За кого да гласувам и как? Никога не е имало толкова голям избор 1. – ГЕРБ

Избори за европарламент. Снимка: Сайт на европарламента

Обичайните скептици, които казват че няма за кого да гласуват, този път нямат основания. В листите на всички партии има голям избор.

Ако и от това не са доволни, и Христос да дойде отнякъде да се включи в листите на някоя партия, те пак ще кажат – „Тоя ли, бе? И той далавери правеше. И си е комуне”.
Шегата настрана, и социалисти, и либерали, и националисти, и всякакви има за кого да гласуват.

Листата на ГЕРБ е ясна и няма какво толкова да се обяснява. Всеки там е избран от Борисов преди, или сега.

Водачката Мария Габриел е еврокомисар, избор на Борисов за този пост, нагазила в цифровизацията без да си има представа от нея преди да я курдиса там вожда. Нееднократно благодари лично на Борисов пред медиите, говори с комсомолски плам и напомня времето на ДКМС. Както повечето избраници на Борисов, Габриел е „човек от народа” (една от причините за успеха на ГЕРБ), родена на село, ученичка в Кюстендил, учи френска филология в Пловдивския университет и после политически науки в Бордо.

Ева Майдел е от София, завършила международни отношения в американския университет в Рим, работила в Еврокомисията като чиновничка, запозната е с бюрокрацията там, има по-малко комсомолско излъчване от Габриел. И двете са омъжени за чужденци покрай работата си в Брюксел, фамилните им имена малко смущават по-националистически настроените.

Андрей Ковачев досега се е представял предимно положително като евродепутат, като се изключат някои простъпки да покани меко казано спорния Дянко Марков като борец за демокрация против комунизма на семинар в Брюксел. Ковачев е най-опитният и образованият от листата на ГЕРБ, работил в университет в Германия, където е станал доктор по биологически науки, работил е и в бизнеса в чужди компании, сега ще става евродепутат за трети път.

Андрей Новаков е посаден като евродепутат от „партията” на 26 години, най-младият в европарламента през 2014 г. Израснал в село Момина Клисура край Пазарджик, завършил техникум в София и после прочутия Югозападен университет в Благоевград. Преди да стане евродепутат е работил в отдел „Връзки с обществеността” в община Благоевград, докато следва там. Включва се отрано в младежкия ГЕРБ, избран е в ръководството на международната организация Европейски студенти демократи и т. н.

Асим Адемов е избраният от ГЕРБ представител на турското малцинство, за дърпа гласове от избирателите на ДПС. Бил е 20 години учител в с. Долно Дряново, става директор на училището и оттам ГЕРБ го изстрелва за областен управител на Благоевград. Става евродепутат на мястото на Мария Габриел, когато я избират за еврокомисар.

Следващ в листата е добре известният Александър Йорданов, пещерен антикомунист-изкопаемо от 90-те години. Изборът му на 6-о място в листата е опит на ГЕРБ да асимилира гласове от някогашното СДС, прави коалиция с партия, която се спомина отдавна и на парламентарни избори събира към 50 хил. гласа. Но на тези избори всеки глас е от значение.

Следваща е също добре познатата Лили Павлова, бивш министър на строителството и на „европредседателството”.

На осмо място е Емил Радев, досегашен евродепутат, който, условно казано, е „от квотата” на ТИМ в ГЕРБ и европарламента. Служил е в поделението на т. нар. БГ морски тюлени, където са служили лидерите на варненската групировка. Адвокат от Варна, станал местен лидер на ГЕРБ в началото. Бил е депутат и в българския парламент, вносител на някои мракобесни закони за забрана на демонстрациите край парламента. За него говорят, че е един от избраните от Борисов кандидати за главен прокурор. Но няма необходимия ценз и стаж.

По нататък кой е в листата е без значение, защото Борисов неофициално забрани преференциите на своите избиратели. Каза пред журналисти – „Без такива номера”, за да гарантира мястото на Александър Йорданов, който е на ръба. Тоест, за Борисов преференциите са „номера”.

Все пак е възможно избиратели на ГЕРБ, недоволни от листата, да изтикат нагоре с преференции някой от долния край на листата.

 

(Следва – шумът около листата на БСП и преференциите; имат ли шанс малките партии?)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.