Ще предизвикат ли популистите „земетресение“?

Марин Льо Пен. Снимка: от тв екрана

От управляващата в Италия партия „Лига“ до Националния сбор на Марин льо Пен във Франция и партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан популистки партии предизвикват безпокойство в Брюксел със заканата си да преустроят Европейския по свой образ. Стив Банън, бившият стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп, предрече, че изборите за Европейски парламент на 23-26 май ще са „земетресение“, в което контролът ще бъде поет от евроскептичните партии.

Общо 426 милиона човека могат да гласуват в 28-те страни членки на ЕС – най-мащабното упражнение по демокрация в света след изборите в Индия. Мнозина се опасяват, че законодателният орган на ЕС, който през по-голямата част от 40-годишната си история бе доминиран от големи коалиции на левоцентристи и десноцентристи, може да бъде парализиран от засилването на позициите на крайните партии.

Новият парламент ще има основна роля в определянето на следващите членове на Европейската комисия – изпълнителния орган на ЕС, преди да се заеме с редовната си работа – да обсъжда всички нови инициативи и да гласува по ключови въпроси като бъдещия бюджет на блока.

„За много хора Европа е кошмар, а не мечта“, каза италианският вицепремиер Матео Салвини на проява миналия месец, на която прикани другите популистки партии да обединят сили с неговата крайнодясна „Лига“. „Ние работим за нова европейска мечта“, добави Салвини.

По думите му „целите са да бъдем първата, най-важната, най-многочислената група“ в парламента.

Френският „Национален сбор“ и „Алтернатива за Германия“ (АзГ) се сред присъединилите се към платформата на „Лигата“, както и Австрийската партия на свободата, опетнена неотдавна от видеоскандал, свалил нейния лидер Хайнц-Кристиан Щрахе.

„Започваме нова политическа ера“, каза лидерът на АзГ Йорг Мойтен на предизборен митинг на популистите в събота в Милано. Той обвини „арогантните технократи“, че рушат Европа, и обеща да бъдат свалени политическите „елити“.

Последното изследване, извършено по поръчка на парламента и публикувано на 18 април, показва, че трите главни крайнодесни партии – Европейски консерватори и реформисти, Европа на нациите и свободите и Европа на свободата и пряката демокрация – ще имат 23 процента от гласовете, което не е много повече от сегашния им дял от 20 на сто. Обаче това им отрежда седем мандата по-малко от очакваните 180 за водещата десноцентристка Европейска народна партия (при общо 751 места) и значително повече от мандатите на левоцентристите Прогресивен алианс на социалисти и демократи.

Увеличената подкрепа може би донякъде се дължи на очакваната краткосрочна подкрепа за британските евроскептични партии, след като на Лондон бе позволено да отложи Брекзита до октомври.

Според Европейския съвет по международни отношения (ЕСМО) евроскептичните партии, взети заедно с прогнозираното по-силно представяне на крайнолеви групи като движението на френския радикален лидер Жан-Люк Меланшон, с лекота могат да вземат около една трета от всички места в парламента. Рискът е реален, ако левицата и десницата успеят да си сътрудничат, смята Сузи Денисън от ЕСМО. „Важно е да не забравяме, че те са доста разнородна група“, каза тя пред ДПА.

Даже по общия за популистите въпрос за миграцията италианската „Лига“, която настоява ЕС да приеме още бежанци, за които сега се грижи Рим, е в конфликт с унгарската антиимигрантска партия „Фидес“, отбеляза Денисън.

Надигането на популизма се свързва предимно с рекордния приток на бежанци и мигранти в Европа през 2015-2016 г. Изборите през май „ще определят бъдещето на европейската цивилизация“, каза по-рано този месец Орбан, главният поддръжник на антиимигрантския дневен ред. Той предрече, че традиционното политическо разделение между ляво и дясно ще отстъпи място на разделение между тези, които поддържат миграцията, и тези, които я отхвърлят.

Но противно на заглавията в новините изборите в ЕС през 2019 г. „няма да бъдат референдум за миграцията“, смята ЕСМО. Мозъчният тръст се позовава на данни,събрани от социологическия институт „ЮГав“ в 14 от 28-те страни от ЕС. Според проучването главната заплаха за мнозинството европейци е ислямският екстремизъм (което не бива да се смесва в въпроса за миграцията) и това е по-вероятно да мобилизира десноцентристките избиратели, отколкото онези по периферията, твърди ЕСМО.

Противно на популисткото говорене мнозина фактически се опасяват, че „национализмът ще разруши ЕС“, смята мозъчният тръст, а икономиката, промените в климата и заплахата от Русия също надделяват над миграцията като проблем в някои страни.

Междувременно едно друго число ще бъде внимателно наблюдавано от Брюксел: избирателната активност. Участието в европейските избори е по традиция ниско. Според анкета на ЕСМО и „ЮГав“ точно 43 на сто от запитаните са казали,че със сигурност ще гласуват през май.

„Това е голям проблем, защото е свързан с легитимността на Европейския парламент“, каза Натали Брак, гост професор в Европейския колеж. Участие под 40 процента би изпратило „силен сигнал“, че усилията за повишаване на интереса към изборите на били безуспешни, твърди тя.

Изненадващо е, че евроскептичните партии може да изиграят важна роля в случая. „Без евроскептиците мисля, че избирателната активност ще бъде по-ниска в някои страни“, каза Брак и добави: „Те мобилизират хората и принуждават и другите партии да говорят за Европа в изборите вместо по национални въпроси“. „Това е една от заслугите, която трябва да бъде призната на евроскептиците и популистите“, отбеляза Брак.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.