Залозите на срещата на върха на ЕС в Сибиу

Лидерите на ЕС се събраха на среща на високо равнище в Сибиу, за да определят дневния ред през следващите пет години. Румъния бе представена от президента Клаус Йоханис, докато лидерите на Социалдемократическата партия (СДП) не участваха дори в срещата на европейските социалисти.

Неформална среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС се състоя в четвъртък в румънския град Сибиу, като в нея участваха представители на всички страни членки. Домакин бе президентът Клаус Йоханис, а срещата бе ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Присъстваха също председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. В срещата взеха участие 27 държавни и правителствени ръководители от ЕС, 36 официални делегации, 400 високопоставени гости, близо 900 журналисти и 100 преводачи. Над 2000 души се събраха на площад Пиаца Маре в Сибиу. Президентът Клаус Йоханис, канцлерът на Германия и президентът на Франция бяха посрещнати с аплодисменти. Лидерите на ЕС обсъдиха следващия стратегически дневен ред за периода 2019-2024 г. В града бяха взети засилени мерки за сигурност.

Декларацията от Сибиу

Лидерите на ЕС одобриха Декларация от Сибиу, която съдържа 10 точки и чрез която се ангажират да защитават една единствена Европа, да останат единни в добро и лошо, да търсят общи решения, да защитават демокрацията и правовата държава, да намалят разликите между гражданите на ЕС, да спазват винаги принципа на равнопоставеността и да защитават гражданите си. Първата част от срещата на високо равнище продължи около 40 минути. Лидерите на ЕС излязоха на площад Пиаца Маре в Сибиу, за да си направят семейна снимка. След това се смесиха с хората, които започнаха да скандират „Европа“, „Обединена Европа“, „Не се предавайте, отстоявайте“ и да ръкопляскат. Множеството също така скандираше името на президента Клаус Йоханис.

Във втората част от срещата на високо равнище европейските лидери обсъдиха Стратегическия дневен ред 2019-2024, който включва теми като защита на гражданите и на свободите, защита на нормите на правовата държава, очертаване на европейския икономически модел и засилване на ролята на ЕС на световно равнище.

Посланията на ЕНП

Също в четвъртък в Сибиу се състоя среща на високо равнище на Европейската народна партия (ЕНП). Президентът Клаус Йоханис заяви, че 30 години след падането на комунизма, е довел „Европа у дома, тук в Румъния“. Председателят на ЕНП Жозеф Дол поздрави „решимостта“, с която румънците са излезли на улицата, за да защитят правосъдието. Кандидатът на ЕНП за председателството на Европейската комисия Манфред Вебер заяви на срещата на върха в Сибиу, че бъдещата Европейска комисия под негово ръководство ще настоява за спазване на принципите на правовата държава. Лидерът на (румънската опозиционна) Национално-либерална партия Лудовик Орбан заяви, че има политически сили, които оспорват европейския проект, но обяви, че либералите ще се борят за това „Европа да остане единна“.

Лидерите на СДП – отсъстващи от срещата на европейските социалисти

От гледна точка на вътрешната политика, срещата на върха в Сибиу повдигна два въпроса, които бяха много дискутирани в румънския печат. Първият е свързан с факта, че премиерът Виорика Дънчила не бе поканена на срещата. Румъния председателства Съвета на ЕС – срещите на министрите от общността, с цел да координира политиките на ЕС. В рамките на Съвета на ЕС Румъния е представена от премиера, като ръководител на правителството в Букурещ. В Сибиу обаче се състоя неформална среща на Европейския съвет (институция, която е различна от Съвета на ЕС) – среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС. Всяка страна има право на един единствен представител. Румъния е представена на Европейския съвет от президента. Този въпрос бе регламентиран във вътрешен план с решение на Конституционния съд, според което президентът, като отговарящ за външната политика, представлява Румъния на срещите на Европейския съвет, а премиерът може да замести президента само ако държавният глава го упълномощи.

Вторият въпрос е свързан с отсъствието на лидерите на (управляващата в Румъния) Социалдемократическа партия от неформалната среща на европейските социалисти, провела се преди срещата на върха. Тук обясненията трябва да бъдат търсени в охлаждането на отношенията между европейските социалисти и СДП. Премиерът Виорика Дънчила опита да получи покана за Сибиу за неофициална среща с шефовете на европейските социалисти или за двустранна среща с премиер на правителство, който е близък до правителството в Букурещ, заявиха източници от ръководството на СДП. Европейските социалисти обаче не я поканиха. Дънчила е искала среща със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс в сряда вечерта, но той е предпочел да отиде сам в ресторант в Сибиу, за да гледа футболен мач.

Официалните обяснения са различни от неофициалните. Премиерът Виорика Дънчила бе на посещение вчера в градовете Алба Юлия и Клуж и заяви, че няма да ходи на срещата на върха в Сибиу, че е отклонила много покани, защото би било неуместно да има двустранни срещи с премиерите по време на срещата на върха. „Говорих с лидерите на Партията на европейските социалисти, това е нормална среща преди неформалната среща на върха. Говорих с тях и предпочетох днес да дойда в провинцията и да говоря с хората“, заяви премиерът.

Условия за приемането в Шенген

Холандският премиер Марк Рюте заяви на срещата на върха в Сибиу, че Румъния ще бъде готова за приемане в Шенгенското пространство, когато се съобрази с правилата на правовата държава и демокрацията, като той смята, че в момента нашата страна не върви в правилната посока.

Президентът Клаус Йоханис заяви, че „безброй пъти“ е поставял на дискусия въпроса за интеграцията в Шенгенското пространство и ще обсъди тази тема и с европейските лидери. Той обърна внимание, че има политици, които са атакували правосъдието и дори европейските институции, и затова са се появили тези дискусии за правовата държава в Румъния. „Мога да ви обещая, че след известно време, вероятно не днес, но след известно време, ще бъдем и в Шенген и ще се отървем от Механизма за сътрудничество и проверка“, каза Йоханис.

Йоханис: Радвам се, че от Румъния тръгва едно позитивно послание

Президентът Клаус Йоханис приветства в края на срещата факта, че от нашата страна тръгва едно позитивно и единно послание от страните членки и от европейските институции за укрепване на Съюза на базата на ясен набор от принципи и ценности.

„Румъния – страната, която е ротационен председател на Съвета на ЕС и страна членка, която е дълбоко привързана към укрепването на европейския проект, стана днес център на дискусиите за бъдещето на Европейския съюз. Европа дойде в Румъния. Говорейки исторически, това е първата среща на Европейския съвет, на която Румъния е имала шанса да бъде домакин. Днешните дискусии засилиха увереността ни, че можем да пишем заедно бъдещето на ЕС. Пожелахме си, и сега накрая мога да кажа, че успяхме, да направим една среща на единството, на нашата решимост да продължим с развитието на проекта за европейска интеграция като безпрецедентен проект на демокрацията, просперитета и мира, един проект на стабилността – както във външен, така и във вътрешен план, един проект към нашите съседи. Радвам се, че от Румъния тръгва едно позитивно и единно послание на страните членки и на европейските институции за укрепване на ЕС на базата на ясен набор от принципи и ценности“, заяви Йоханис на съвместна пресконференция с председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Специална среща на върха след евроизборите

Лидерите на страните членки на ЕС ще имат специална среща на върха на 28 май, за да направят оценка на резултатите от изборите за Европейски парламент, предвидени за периода 23-26 май, обяви австрийският канцлер Себастиан Курц.

Срещата на върха, която ще се състои два дни след края на евровота, ще предостави и първата възможност за дискусии за основните длъжности в институциите на ЕС в новия състав на Европейския парламент (2019-2024).

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще получи мандат да балансира интересите в общността, тъй като страните членки предлагат кой да заеме ръководния пост в изпълнителния орган на ЕС – Европейската комисия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.