Митата на Тръмп: американците ще плащат за тях

Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

Американците ще плащат за допълните мита, които Доналд Тръмп иска да наложи на китайския внос, макар президентът да се перчи, че от тях към държавната хазна ще потекат милиарди долари.

„Митата са такси, които се плащат от американските компании и потребителите, а не от Китай“, предупреди Дейвид Френч, ръководител на една от най-големите федерация в САЩ на търговците на дребно. Той направи това изявление в навечерието на влизането в сила в петък, 10 май, на увеличението от 10 на 25% на митата върху китайски внос за 200 милиарда долара.

Това внезапно вдигане на митата, което може да влезе в сила по-малко от седмица, след като бе обявено, би могло „сериозно да наруши дейността на американските предприемачи и най-вече на малките компании, които имат ограничени средства, за да смекчат последиците“, допълни той.

Допълнителните мита, които вече бяха въведен от година, са донесли на федералната хазна 100 милиарда долара допълнително, твърди Доналд Тръмп. И все пак тези мита са фактурират на митницата за сметка на американските вносители, а не на китайските износители.

Тази система цели да откаже вноса от азиатския гигант, оскъпявайки продуктите му. Засега няма очевидни сигнали, че сме свидетели на подобно развитие.

И ако промишленици и търговци на дребно подкрепят администрацията на Тръмп в желанието й да промени условията за достъпа до китайския пазар, то методът започва да ги безпокои, защото техните клиенти – американските потребители – все по-осезаемо ще усещат неговите ефекти.

„Искаме президентът Тръмп да постигне споразумение с Китай, което да сложи край на поведението на Пекин, което противоречи на свободната конкуренция“, казва Хун Куак, вицепрезидент на друга професионална организация – Асоциация на лидерите от търговията на дребно (Retail Industry Leaders Association).

Според Хун Куак средната класа в крайна сметка ще плаща повече за потребителските стоки.

767 долара повече

Решителните преговори ще се водят в четвъртък и петък във Вашингтон, а организацията Търговски партньори (Trade Partnership) е пресметнала, че вдигането на митата, предвидено за петък, ще увеличи годишните разходи на едно четиричленно семейство със 767 долара.

Близо един милион работни места ще бъдат застрашени, предупреждават авторите на доклада. Търговията с Китай подкрепя 7 милиона работни места в САЩ, а това са 19% от 39-те милиона работни места на американци, свързани с международната търговия.

Митата засягат не само редица междинни продукти като стоманата, медта, каучука или пластмасите, но и крайни продукти като електродомакинските уреди, телевизорите и мебелите.

Неотдавнашно проучване на Федералния резерв на Ню Йорк сочи, че митата, наложени от март (върху стоманата и алуминия) и юли 2018 година (на китайски стоки), са вдигнали индекса на потребителските цени с 0,3 процентни пункта миналата година.

Друго изследване, публикувано през април от Чикагския университет и Фед, сочи, че заради допълнителните мита, наложени на вносните перални, американците ще платят в крайна сметка 1,5 милиарда долара повече за една година, за да си купят такива уреди. Цената на една пералня се вдига с 86 долара, а на сушилня – с 92 долара.

„Искаме Китай да промени търговските си практики, но е безсмислено американците да бъдат наказвани с тези тактики на водене на преговори“, заяви тази седмица Федерацията на търговците на дребно (NRF), изразявайки недоволството си.

„Ако правителството иска да оказва още по-силен натиск върху Китай, нека да сформира международна коалиция с нашите съюзници“, предлагат търговците.

От китайска страна официалните цифри за външната търговия отчетоха в сряда, че през април продажбите в чужбина са намалели, но излишъкът в търговията със САЩ е останал стабилен и то въпреки допълнителните мита.

Освен това от наложените от Китай ответни мита най-вече върху американския селскостопански внос, ще пострадат земеделските производители в САЩ, въпреки че през юли миналата година администрацията на Тръмп им предостави компенсации на стойност 12 милиарда долара.

Редица членове на Конгреса от Републиканската партия от щатите, които гласуваха за Доналд Тръмп, обявиха, че „фермерите започват да губят търпение“, според думите на Джони Ърнст, сенатор от Айова.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.