Защо светът се подмазва на Либия?

Кадафи може и да е груб, но е невероятно богат

Френският президент Никола Саркози поздравява либийския лидер Муамар Кадафи в двора на Елисейския дворец. Въпреки че беше критикуван за визитата, Саркози успя да подпише няколко договора, които могат да оправят търговския баланс на страната. Снимка: Ройтерс

По време на визитата си в Париж през миналия месец либийският лидер Муамар Кадафи, някогашният международен парий, навири нос пред френските си домакини. Той дори ги обвини, че нарушават правата на жените и че се отнасят лошо към имигрантите от Африка.

По средата на визитата на Кадафи френският президент Никола Саркози обясни защо търпи провокативното поведение на госта си: заради бизнеса. “Наистина се ангажирах в битката за договори”, каза той.

52-годишният Саркози води същата битка в Северна Африка, където използва “дипломацията на договорите”, за да забие отново френското знаме в регион, богат на петрол, газ и пари, и където американските и британските компании нахлуват все по-често. През последните два месеца френският лидер, който след като зае най-висшия пост през май посети Китай и САЩ, обърна повече внимание на страната си. Той посети бившите френски колонии Мароко и Алжир и постла килимчето за добре дошъл на Кадафи. “Сигурно е, че Саркози и други френски управляващи искат Франция да се върне в региона по значим и забележителен начин”, каза Франсис Перен, мениджър в Arab Petroleum Research Center, базиран в Париж.

Само няколко седмици след като Саркози положи клетва, визитата на Тони Блеър (по това време министър-председател на Великобритания) доведе до проект на стойност два милиарда долара за сондиране за газ за Бритиш Петролиъм – най-голямата сделка за втората по големина петролна компания в Европа. Occidental Petroleum, Exxon Mobil и Chevron са сред най-големите американски компании, които желаят да получат правото да сондират в Либия.

Един ден преди началото на посещението на Кадафи в Париж Газпром, руският монополист за природна газ, и Royal Dutch Shell, най-голямата европейска петролна компания, заявиха, че са получили разрешение за проучвания в Либия, като са спечелили срещу конкуренцията на Gaz de France и Total – две от най-големите френски енергийни фирми.

През октомври, след като мароканското правителство избра произведените в САЩ изтребители F-16 пред френските Rafale, Саркози заяви, че започва офанзива, за да помогне на френските компании да продават стоките си. “Като добър политик Саркози трябва да покаже на избирателите си, че може да печели”, заяви Франсоа Ейсбур, директор на Фондацията за стратегически изследвания в Париж. Офанзивата е изправена пред няколко очевидни факта: френският търговски дефицит до септември е бил 31 милиарда евро. За сравнение, Евростат отчита 147 милиарда излишък в Германия.

«Франция не може да се преструва, че не забелязва това,» каза Оливие Дасо, народен представител и корпоративен директор в Dassault Aviation, които произвежда изтребителите Rafale и бизнес-самолетите Falcon. Либийската визита донякъде компенсира разочарованието от Мароко. Тя донесе договори в сферата на отбраната, включително за възможна продажба на 14 изтребителя Rafale. Ако се осъществи през следващото лято, тя ще бележи първата продажба на самолета в чужбина. Предстоят да се сключат и договори за продажбата на 35 хеликоптера, 6 военноморски съда и радари за противоракетните системи. Либия се съгласи да купи и 21 самолета Еърбъс, като може да добави към тях още девет.

Това, както и предварителната договореност за сътрудничество в ядрената сфера, беше достатъчно за радостта на Саркози за “договори на стойност 10 милиарда евро” още след първата среща с Кадафи. “Това е политика на изявленията”, каза Микл Снайдер, енергиен консултант от Париж. “Историята е пълна с проекти, които не се осъществяват.”

Либия е страната с най-големи петролни резерви в Африка. Тя е една от малкото производителки на петрол, които все още са отворени за чуждестранни инвестиции. Снимка: Ройтерс

Либия, която притежава най-големите петролни резерви в Африка, печели най-много в региона, особено след като САЩ и ООН отмениха санкциите през 2004 година, след като Кадафи отхвърли тероризма и програмите за ядрено оръжие. «Вярно е, че Либия е златна мина, каза Ейсбур. “Акумулирано е огромно търсене, насъбрани са резерви от петрол, който сега струва по 90 долара на барел. Те се трупат в пари, които през последните 15 години не е имало възможност да бъдат похарчени. И сега започва гуляят.” През миналия месец Либия обяви, че заделя 100 млн. долара, за стоки от чужбина и още 155 млн. за местни проекти като строителството на жилища, образование и комуникации.

Членове на правителството на Саркози бяха неприкрито критични към посещението на Кадафи. Рама Яде, държавният секретар по правата на човека в Министерството на външните работи, заяви, че “Франция не е изтривалка, на която лидер, терорист или други подобни, могат да избърсват кръвта от престъпленията по краката си.” Министърът на външните работи Бернар Кушнер не се срещна с либиеца и го критикува в парламента. В защита на петдневното посещение на Кадафи Саркози каза, че Франция е поканила либийския лидер заради освобождаването през юли на българските медици, които лежаха в либийски затвори от осем години.

“Ако отидеш в Триполи може да видиш как навсякъде сноват бизнесмени, казва Ейсбур. Британците не чакат, нито пък германците или италианците.”

Както в Либия, така и в Алжир Франция предложи сътрудничество в сферата на ядрената енергетика, като разигра картата Areva – водещият в света атомен и енергиен концерн, базиран в Париж.

И докато изпълнителната директорка на Areva Ан Ловержон обясняваше, че ще е необходимо време, за да се задвижат подобни проекти, Саркози представи офертата като “мост” към мюсюлманския свят и даде знак на страни като Иран за ползите от отказването от програмите за ядрено оръжие. Посещението на Кадафи, последвано от пътуване за още договори в Испания, показа кой има по-силна ръка.

“Позицията на Либия е много силна, защото това е една от малкото страни-производителки на петрол, която продължава да е отворена за чужди инвестиции, каза Перен. А това е много силен коз.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.