Радан Кънев: Корупцията в България е постоянен проблем. Нова е ролята на медиите

Радан Кънев. Снимка: от тв екрана

Радан Кънев е водач на листата за изборите за европарламента на коалиция „Демократична България“, обединяваща партиите ДСБ, „Да България“ и „Зелените“. На 43 години е, роден в София, завършил е право в Софийския университет, работил е като адвокат. През 2013 го избират за председател на ДСБ,  до 2017 г., когато го сменя о. р. ген. Атанас Атанасов.

 

– Г-н Кънев, за много хора, дори и в средите на демократичната общност, това че оглавихте обединената листа на „Демократична България“ в последния момент, бе изненада. Спонтанно ли стана това или ходът все пак бе замислен предварително?

– Това се случи след отказа на г-н (Светослав) Малинов да води листата, заради медийната и политическа атака срещу него и „Демократична България“. Решението беше наистина изненадващо, но той самият предложи моето име и ръководството на коалицията взе бързо решение.

– Определени медии разпространиха новина, в която ви обвиняват, че водаческото място в листата е „врътка“ и ще преотстъпите мандата на Стефан Тафров? Вярно ли е това?

– Категорично не. Освен това вярвам, че „Демократична България“ ще има двама депутати в ЕП.

– Смятате ли, че след сагата „Апартаментгейт“ много десни избиратели ще свалят доверието си от ГЕРБ и ще подкрепят вас?

– Със сигурност ние търсим подкрепата на всички демократи в центъра и дясното. И тези, които са гласували за СДС, и тези, които са подкрепяли ГЕРБ през годините. Действително, „Апартаментгейт“ много ясно отличи кандидатите на „Демократична България“ като почтени хора, които нямат никакви притеснения около имотното си състояние.

– Корнелия Нинова заговори за предсрочни избори. Мислите ли, че евентуален провал на ГЕРБ и управляващата коалиция би ги предизвикал?

– Не мога да предвидя как ще реагира Борисов на очертаващата се изборна загуба. Нашата задача е друга – да не допуснем провала на ГЕРБ да се превърне в триумф на БСП и други антиевропейски формации. Важно е хората да знаят, че има разумна алтернатива в център-дясното пространство.

– Какви ще са целите ви в Европарламента, ако бъдете избран?

– Моите приоритети ще бъдат тези политики, чрез които европейските институции могат да помогнат на българските семейства, граждани и бизнес. Които могат да подобрят живота на българите. Според мен това е на първо място ускореното развитие на общото европейско правосъдие, европейски енергиен съюз, европейска отбрана. Това са теми, които и ГЕРБ, и БСП се страхуват да зачекнат, защото такива общи политики ще нанесат тежък удар на мафията и корупцията у нас.

– В България нарастват страховете от „Европа на две скорости“. Какво мислите по въпроса?

– Европа трябва да се консолидира, трябва да бъде силна и единна. Това противоречи на идеята за много скорости, противоречи на двойните стандарти за храни и други масови продукти. Силна Европа е единна. Трябва обаче да е ясно и друго – ако някое правителство отказва да се интегрира, ако не желае да приема общите политики и стандарти, не може всички да го чакат. Затова нашата цел трябва да е България да се интегрира, да влезе в еврозоната, да влезе в Шнеген, Банковия съюз, енергийния съюз, в общата отбрана… Ако Европа се развива на повече скорости, то нека поне сме в първата.

– Не мога да не ви попитам и за още една идея, която звучи силно примамливо за множество хора. Други биха я нарекли популистка. Идеята на френския президент за социален щит, който да осигурява еднакво заплащане на едно и също работно място и минимална европейска заплата – възможна ли е?

– Възможна е, но не рязко, не ударно. Европа изобщо не се развива бързо. Логично е българите, които работят в Западна Европа, да получават съответните заплати. Но най-важната ни цел са доходите тук, в България. Единният пазар на ЕС дава огромни неизползвани възможности за икономиката ни. Корупцията и бюрокрацията на ГЕРБ и ДПС ни задушават, пречат ни да осъществим потенциала си. Това е важното. А иначе, одобрявам идеята на Макрон за обща европейска търговска политика, за да може Европа да се защити от търговските войни на САЩ и Китай. Това е много важно. Не одобрявам идеите му за множество нови администрации и институции – и сега ЕС е твърде сложен за гражданите си.

– Темата за корупцията се превръща в една от водещите в тази кампания за избор на евродепутати не само в България. Какво е вашето мнение за скандалите у нас?

– Нищо ново не се случва. Корупцията в България е постоянен проблем, необяснимото забогатяване на политиците – също. Нова е ролята на медиите. Явно те вече събират сили да се противопоставят на постоянния рекет и диктат. Това не са „скандали“, а медийни разкрития за известни и тревожни факти. Надявам се, че медиите скоро ще разгърнат и много по-тежки корупционни теми, като енергетиката, ТЕЦ Варна, ЧЕЗ, Пристанище Варна и Езерово, БТК и Булгартабак… Досегашните медийни разкрития са важни, защото много ясно показват, че не всички политици са крадливи. Има хора с необяснимо имущество и сделки, има обаче и хора, които живеят скромно и излизат от политиката по-бедни, отколкото са влезли – като повечето политици в Европа.

– Защо в България толкова се страхуват от възможността Лаура Кьовеши да оглави европейската прокуратура?

– Не е само българското правителство. Много политици в Европа се страхуват от г-жа Кьовеши, защото тя доказа, че може да повдига обосновани обвинения срещу корумпирани политици. А такива има и у нас, и в Румъния, Унгария, Италия… Къде ли не.

– ЕС продължава да бъде прекалено далеч – и пространствено, и мисловно за хората от „малкия град“? Как бихте ги мотивирали да гласуват на 26 май?

– Бих казал много неща, но не искам да изнасям лекция. Но нека се замислим – в страните, които не влязоха в ЕС, навсякъде има конфликти, има насилие, има окупирани територии. И без съмнение, европейските държави са по-свободни и по-богати. Дори ние, които – заради лошо и корумпирано управление – имаме най-ниските доходи в ЕС, сме значително по-добре икономически от бивша Югославия. А те бяха далеч пред нас преди 30 години… Европа е преди всичко мир, свобода, шанс за богатство.

– – –

* Авторът е студент по журналистика, I курс ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Интервюто е взето по негова инициатива по интернет преди началото на предизборната кампания и предоставено специално на e-vestnik.

БългарияИнтервюМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.