Ще стане ли Манфред Вебер новият Г-н Европа?

Манфред Вебер. Снимка: личен профил

Надпреварата за председател на Европейската комисия има ясен фаворит – германският политик Манфред Вебер. Четиридесет и шест годишният Вебер, който оглавява кампанията на консерваторите за европейските избори през май, се слави като доста приятна и дискретна фигура в често доста напрегнатия политически свят на Брюксел. Но сега той се надява, че изборите за Европейски парламент ще го изведат от относителната политическа неизвестност и ще го поставят на световната сцена като нов председател на Европейската комисия, като същевременно докажат, че той има силата да мобилизира широка избирателна подкрепа.

Вебер, който в момента е фаворит в доста оспорваната надпревара за председател на комисията благодарение на водещата позиция на консерваторите в социологическите проучвания, се представя като човек от народа, вземащ присърце интересите на обикновените европейски граждани.

Мнозина смятат ЕС за елитарна организация, управлявана от висококвалифицирани хора, каза Вебер през ноември, след като беше избран с 80 процента от гласовете да оглави кампанията на Европейската народна партия (ЕНП). „Днес тази Европа трябва да стане Европа за своите граждани“, допълни той, утвърждавайки лозунга на своята кампания за заемане на мястото на Жан-Клод Юнкер като новия „Господин Европа“. ЕНП държи от 15 години влиятелния пост, който на теория представлява около 500 милиона европейци. Предизборната програма на Вебер, радваща се на силна подкрепа от водещи консерватори като германския канцлер Ангела Меркел, изглежда предлага по нещо за почти всеки – от младите семейства през изоставените работници в заводите до „голям план“ за борба с рака.

За Вебер обаче е проблем, че много европейски избиратели са склонни да не гласуват за тези, които са смятани за част от политическата върхушка. Да не говорим за факта, че като германец той трябва също така да преодолее скептицизма на онези, които смятат, че най-голямата икономика в Европа вече доминира твърде силно в коридорите на властта в ЕС.

След класическа партийна политическа кариера, започнала с кратък депутатски мандат в законодателното събрание на провинция Бавария, а после в Европейския парламент от 2004 г., Вебер може би е смятан от много европейци за вътрешен човек в политиката, който се стреми да се разграничи от този си образ. Вебер оглавява групата на ЕНП от пет години.

Той е инженер по образование. На 16 години се присъединява към партията, към която принадлежи – баварския свръхконсервативен Християнсоциален съюз (ХСС). Често обаче е смятан донякъде за по-либерален и проевропейски настроен от много други членове на ХСС. Вебер е твърд поддръжник на европейската интеграция, а също така
критикува предлагания проект за тръбопровод „Северен поток 2“ от Русия за Германия. Наскоро той беше въвлечен в битката на ЕНП за бъдещите й отношения с национално-консервативната партия „Фидес“ на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Методичният възход на Вебер в европейската политика обаче не е лишен от противоречия. Миналата година той гласува в Европейския парламент против мерки, насочени към спиране на репаративните терапии за хомосексуални, в разрез с повечето членове на групата на ЕНП. За разлика от повечето председатели на комисията Вебер не е бил национален лидер и никога не е заемал министерски пост, нито е ръководил структура, подобна по размер на комисията, чийто персонал наброява 32 хил. души.

За неговите амбиции обаче е по-важно, че проучванията на общественото мнение в момента поставят ЕНП в силна позиция да бъде най-големият блок в Европейския парламент след изборите на 23-26 май.

Ако изборите се развият според очакванията, неговата кандидатура може все пак да стане жертва на неизбежните пазарлъци за разпределението на основните европейски постове, но на този етап малцина биха заложили против него.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.