4 правила удължават живота с 14 години

Всеки ден по пет пъти плодове и зеленчуци – това е част от тайната на дълголетния и здравословен живот. Снимка: Алергичек

Не пушете, спортувайте, пийте алкохол умерено и всеки ден яжте поне по пет пъти плодове и зеленчуци. Макар и да звучи банално, учените констатираха, че това са четирите правила, които могат да удължат живота на всеки от нас с 14 години. Това твърдят британци, които под ръководството на професора по клинична геронтология в Университета в Кеймбридж Кай-Ти Коу, изследвали от 1993 година начина на живот на повече от 20 000 души на възраст над 45 години. Проучването е част от най-голямото изследване за храненето и здравето, провеждано в света.

Риска от смърт за тези, които не се придържат към четирите прости правила се равнява на риска, типичен за хората, с 14 години по-възрастни, но спазващи здравословните препоръки. Медиците подчертават в специализираното издание PLoS Medicine, че тази закономерност не зависи от обществения статус или от телесното тегло.

Основните характеристики на здравословния живот са известни отдавна. Досега обаче никой не беше изследвал цялостното им влияние, подчертават учените. Между 1993 и 1997 година те интервюирали 20 244 мъже и жени на възраст между 45 и 79 години, живущи в британския град Норфолк, които не страдали от ракови или от заболявания на сърдечно-съдовата система. До 2006 година медиците регистрирали и всички смъртни случаи в града.

Жителите на Норфолк получавали между нула и четири точки в зависимост от начина си на живот.

Учените доказаха, че с пушенето не трябва да има компромис – то е един от четирите фактора, които скъсяват живота и вредят на здравето. Снимка: Университет Гелф

Специален въпросник им давал по една точка ако не пушат, ако спортуват, ако пият алкохол умерено и ако ядат по пет пъти на ден плодове и зеленчуци. В категорията “движение” например не се давала точка, ако тестваните били служители в офис и ако през свободното си време не спортували. Консумацията на алкохол не трябвало да надвишава две чаши вино на ден или половин литър бира. Делът на плодовете и зеленчуците в храната се определяли от нивото на витамин С в кръвта.

За средно 11 години наблюдение се оказало, че вероятността хората, които били с нула точки, да умрат, е четири пъти по-голяма отколкото за онези, които били с четири точки.

Въпреки че учените тепърва ще потвърждават резултатите в други региони, те са категорични, че четирите правила и съответната промяна в начина на живот имат съществено влияние върху здравето, особено на хората на средна и по-висока възраст.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.