил катран в кацата с меда, друг купил къща на тъщата и комшиите се разсърдили на партията ви, трети се измятал като фурнаджийска лопата – един път искал Истанбулската конвенция, друг път не я искал, ама телевизиите го записвали и сега се бъзикат с него и др. такива работи. Вие лично сте спокоен, че вашият любимец е на 3-то място и няма начин да не влезе.

На сутринта идва истината.

Оказва се, че транспортните мениджъри (и вероятно спонсори на партията ви) са заплашили тираджиите, че ако не гласуват за кандидата с номер 110 на преференцията ще ги свалят от лъскавите мерцедеси, волва и скании, ще ги приберат от магистралите на Германия и Франция и ще ги качат на ЗИЛ 157 джуган да возят трупи от горското на Беглика до дъскорезниците около Батак и Доспат. В резултат на тази предизборна агитация, кандидатът, който иска да набие Макрон е събрал най-много преференции и оглавява листат на вашата партия и отива в Брюскел да се бори за интересите на транспортния бранш.

Оказва се също, че телевизионният водещ е правил необявена реклама на кандидатката с номер 113 на преференцията, играл е нещо като пиар, давал съвети и т. н. Та кандидатката е събрала преференции и отива на второ място в листата и заминава в Брюксел. Засега не се знае дали ще се върне даже.

С изненада разбирате, че някакъв младеж, който се бори против двойните стандарти при храните е станал трети по преференции, една друга мома пък искала нещо друго е четвърта и т. н. Вашият любимец, който ви обещаваше ратификация на Истанбулската конвенция, еднополови бракове и сексуална грамотност в детските градини е събрал малко и отишъл в зоната на здрача… на 10-о място да речем. Или на 15-о, което е все тая.

Става ви криво. Няма конвенция, няма еднополови бракове, децата ще си ходят сексуално неграмотни докъм 15-16 годишни. Тъпа провинция, тъмни балкански субекти са гласували с преференции и пращат в Брюксел разни индивиди.

Ще сменям партията, казвате си вие. Да де, ама и при другите е същото. Даже при някои е забранено да се пипат кръгчетата с преференции. А някой е набрал преференции, а са го изхвърлили от партията. Права, свободи, ама трябва да има ред!

Сега по-ясно ли е защо се гласува с преференция? Защото имаме собствени глави, а не мислим с чуждите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.