Елена Йончева: 2007 г. бяхме наравно с Румъния. Тя ни задмина по всички показатели

Ще предизвикам европейска проверка за корупцията у нас, казва кандидатката за евродепутат

Елена Йончева. Снимка: Шоуто на Слави

Елена Йончева е водач на листата на БСП в изборите за европарламент от гражданската квота, без да е член на партията. Йончева е започнала кариерата си като репортерка в „Панорама” по БНТ в началото на 90-те години, когато водещ там е Иван Гарелов. Постепенно започва да прави репортажи от опасни места и военни конфликти. Филмите й от Чечения, Афганистан, Косово и др. през 90-те години са в най-горещите точки на войните там и кадри от тези репортажи и филми са купувани от големите световни и европейски телевизии.
Йончева за кратко води и коментарно следобедно предаване в БНТ към края на 90-те години, но продължава да снима репортажи от горещи точки. Тя е от малкото телевизионни репортери, заедно с легенди в професията като Питър Арнет, които предават от обсадения Багдад при войната за свалянето на Саддам.
Йончева живее на семейни начала със Сергей Станишев в продължение на около десет години. Когато той става председател на БСП и после премиер, Йончева продължава да пътува и да снима филми от опасни места, като журналист на свободна практика, и постепенно се разделят. Никоя телевизия не иска да я назначи. Финансира си филмите със спонсори и продава на български и чужди телевизии.
Филмите й от Сомалия (2010 ), по време, когато там има отвлечен кораб с български моряци, стават повод премиерът Борисов да я нападне няколко години по-късно, че държавата е платила „милиони” за нейните репортажи. Йончева го даде под съд за лъжа и го осъди окончателно, и на последна инстанция. Борисов приписа на Йончева нещо, което няма връзка с нея, и издаде секретна информация – че правителството е плащало за откуп в Сомалия – но не за Йончева, а за отвлечена българка от френска мисия там, заедно с французи, за които са преговаряли френските служби и България е платила своя дял. Нито едно правителство в света не признава, че плаща откуп за отвлечен гражданин, нито го преувеличава до „милиони“.

Йончева е женена за архитект, има син на 3 години. След като става депутат, повежда кампания против корупцията на управляващите. Първите й сблъсъци са по повод строителството на ограда по границата, за качеството на магистралите, за които иска проверка в независима европейска лаборатория, защото за сметка на качеството се поевтинява строителството, за да се връщат пари като комисиони във властта и др. Като резултат от действията й, прокуратурата я обвинява, че е участвала в пране на пари. Основанията са, че по време на работата си във финансираната от КТБ ТВ7, Йончева е сключила договор като външен продуцент и по искане на юристите на телевизията е станала съдружник със своята фирма в съвместна фирма с офшорка. Във фирмата са преведени 300 хил. евро за да купи техника и снима филми с тях. На обвинението Йончева отговаря, че е много абсурден начин да переш пари като снимаш филми в Сирия по време на война, по границата на Турция там, Афганистан и др. опасни места.

– Г-жо Йончева, познаваме се от години, били сме колеги и сме на „ти“, но вече сте в политиката и ще говорим официално. Защо десните смятат БСП за антиевропейска партия? Казват, че ще извадите България от Европейския съюз?

– Точно БСП вкара България в ЕС 2007 г., като продължение на усилията на всички предишни правителства. Сега не виждам и намек БСП да иска да изкарва България от ЕС. Какво си мислят отделни симпатизанти, десни или леви, не е определящо за политиката на БСП.
През 2005-2006 г. десните говореха пак така за БСП – че ще направи всичко възможно да провали приемането на България в ЕС. А тогава именно правителството на БСП преодоля най-тежкия момент – имаше риск да не ни приемат, защото България все още не беше покрила всичките изисквания за членство. Ролята на БСП беше решаваща, като управляваща партия с Тройната коалиция направи всичко възможно да изпълни изискванията. Свидетел съм на това какви усилия бяха.

– България още се разминава с някои изисквания?

– Още тогава беше решено за България и Румъния да бъде наложен мониторинг, заради очаквания, че двете страни трудно ще се справят. БСП не е на власт от 2009 г., а този мониторинг още не е свален. Неотдавна шефката на правосъдната комисия в ЕС каза, че и тази година България няма да излезе от мониторинга, поради проблемите със съдебната система. Последният доклад на комисията от февруари тази година казва, че в България две трети от докладите за съмнителни сделки изпратени от финансовото разузнаване, касаят „видни местни политически личности” (вади папка и търси точния цитат). „Но за тези случаи правоприлагащите органи не са предприели подходящи последващи действия”, пише в доклада. (Бел. ред. – Буквално преди няколко дни, поради претенции от българска страна, в доклада думите „две трети” бяха заменени с „определен брой”. Но остава заключението, че не са разследвани и няма противодействие на корупцията – виж тук и тук).

– Корупцията се превърна във ваша основна тема. Защо?

– Вече 12 години сме част от ЕС, но вместо да се приближаваме до средното ниво в ЕС като стандарт на живот, заехме дъното по всички основни показатели. В България се наляха десетки милиарди, а българинът стана по-беден и емиграцията продължава, хората продължават да напускат страната, особено младите.

– Не представяте ли с малко по-черни бои, по-пропагандно нещата?

– Милион и половина българи живеят под прага на бедността. Това са статистически данни, не е пропаганда и черногледство. Ще сме съучастници, ако премълчим и замитаме под килима тези данни. В доклада на ЕК за България от февруари пише още, че 37% от населението живее на прага на бедността. Когато България влезе в ЕС, беше на една стартова позиция с Румъния, по стандарт бяхме равни. А по някои показатели България беше и преди Румъния. Тя ни задмина по всички показатели. Днес в Румъния минималната и средната заплата са почти два пъти над българските.

– И тази разлика се получи заради безкомпромисната борба с корупцията в Румъния, каквато нямаше в България?

– По принцип корупцията и липсата на справедливост са в основата на бедността. Затова България води в още една класация – за най-голямо неравенство. Според „Евростат” в България съотношението в доходите на най-богатите 20% от населението към тези на най-бедните 20% е 8,2 към 1. А средно за ЕС е около 3,6 към 1. За последните 10 години нещата се влошават – през 2008 г. съотношението в България е било 6,5 към 1.

Например и в здравеопазването – в България всеки гражданин доплаща за здравеопазване 44% от собствения си джоб. Във Франция доплащането е 8%, средно за ЕС е 15%. Такова здравеопазване като у нас има не в Европа, а в страни от Третия свят. Каква е тази държава, в която трябва да гледаме майките да се молят в социалните мрежи за пари, за да спасят децата си? Или един възрастен човек, който трябва да си смени ставата и трябва да плати 5-6 хил. лева – ако няма пари остава на легло. А цял живот е внасял здравни осигуровки. Впрочем, ще работим държавните и общински болници да станат както в ЕС, да не са повече търговски дружества.

Цял свят вижда какво става у нас. Ето, доклад на Държавния департамент на САЩ (вади документа и цитира) – „Служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики безнаказано. Те включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки и търговия с влияние”. В малко българските медии това е цитирано, неглижирано е, преразказано съкратено (Бел. ред. – в новини на английски за чужденци в България се цитира едно към едно – виж тук). Всяка година в доклада на Държавния департамент в частта за България нашироко се коментира корупцията, включително в правителството и липсата на противодействие (виж тук и тук).

– Значи, влязохте в политиката, за да се захванете с корупцията?

– Това не може да продължава. Борисов ни поставя на дъното, изкарва ни извън ЕС по всички стандарти. (Отново вади и цитира доклад на Световната банка) Корупцията в България генерира загуби от 22% от Брутния вътрешен продукт – кражби от еврофондове; 30% сива икономика (най-голямата в ЕС); организирана престъпност; рекет върху бизнеса и т. н. За сравнение – в Дания и Финландия корупцията генерира загуби от 0%. В Германия и Австрия са 2% и малко.
Зелените внесоха доклад в Европейския парламент, според който загубите от корупция в България са 11 млрд. евро годишно (виж тук).
И Българската стопанска камара констатира, че над 80% от обществените поръчки се правят за предварително известен победител. И най-голямата корупция се генерира от големите инфраструктурни проекти и енергетиката.
Всъщност, 6 фирми в България, близки до властта, печелят обществените поръчки за големите инфраструктурни проекти, усвояват около 85% от бюджета им. Всички експерти по строителство, с които съм разговаряла, казват, че около 40% от бюджета се връща обратно към властта, за сметка на качеството.

– Вие поискахте проби и анализ на качеството на пътното строителство в независима европейска лаборатория. Какво стана?

– Поискахме да вземем проби от 46 точки на пътища, строени в последните 5 години – това е т. нар. период на устойчивост. И да ги дадем в европейска лаборатория.

– И големите строителни фирми се обидиха и заплашиха с протест, щели да докарат в центъра на София строителни машини. Поискаха и да напуснете парламента. Взехте ли все пак проби?

– Не. Поискахме разрешение от Агенция пътна инфраструктура, при положение, че те нямат законово основание да откажат. Чакахме 5 месеца и вчера получихме писмо от АПИ, че на практика не разрешават. Щели да ни разрешат да видим на място само документацията за строежите, без да я преснимаме. А целта е да се вземат проби и да се сравнят с документацията. Това е подигравка. АПИ настояват също да им дадем и имената на нашите експерти.

– А вие ги криете?

– Да. Натискът е голям, искат да ги сплашат и да се откажат. Потърси ме човек, който каза, че може да ми уреди среща „с тях” – строителните фирми, „да се разберем”. Не водя такива разговори.

– И като отидете в Европейския парламент, смятате да продължите да ги тормозите, вече от Брюксел?

– Не искаме да ги тормозим. Проблемът не е във фирмите, а в тези, които управляват. Ще предизвикам европейска проверка. Ако ЕНП управлява там, не си правя илюзии, че ще ми дадат такава възможност. Има вероятност левицата в европарламента да излъчи шеф на Европейската комисия. И структурата на ГЕРБ у нас да загуби властта. Тогава такова изследване неминуемо ще се извърши. Тази проверка е важна не за да се разобличи ГЕРБ. Важна е, за да не могат да оттук нататък, независимо кой е на власт, да се прилагат подобни схеми – за сметка на нашата сигурност.
Преди това внесохме сигнали и за оградата по границата, която струва 200 милиона лева. Точното й име е „Инженеро- техническо възпрепятстващо съоръжение” на границата. Много пари са потънали там, а то е негодно. Главният прокурор Цацаров каза в „Шоуто на Слави”, че има данни за престъпления и разследват. Но още няма резултат. И за „кумгейт” в община Хасково, с фирми на роднини и бивши съдружници, поръчки на офшорки – прокуратурата също казва, че продължава разследването, но няма резултат. Внесох и сигнал за министър Банов – „Ало, Банов”. Прокуратурата го оневини, като единият от аргументите беше, че не разполага с оригиналния запис. Дадох им го. Успях да убедя човека, който го е правил, да го предостави. Той не иска да се разкрива. Два пъти бях на разпит в прокуратурата да им издам своя източник. Няма да го издам, знам какво се случва.

– Това за записа – при цифров запис няма оригинал, всеки цифров запис е равен на оригинала. Те сериозно ли не разбират това?

– Знам, че е така. Може да говорим с часове за този абсурд.

– Със Сергей Станишев имахте приятелски отношения и след като се разделихте, доколкото помня към 2006-2007 година, още беше премиер? Обтегнаха ли се отношенията след тази драма с включването ви в листата на първо място, а той първоначално не беше и включен? И как ще работите в Брюксел, имате ли различия сред кандидатите на БСП?

– Няма сензация и няма промяна, продължаваме да сме в добри отношения. За нас кой е водач на листата няма значение, независимо от шума, който се вдигна. Важно е групата евродепутати от БСП да сме в един отбор и всеки да бъде полезен със своя опит. Ние със Сергей имаме различен опит, това е добре.

БългарияИнтервюМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.