Кои големи въпроси отлага Брюксел

Централата на ЕС в Брюксел. Снимка: Уебшотс

Европейската комисия старателно отлага някои решения, които биха създали противоречия в навечерието на изборите за Европейски парламент. Това може да се приеме като опит да се избегне влияние върху гласуването. Но тя си навлече и критики, че проявява бездействие.

Европейците, които от 23 до 26 май ще избират новите евродепутати, най-вероятно ще го направят без да знаят какво е решила Европейската комисия по дългогодишни случаи със злоупотреби на европейски фондове от източноевропейски лидери, за спазването на фискалните правила от западноевропейските държави и за ключовата реформа на правилата за спасяване на банките.

Служители на ЕС заявиха, че правят оценка на случаите, но е необходимо време за постигане на окончателно решение.
„Макар да разбирам, че ЕК иска да избегне каквито и да било провокиращи противоречия ходове точно преди изборите, това не е добра публична политика“, заяви евродепутатът от Европейската народна партия Маркус Фербер.

Решението за Орбан е оставено да чака

Комисията в продължение на месеци обмисля въпроса за възможно връщане на европейски фондове, след като при миналогодишно разследване Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разкри сериозни нарушения и конфликт на интереси по проекти за модернизиране на уличното осветление в унгарски градове.

Проектите, които Европейският съюз съфинансира с Унгария, бяха реализирани от 2011 до 2015 г. от компания, в чийто управителен съвет от 2009 до 2014 г. членува зетят на унгарския премиер Виктор Орбан Ищван Тибьорц. Тибьорц продава своя дял в компанията през 2015 г., става ясно от нейната документация.

Унгарската полиция прекрати своето разследване през ноември, като заяви, че не е разкрила каквото и да е престъпление. Нито Орбан, нито Тибьорц направиха коментар.
Членството на партията на Орбан Фидес в Европейската народна партия бе замразено заради опасенията, че Унгария нарушава европейските принципи за върховенство на закона. Ако Фидес окончателно напусне ЕНП, тя може да се съюзи с евроскептиците, с които флиртува от години.

Чешкият премиер

Комисията с месеци отлага да реши дали чешкият премиер милиардер Андрей Бабиш е влязъл в конфликт на интереси при получаването от свързани с него компании на европейски фондове на стойност милиони евро. Бабиш отрече да е допуснал каквито и да било нарушения.

Правната служба на ЕК достигна през януари до заключението, че Бабиш, който е и лидер на либералната партия „Действие на недоволните граждани“ (АНО), е влязъл в конфликт на интереси, но за момента все още няма политически действия във връзка с това правно становище, заяви служител на ЕС. Ако бъдат открити нарушения, финансирането на замесените компании може да бъде спряно.

Бюджетите на Рим и Париж

Редовната оценка в средата на този месец на проектобюджетите на страните от еврозоната тази година бе отложена за първата седмица на юни, когато се очаква ЕК да реши дали да започне юридическа битка с Италия заради растящия й дълг.

Комисията може също да насърчи Франция да намали дефицита си, за който се предвижда, че догодина ще надхвърли допустимите граници на Европейския съюз – щекотлив ход, отложен от ЕК за след европейските избори, на които президентът Еманюел Макрон ще се състезава с лидерката на крайната десница Марин Льо Пен за победа на изборите във Франция.

Спасяване на банките

Друго доста очаквано решение е във връзка с възможното оспорване на решението на Съда на Европейския съюз от март, което застана на пътя на решението на Брюксел да блокира спасяването на италианската банка Теркас. Решението може да улесни бъдещите процедури по спасяване на банки, но прилагането му на практика зависи от възможното оспорване на решението от Комисията.

Комисарят по борба с монополите Маргрете Вестагер, която е и топ кандидатът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), отлага решението си по въпроса, който в Италия внимателно се следи от политици евроскептици – те от години водят кампания срещу европейските правила за спасяване на банките.
Крайният срок за оспорване вече изтече, но Вестагер ще се възползва от удължаване с 10 дни преди да обяви публично решението си – това ще се случи след изборите за европарламент.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.