Ердоган губи повече от Истанбул в изборния хазарт

Новият диктатор Ердоган. сатиричен колаж

След решението на Висшата избирателна комисия на Турция да анулира изборите за кмет на Истанбул, Турция навлиза в нова територия. Можем да очакваме допълнително потискане на инакомислието и дори насилие, за да се оформи климат, който да осигури победа на партията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на повторното гласуване.

Макар и не изненадващо, решението на ВИК за повторение на изборите в Истанбул докосна някои струни. То е обезпокоително не само за истанбулския електорат, но и за всички турци, както и за международната общност, която наблюдава Турция изкъсо.

Изборите на 31 март, сложили край на продължилия над две десетилетия контрол на ПСР над главния търговски център на страната, ще бъдат повторени на 23 юни, благодарение на седем членове на ВИК, гласували в полза на повторението на вота. Четирима се противопоставиха, аргументирайки се с върховенството на закона.

Решението идва повече от месец, след като Ердоган и ултранационалистическият му съюзник – лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, поискаха изборите да бъдат повторени.

Турската опозиция видя два светли лъча в решението: Първо, решението на ВИК е последният пирон в ковчега на турската демокрация и ПСР повече не може да претендира за демократическа легитимност. Второ, ако има човек, който да може да управлява кораб в тези бурни вълни, това е Екрем Имамоглу, който бе избран за кмет като кандидат на алианс, воден от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП).

Общото усещане сред избирателите на опозицията е, че Имамоглу ще спечели отново, дори с по-голяма разлика, като се има предвид, че гласоподавателите са вбесени от това, че правосъдието на страната е отстъпило пред все по-авторитарния президент.

Макар че много опоненти призоваха за бойкот на повторните избори, НРП отхвърли идеята след заседание, свикано веднага след обявяването на анулирането на изборите. Решението на основната опозиционна сила е ясно: Няма да има бойкот и тя ще участва на повторението на изборите въпреки гнева си заради решението на ВИК. Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу поиска оставката на някои членове на Комисията, окачествявайки решението като „черно петно“ върху историята на демокрацията в страната.

ВИК непреднамерено засили позициите на една политическа фигура, която може да победи и замести Ердоган. Имамоглу показа много спокоен, трезв и оптимистичен мироглед в обръщението си към медиите непосредствено след съобщението. Той вече не е кмет на Истанбул, но офанзивата на неговото обаяние преминава отвъд границите на града. Той е най-заплашителният кандидат досега, който да се изправи срещу Ердоган, смятан някога за непобедим. Сега този имидж е разклатен.

Решението на ВИК обаче разкрива друг факт: Ердоган няма да остави поста мирно и избори може да не са достатъчни за промяна на властта в Турция.

Никога преди губещ кандидат в Истанбул не е отказвал да признае изхода от избори. Но изкачването на Ердоган на власт започна именно в Истанбул и той не може да си позволи да го загуби. По тази причина обществеността се опасява, че той ще направи всичко в своята власт, за да спечели, дори и това да значи нечестна игра. Мнозина смятат, че една измама ще е по-лесна отвсякога, като се има предвид позорната липса на независимост на ВИК.

Петте месеца между общите избори на 6 юни и на 1 ноември през 2015 г. показаха на какво е способен той. На изборите на 6 юни партията на Ердоган загуби парламентарното си мнозинство. Вместо обаче да се примири, Ердоган настоя за повторение на изборите. Страната бе тласната към политическа криза с жестоко насилие, включително терористични нападения. На 1 ноември властта на Ердоган бе възстановена.

Подобна траектория може да се очаква и преди изборите на 23 юни. Машинациите на Ердоган може да включват ескалация на насилието по отношение на кюрдския въпрос, така че да се прекрати електоралният съюз между прокюрдската Демократична партия на народите, НРП и „Добра партия“. Като се има предвид че Ердоган държи контрола над медиите в преобладаващата им част, подобни провокации и насилие може да подхранят пориви за стабилност сред истанбулските избиратели и той би могъл да яхне тези страхове към победата.

Тактиката „разделяй и владей“ може да се окаже печеливша, дори и по този начин те да разрушат социалната тъкан на турското общество.

Турция ще остане приклещена в цикъл на насилие, потисничество и погазване на фундаменталните свободи в обозримото бъдеще. Въпреки всичко, като се има предвид влиянието на икономическата криза и общественото негодувание заради сторената изборна несправедливост, има възможност Ердоган да бъде отново и много по-зле победен на повторното гласуване. Ако това стане, доверието в него и властта му като президент на страната ще понесат вреда много по-сериозна отколкото след 31 март.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.