Борисов разобличен, че лъже за братовчед си. Има връзка с къщата в Барселона

Братовчедът Радо (вляво) се качва в ретроавтомобила на Борисов на път към избирателната секция за изборите през 2017 г. Снимка: Новини.бг. Сега тази снимка и цяла фотогалерия с този мерцедес са изчезнали от сайта.

Според разкритията на Елена Йончева, братовчедът на премиера Борисов Радо (Радослав) Иванов е станал собственик на неговите фирми, вкл. „Ипон”, когато той е влязъл в политиката. Фирмите и досега са действащи. Йончева разпространи вчера документи за тези фирми.

А малко по-рано сутринта по Би Ти Ви премиерът Борисов отрече да има общ бизнес с братовчедите си, като обясни, че някои не е виждал от 40 години или не си говори с тях.
Същият братовчед Радо и Иван Саздов, приятел и съгражданин на премиера от Банкя, пък са връзката на Борисов с къщата в Барселона. Това става ясно от информация, която разпространи Йончева вчера.

За къщата в Барселона за пръв път излиза информация от публикуван разговор на двете съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева, в който се казва, че Борисов е купил къща за 1,5 млн. евро на своя любовница. Миналата година излезе видеоклип в социалните мрежи, който разкрива, че в къщата живее манекенката от Сандански Борислава Йовчева с дъщеря си Ема. Клипът поднася факти, които водят до предположение, че манекенката е метреса на Борисов и има дъщеря от него, а къщата се финансира през офшорни фирми, в които се виждат имена на близки до премиера.
Тогава Борисов в писмени отговори през интернет на въпросите на Сашо Диков по „Евроком” заяви, че няма връзка с манекенка и дете от нея.

Къщата в Барселона, оценявана дори на 2,9 млн. евро, е собственост на друг българин, с фирма, също с банкянска връзка. На същия адрес в Барселона са две фирми, на която управители са Борислава Йовчева, а след нея баща й Георги Йовчев – това беше обяснено във видеоклипа. От обикновен работник в Барселона бащата изведнъж става управител на фирми с активи за милиони евро. Тези факти са лесно доказуеми по имотни регистри и регистрации.

Нивината в сайта Новини.бг, от която е изчезнала фотогалерията със снимки, на които се виждат Борисов и братовчед му.

Освен собственик на фирмите на Борисов, братовчедът Радослав Иванов е съдружник с Иван Саздов във фирма „Бетон 2“ ООД. Според разпространената вчера информация от Йончева във фейсбук-страницата й, Саздов представлява офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD. Тя изпраща по сметка на на фирмата „EMA BGS SL“ 1,7 млн. евро, пише в справката на Йончева. Фирмата очевидно е кръстена на дъщеричката Ема на Борислава Йовчева, и сега неин управител е бащата на Борислава Георги Йовчев.
Иван Саздов е съгражданин в Банкя и близък приятел на Борисов, бил е в инициативния комитет за издигането му за кмет, и шеф на предизборния му щаб тогава. После остава в сянка.

Премиерът Борисов в своя арогантен стил отрече да има общ бизнес с братовчед си, само се поздравявали. Ето думите му пред Би Ти Ви:

„Единия братовчед не съм го виждал от 40 години. С другите братовчеди, дето сме къща до къща, сега като се видиме, си махаме. Ние сме в една къща родени, в една стая по средата, не си говориме, даже има двама, дет съм ги бил. И затова не си говориме трайно. Ама аз не си говоря с тях, бе, човек. Ние за една помпа се бихме, двете баби се биха и аз ги набих братчедите.“

Йончева разпространи вчера снимки, на които се вижда, че Борисов редовно се вижда с братовчеда си Радо, и със сигурност си говорят. На една снимка Радо е отзад сред най-първите хора на ГЕРБ в НДК, след изборната победа през 2009 година. На други снимки от 2017 година се вижда, че Борисов лично вози братовчеда Радо с ретроавтомобила си до избирателната секция в Банкя да гласуват.

Любопитното е, че тези снимки са от сайта novini.bg, а като ги потърси сега човек там, те са изчезнали.

Ето в резюме данните и документите, разпространени вчера от Елена Йончева:

Братовчедът Радослав Иванов днес е собственик на бившия бизнес на г-н Борисов, включително „Ипон” и „Ипон – Агенция за сигурност и охрана”. Преди да стане кмет на Столична община, той е продал (предал) бизнеса си именно на братовчед си Радослав Венциславов Иванов.

НДК, 2009 г. , след изборната победа на ГЕРБ. Ограденият с кръгчето е братовчедът Радо. Снимка: от справката

Братовчедът Радо е собственик и на две фирми, които се занимават с имоти и строителство – „Монтенегро 1“ ООД и „Хай строй“ ООД. Във времето, когато е кмет на София, Борисов прави заменки в полза на братовчед си Радослав Иванов – за терен на най-комуникативно място в Люлин. През 2006 г. е вписана замяна на недвижими имот – гарсониера и апартамент на фирма „Монтенегро 1” ООД, представлявана от Радослав Иванов (Братовчеда) и недвижим имот – 1060 кв. м. на комуникативно място в столичния квартал „Люлин“ на Столична община, представлявана от Бойко Борисов – кмет на София. Фирмата „Монтенегро 1” ООД придобива тези два апартамента непосредствено преди договора за замяна.

От справка в Търговския регистър по партидата на дружеството „Хай строй” ООД се вижда, че Радослав Венциславов Иванов (братовчеда) продава своя дял в капитала на дружеството на Пламен Лазаров Симов, известен с прякора си „Килията”, който е осъждан за разпространение на наркотици. По-късно Килията продава дяловете си обратно на Радослав Иванов.

„Имотите на братовчеда Ради будят съмнение за произхода на средствата, с които са закупени, както и за начина на закупуване на имотите на занижени цени“, пише в справката на Йончева. Тя е изпратила сигнал до прокуратурата за това.

След като Борисов става кмет, а по-късно и министър-председател, братовчедът Радослав Венциславов Иванов сключва множество сделки за недвижими имоти в София и особено за имоти в с. Иваняне, Люлин и Банкя – на стойност между 52 и 70 лв. на квадратен метър. „Сред сделките се откроява една от 14.12.2007 г., с която Радослав Иванов (братовчеда) продава на кмета Бойко Борисов поземлен имот с площ от 462 кв.м. за 3496, 90 лева или по 7 лв. на кв. м. …Сделките показват, че освен всичко друго, Радослав Иванов изкупува имотите около къщата на премиера в Банкя“, пише в справката.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.