Защо няма ракии, отлежали в отбрани употребявани бъчви, както уиски?

"Glen..." еди какво си, ама няма сухиндолска, криводолска...

Испанска изба, в която отлежават сладки вина от сорта Педро хименес. Снимка: сайт на испански винопроизводител

Познавачите на уиски знаят, че то отлежава в употребявани бъчви от бърбън, шери, порт, а напоследък и в бъчви от обикновени вина (бели и червени), бъчви от английска бира – ейл и др.
Целта е малцовият дестилат да поеме от вкуса и аромата, натрупал се в употребяваната бъчва. Търсенето е предимно за бъчви от сладки испански и португалски вина. Но напоследък има видове уиски, на чийто етикет е означено, че са отлежали в бъчви от совиньон блан или каберне. Отделно цели серии уиски познати марки отлежават в бъчви от английска бира, дори конкретни видове бира.

Наричат употребяваните бъчви „златни бъчви”. За вино те се употребяват до три пъти, по-нататък не допринасят чувствително за аромата и вкуса на виното. Но оттук нататък ги поемат Шотландия и Ирландия, защото употребяваните бъчви са поели от аромата и вкуса на виното. Затова много видове уиски имат аромати и нюанси във вкуса като на ликьорни, т. нар. хересни (сладки) вина.

Американският бърбън също дава суровина

за шотландските спиртоварни. По американските стандарти една бъчва от бърбън се употребява само веднъж. За разлика от виното, бърбънът отлежава по-дълго в бъчва – 3, 5 или 8 години. Бъчвата е силно обгорена, дъбът се карамелизира и отдава на питието карамелени тонове. След отлежаването на бърбъна, бъчвата става идеална за отлежаване на уиски.

Уиски, на чийто етикет е отбелязано, че е отлежавало в бъчви от вино „Педро хименес“, испански сорт грозде за сладки вина от типа шери. Снимка: e-vestnik

Пиячите на малцово уиски знаят добре вкусовите разлики при отлежаване в бъчви от бърбън или бъчви от шери. И дори търсят от единия или другия вид. Дори в уиски бар на Острова барманът може да ви попита – „Какво уиски желаете – бъчва от шери, или бъчва от бърбън?”
Някои известни марки уиски продават по-скъпи разновидности, отлежавали в бъчви, в които е отлежавало преди вино от точно определен сорт грозде. Например много марки малцово уиски използват бъчви от „Педро Хименес”, означавано на етикета накратко като PX cask. Това е испанското наименование на сорт грозде, който се използва за сладки вина от типа шери. Употребявани бъчви PX освен аромат, придават и сладост на уискито.

Шотландско уиски, отлежало в бъчви от каберне совиньон. Снимка: e-vestnik

Обикновено при малцовите уискита се използват не само един вид бъчви, някои отлежават първо в едни, после в други бъчви. Бъчвите PX се използват най-често за финално отлежаване.
Някои спиртоварни в Шотландия използват за специални серии уиски бъчви от точно определени винарни в Испания, които произвеждат известни марки.
Има разновидности уиски отлежавали и в три вида бъчви.

И така изниква въпросът – защо у нас няма ракия, отлежавала например в бъчви от совиньон блан, от шардоне, от мускат?

Бутилка испанско шери – сладко вино от сорта Педро хименес. Бъчвите от това вино се изкупуват от производителите на уиски, за да отлежава в тях и да поема от ароматите на шерито. Снимка: архив e-vestnik

Или в бъчви от мавруд, мерло и др. сортове. В бъчви от точно определени марки вина?
Разбира се това ще са ракии от по-скъпия клас, отлежали. Така или иначе бъчвите от вино се употребяват по три пъти и се амортизират. Някои винарни изстъргват старите бъчви отвътре със специална машина, смъкват един слой, който е контактувал с виното и ги използват отново. Не е като нова бъчва, но има ефект. И така влиянието на дъба е по-слабо, което се цени за някои видове вина, или се търси от някои потребители, които не искат вино „първи дъб”, тоест отлежало в нова бъчва.

Но да се използват употребявани винени бъчви специално за ракия у нас се среща рядко. А не се среща въобще да се продават ракии с характеристика, че са отлежали в подбрани точно определени бъчви от едно или друго вино, това да е посочено на етикета. Няма такава практика, няма такъв подбор. А това е пазарна ниша и производствен метод.

 

 

Що е уиски „Glen…”? И що е сухиндолска, криводолска и т. н.

Името на десетки шотландски уискита започват с представката апочва с „Glen…”.
„Глен..” – еди какво си, „Глен..” – еди що си.,12-годишно, 15-годишно, 18-годишно.
Що е то Glen? В превод от английски означава долчинка. Колко е просто – разните там имена на уискита „Glen” еди какво си могат да се преведат по аналогия на български като „Сухиндолска гроздова”, „Вълчидолска гроздова”, „Криводолска плодова”, „Сливова от Дълбок дол” и т. н. И в България много долове, като в Шотландия долчинки…
Само че у нас не развиват местните марки. У нас се хвалят с домашна, а винпромската смятат за менте. Затова шотландците продават по цял свят „Glen…”, а ние се тупаме в гърдите с домашна. Някой да е виждал някъде по света да се продава уиски с етикет „Домашно”?

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.