След две години като президент Макрон преориентира икономическата си реформа

Еманюел Макрон. Снимка: официален сайт

Когато Еманюел Макрон стана френски президент преди две години, той обеща да скъса напълно с миналото. Месеци след като пое поста, той намали данъците за компаниите и инвеститорите и направи по-лесно наемането и уволнението, като промени трудовия кодекс.

След две години на поста и след шест месеца улични протести на „жълтите жилетки“ срещу неговите пробизнес реформи, 41-годишният бивш инвестиционен банкер управлява икономиката, като поставя нов акцент върху домакинствата и увеличаването на доходите им.

Жонглирането му, с което поддържа реформата жива и същевременно прави отстъпки на протестиращите, засили растежа, казват икономисти, като инвестициите са устойчиви, а безработицата намалява.

Макрон промени посоката, след като се сблъска с обвиненията на протестиращите, че пренебрегва трудещите се и пенсионерите, и на фона на понякога придружените с насилие демонстрации, които всяка седмица нарушават нормалния ритъм на градовете във Франция.

След пакет отстъпки през декември на стойност над 10 милиарда евро (11,23 милиарда долара), Макрон обяви намаляване на подоходните данъци миналия месец за още пет милиарда евро.

За да намери пари за тези мерки, той цели да забави данъчните облекчения за някои компании и да затвори вратичките при корпоративните данъци. Освен това са поети обещания за намаляване на разходите, макар че не са дадени подробности.

„Държавната политика отново подкрепя търсенето и домакинствата за сметка на конкурентоспособността, тъй като нямаме допълнителна възможност и за двете едновременно, каза икономистът Еманюел Жесюа от мозъчния тръст Rexecode.

Международните партньори на Франция казват, че това е справедлива цена, която трябва да се плати, ако помага да се запази мирът и позволява на Макрон да продължи с реформите.

„Като цяло Франция трябва да се консолидира, тъй като дефицитът и дългът са прекалено високи,“ каза високопоставен представител на Международния валутен фонд в Париж миналата седмица, като допълни: „Може да има известна гъвкавост, за да се отговори на социалните притеснения и да се намери отново консенсус за продължаване на процеса на реформите.“

Постигане на баланс

Отстъпките на Макрон, които представляват предимно данъчни облекчения, насочени към работниците с ниски доходи и пенсионерите, могат да тласнат растежа до 1,5% тази година според икономическия мозъчен тръст OFCE. Без държавни пари растежът ще бъде близо до 1%, посочи икономистът от OFCE Матийо План.

Данъчните стимули обаче може да повишат бюджетния дефицит повече от планираното над лимита от 3%, който правителството очаква временно да прехвърли тази година заради отдавна планирана данъчна промяна.

За сравнение Германия, която винаги с неохота развързва кесията, дори когато забавянето в международната търговия се отразява на икономиката й, очаква растеж от едва половин процент тази година.

„Ако Еманюел Макрон е в състояние да се измъкне от вътрешната социална криза, има някои източници на растеж,“ каза План.

Смесването на политиката за стимулиране на производството и пазарите с мерки, насочени към повишаване на търсенето и покупателната способност, може да помогне да се постигне правилният баланс, допълни той.

Започвайки третата година от петгодишния си мандат, Макрон може да твърди, че мерките, които взима, дават резултат, макар че икономистите предупреждават, че ще минат години преди успехът или провалът им да бъдат напълно ясни.

Пазарът на труда изглежда в най-добрата си форма от години. Безработицата е на близо 10-годишен минимум, а заетостта е на най-високото си равнище от 1980 година. Младежката безработица рязко се понижи. Делът на новонаетите с постоянен трудов договор, нещо, което работодателите избягваха, докато Макрон не направи по-лесни уволненията, се е повишил до рекордните близо 50 %.

Пак рекорден брой хора започват бизнес, а бизнес климатът се промени достатъчно през последните две години, за да се превърне Франция във водеща дестинация за чуждестранни инвестиции, според американската консултантска компания ATKearney.

Тя поставя Франция на пето място в света като място за чуждестранни инвестиции или с две места по-нагоре спрямо миналата година, въпреки че картини на вандализъм и уличните сблъсъци на „жълтите жилетки“ обиколиха света.

Със значимите промени на системите за безработица и пенсиониране, които се очакват тази година, големите компании като фирмата за набиране на персонал ManpowerGroup, чийто най-голям пазар е Франция, са убедени, че Макрон ще се придържа към програмата си за реформа.

„Като цяло френското правителство е решено да направи Франция по-конкурентна като място за инвестиране и като място за растеж. Не виждам това да се променя,“ каза неотдавна главният изпълнителен директор на ManpowerGroup Йонес Прайсинг.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.