Умереното пиене не предпазва от инсулт, а увеличава риска

Все пак виното има полезни вещества

1 до 2 питиета на ден увеличават риска от инсулт с 10-15%, установява ново изследване. Снимка: архив e-vestnik

 

Умереното пиене до 1-2 чаши на ден не предпазва от инсулт, както се смяташе досега, а напротив, повишава риска. Това показва ново изследване на учени от Великобритания и Китай, цитирано от в. „Гардиън”. Според д-р Илона Милууд от унииверситета в Оксфорд, която е съавтор на научната разработка, няма здравословно ниво на пиене.
Новите заключения на лекарите са, че дори ниските нива на алкохол са противопоказни и носят риск от мозъчен удар.
Подробните резултати от изследването са публикувани в края на миналата година в медицинското списание „Лансет”, откъдето са цитирани в различни издания по света.

Около една трета от хората в източна Азия имат генетични особености, които засягат начина по който тялото им преработва алкохола, той се понася трудно от тях и предизвиква силно зачервяване на кожата. Хората с такива генетични особености се въздържат от пиене, което се потвърждава от изследването. Изследователите са могли да наблюдават и сравняват ефекта от алкохола върху хора, които консумират малки или по-големи количества, или не консумират въобще, било поради предразположеност, било поради културни различия. Така е проследен рискът от мозъчно-съдови удари, независимо от начин на живот и други фактори, които могат да попречат за обективни данни.

Екипът изследователи е проучил здравето, начина на живот и генетичните данни на повече от половин милион души в Китай между 2004 и 2008 година. След това участниците са били наблюдавани до 2017 година и са отчетени данните за случаи на инсулти. Само 2% от жените в изследването са заявили, че консумират алкохол всяка седмица, докато при мъжете този процент е бил 33%.

На пръв поглед резултатите показвали известен предпазващ ефект срещу удари при онези, които пият около 100 мл чист алкохол на седмица – тоест до четири чаши вино седмично.

След проучването на генетичните данни на участниците и взимайки предвид начина им на живот и количеството алкохол, което консумират, изследователите не намерили превантивен ефект при умереното пиене до 100 мл чист алкохол на седмица. „Едно или две питиета на ден увеличава риска от удар с 10-15%”, казва проф. Сър Ричард Пето, друг от авторите на изследването.
Изследователите установили, че когато консумацията достигне 280 мл чист алкохол на седмица (тоест над 100 грама ракия или водка всеки ден), рискът от инсулти се увеличава с 38%.

Изследването има някои недостатъци, защото се основава на самопризнания на участниците в експеримента за количеството алкохол, което пият. Също така повечето консумиран алкохол е бил концентрати, а някои консумират вино, за което се знае, че освен алкохол има и други компоненти, които имат благоприятен ефект върху здравето.

Проф. Дейвид Спигълхалтър от университета Кеймбридж, казва пред „Гардиън”: „Това е много впечатляващо изследване. То показва, че хората с генетични особености, които ги възпират да пият алкохол, са изложени на по-малък риск от удари”, казва професорът. Но според него фактът, че китайските жени, които не пият не заради генетични, а поради културни причини, доказва, че рискът е свързан с алкохола, а не с генетична предразположеност. „Винаги съм бил убеден, че умереното пиене има предпазен ефект срещу сърдечно-съдови заболявания, но сега вече имам съмнения”, казва професорът за изследването.

Тим Чико, професор по сърдечно-съдова медицина в университета в Шефилд, казва, че повишеният риск поради пиене е много различен при хората, в зависимост от възрастта им, теглото им, дали пушат и други фактори. „За съжаление изследването не намира доказателства за предпазен ефект от алкохола”, смята проф. Чико.

Виното е полезно и весели сърцето

Владимир Влъчков и част от дегустираните вина. Снимка: е-vestnik

Алкохолът може да е вреден, но виното съдържа и много полезни вещества. В края на краищата то е плодов сок, ферментирал, но не е дестилиран и е запазил полезните си съставки. Най-важните от тях са танините, които придават стипчиво-тръпчивия вкус и сухотата на виното. Танините са антиоксиданти, които имат благотворен ефект върху организма, имат и защитни функции срещу отрови, предпазват клетката и т. н. да не задълбаваме в медицински въпроси.

Bonum vinum laetificat cor hominis – Доброто вино весели сърцето на човека – така гласи по-малко известната латинска поговорка за виното.

Водени от нея с енолога Владимир Влъчков направихме преглед на червените вина в избата в Съединение „Ню блуум уайнъри”. Въпреки модерното име, това е стара изба, обновена и разширена с нова техника и специалисти.

А Владимир Влъчков е енолог с 35-годишен опит и на човек му е драго да слуша лекциите му по време на дегустация. Започнал е като млад специалист в някогашния „Винимпекс”, след това започва работа в „Домейн Бойар”, където 22 години наред е главен енолог и дегустатор и участва в създаването на първите модерни български вина. Влъчков е обиколил всички известни винопроизводители във Франция, Австралия, Ноза Зеландия, Калифорния, Латинска Америка и е от първите българи, поканен да журира в най-големите винени конкурси в Брюксел, Париж и Лондон. И в момента е постоянен член на журито на два от най-престижните – „Винали интернасионал“ – Париж и „Мондиал дьо розе“ – Кан.

И така, опитахме общо 9 вина, от 9 лв. до 18 лв. бутилката. Влъчков, който е консултант на избата, искаше да покаже как може дори в един и същ ценови клас да се направят вина с различен стил, независимо от сорта. Съвременния вкус към виното предпочита не стария стил традиционни европейски вина с повече дъб, отлежали, с повече танини и сухота. Сега се харесва повече плодовият вкус, сочност, свежест. Такива вина могат да не отлежават въобще, могат и да имат известен процент отлежало вино в купажа. Само скъпите вина се бутилират изцяло от бъчвата – може би трябва да се поясни, защото повечето потребители не знаят. А всяка бъчва струва към 700 евро, използва се до три пъти и покачва цената на виното. Затова никой да не се учудва, ако по-евтино вино му хареса повече от по-скъпо. Това може да е, защото предпочита по-плодовият вкус, а отлежалото има допълнителна сухота и танини от дъба. Така вината „Verano Azur” и „Pixels” напълно съответстват на модерния стил, по-сочни, плодови. И в различен стил, от различни сортове. Купажът сира и марселан е по-сочен, плодов, мерлото е с по-зрял вкус, по-меко. От сорта регент е още по-меко, а от сира и каберне са съвсем различни, но всичките сочни.

И по-скъпите вина NBW и F2F предлагат различен стил от сортовете регент и дорнфелдер, и при двата с участие на дъб, отлежаване. Тук вече има по-голямо богатство на вкуса, кадифен вкус на регента, узрелите плодове и сочност на дорнфелдер и купажът каберне, сира, регент.

Ама тия неща както и да ги описваш, не се разбира. Всеки има вкус, да опитва.

ВинотоЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.