Борисов не е декларирал една от своите къщи в Банкя, разкрива Атанас Чобанов

Парцелът преди построяването на къщата (вляво) и построената къща на Борисов, която фигурира по документи на негово име, но не фигурира в декларациите му пред Сметната палата. В долния край вдясно на имотите на Борисов е другата сграда от 77 кв. м (УПИ III-415 – виж скицата).

Журналистът Атанас Чобанов от „Биволъ“ пусна в личната си страница във Фейсбук справка за имотите на премиера Борисов, от която се вижда, че премиерът не е декларирал една своя къща от 138 кв. м. в Банкя. Чобанов, който живее в чужбина, пише, че пуска материала в своята страница, защото колегите му са в България и се страхува да не ги „профилактират“.

Ето материала на Атанас Чобанов:

През 2009 г. Бойко Борисов вдига къща от 125 кв.м. (138 кв.м. според Кадастъра) в Банкя. Строежът е в съседен имот на фамилната му къща, закупен от братовчеда Ради през 2007 г. на смешна цена.
Както се вижда на ортофотоснимка от 2007 г., на този терен има някаква малка барака. Разрешението за строеж номер 200 е получено на 16.10.2008 г. от главен архитект на Банкя. Строителната площадка е открита на 07.11.2008. Строежът е заснет и нанесен в кадастралния план на София на 17.09.2009 г.
Докато Борисов строи новата къща, старата му фамилна къща е ипотекирана за финансиране на предизборната кампания на ГЕРБ.
Новият имот получава акт 16 на 13.10.2009 г., когато Борисов вече е премиер.
Уточнявам, че документите са публични и са налични в сайта на Софийска община.
Но в имотната декларация на Борисов, подадена през 2010 г. пред Сметната палата за придобитото имущество, получените доходи, дадени обезпечения и направените разходи през предходната календарна година от 01.01 – 31.12.2009 , такава къща няма. Къщата я няма и в следващите му декларации и до ден днешен. Прилагам линк (към декларацията на Борисов пред Сметната палата):

 

P.S. Публикувам това мини разследване на своята си стена и в лично качество, защото колегите ми от „Биволъ“ са в България и се притеснявам да не бъдат „профилактирани“.

Разрешителното за строеж на името на Борисов.
Документът за въвеждане в експлоатация на къщата на Борисов.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.