За кого да гласувам и как? Никога не е имало толкова голям избор 2. – БСП

Урна с избирателни бюлетини. Снимка: Дарик

(продължение – виж тук за ГЕРБ)

 

Листата на БСП беше най-одумваната, с много шум в медиите и вълнения от страна на хора, които не са привърженици на тази партия.

Ситуацията е такава, че мнозина се канят да гласуват против ГЕРБ за БСП – единствената партия, която има шанс да ги отстрани от власт. Макар това да не са избори за българския парламент, процент от избирателите се кани да накаже ГЕРБ като гласува за БСП. Включително хора, които са се отнасяли с презрение към БСП и никога не са гласували за нея. Но сега виждат в нея инструмент да се отстрани Борисов и я смятат за по-малкото зло.

Различни групи във и извън БСП провиждат в нея това, което им се иска. И имат своите очаквания и разочарования от един или друг в листата.

Водачката на листата Елена Йончева не е член на БСП, от гражданската квота е. Това предизвика известно недоволство сред партийните редици, които искат по партийно-бюрократичен път и по заслуги да подреждат листи. Само че това не е времето на БКП и при свободни избори партийни бюрократи и номенклатура намаляват шансовете. Йончева има добре известна кариера на телевизионен репортер и автор на филми от горещи точки и войни по света. Влезе в политиката и като депутат от БСП и се прочу най-вече с разкрития за корупция. Досега е внесла 5 сигнала в прокуратурата, които засягат управляващите – за строителството на оградата по границата, за „кумгейт” в община Хасково (и за двата казуса прокуратурата каза, че има данни, но бавно и протяжно разследва), за министър Банов (проверката беше спряна от прокуратурата, че го няма оригиналният запис, тя им го даде). Последно внесе сигнал за неизяснени средства за къща в Барселона на хора приближени на Борисов, включително братовчед му. Внесе сигнал и за недекларирана къща на Борисов в съседство на неговата къща в Банкя, от 138 кв. м, с всички документи на негово име. Йончева поде инициатива да се направи независима проверка за качеството на пътищата, което засега не й разрешават, тя се кани да предизвика такава проверка като влезе в европарламента.

Нейните задочни дуели с Борисов през медиите, това че го осъди заради лъжа срещу нея как държавата била платила милиони за нейните филми, я превърнаха в главна мишена в сблъсъка между двете партии. Но така неволно предизборната борба се измести върху спор за факти по корупция и имоти. Извадените от Йончева факти, които последваха скандалите с други имоти, се натрупаха прекалено много и на аудиторията леко й стана досадно вече. Но тези скандални факти тепърва ще се търкалят като горещи въглени в нивата на Борисов, чак за следващите избори ще има ефект.

 

Най-големият шум се вдигна,

 

когато лидерката на БСП Корнелия Нинова не включи Сергей Станишев в листата за евроизборите. Когато сложи Йончева като водач, това още не беше голям повод за вълнения, но изключването на лидера на европейските социалисти беше стряскащо. Дори Борисов и Цветанов взеха да хвалят Станишев и да го съжаляват. Пленумът на БСП обаче върна Сергей Станишев в листата, макар и не на челно място. Така се оказа, че БСП след 9-часови дебати си подреди листата по демократичен начин.

Удивителни са страстите около Станишев. Част от привържениците на БСП откровено го мразят и искат да го изключат не само от листата, но и от партията. И някои извън БСП, които се канят да гласуват за тази партия, толкова го ненавиждат, че са готови да не отидат да гласуват само заради него. Либерално и европейски настроените извън БСП пък виждат в Станишев модерната социалистическа партия.

Просто някои искат БСП да е по-лява партия, други – по-либерална, близка до европейските социалисти. И всеки с претенциите си. А всъщност листата на БСП дава голям избор – все пак има и преференции.

 

На второ място е 37-годишният Петър Витанов. Той е завършил международни отношения в Софийския университет и финанси в НБУ, депутат е в настоящия парламент.

Две социологически агенции, цитирани от Би Ти Ви, дни преди гласуването дават разлика по-малка от един процент между ГЕРБ и БСП. „Алфа рисърч“ дава преднина за ГЕРБ от около 4 процента, заради сходното наименование „Коалиция за България“ на АБВ, „Галъп“ дава равен резултат в широки граници, с лек превес до 1% за БСП, но с много уговорки, че поведението на избирателите в последните дни е несигурно, дори за избирателната активност прогнозите от 33% са несигурни. Снимка: от екрана

За третата в листата, 29-годишната Цветелина Пенкова също се вдигна неочакван шум. Откъде е тази, защо е, била човек на Сорос и т. н. Това, защото Пенкова е завършила Американския колеж в София, после бизнес администрация в Централния европейски университет в Будапеща, международна икономика и финанси в Милано, и финанси в Оксфорд. На повечето места със стипендии. Сега работи като инвестиционен банкер в „Роял банк ъф Скотланд” в Лондон. Само че запалянковците от БСП погрешно са се прицелили. Всъщност тя си е старо партийно чедо на БСП. На абитуриентската й вечер на 18 години лично тогавашният шеф на градската организация на БСП Румен Овчаров й е връчил членската книжка в партията. Не би трябвало хардлайнерите да имат нещо против една образована тяхна представителка. Независимо, че се яви на кастинг за новата партия на Слави Трифонов.

Иво Христов, шефът на кабинета на президента Радев, беше лека (приятна за мнозина) изненада в листата на БСП. Франкофон, завършил средно образование в Брюксел, където баща му е бил дипломат, после право в Софийски университет. Специализирал е във Франция, където написва политическа биография на президента Митеран, преводач е на френска литература и сътрудник в Радио франс ентернасионал, редактор в „Наблюдател” с Тома Томов и т. н. Около него има по-малко вълнения.

Чак след това се подрежда Станишев, на избираемото 5-о място.

След него е 38-годишният Иван Кръстев, завършил международни отношения в Софийския университет и финанси в УНСС. 2006-2013 работи в Министерство на труда и социална политика, като накрая става за година директор на Агенцията по заетостта, а после зам.-министър на образованието в кабинета Орешарски. Бил е експерт в офиса на евродепутата Георги Пирински.

На ветровитото 7-о място в листата на БСП е 43-годишната Деница Златева. Ветровито място, защото гласовете за БСП може да вкарат 7, а може и 6 депутати. И преференциите допълнително могат да объркат подреждането. Все пак Деница Златева е депутат и в момента, била е вече веднъж и евродепутат до 2014 г., служебен зам.-министър председател в правителството на Герджиков (по подготовката на европредседателството). Завършила е корпоративен мениджмънт, тя винаги ще си има място в БСП, където сега е и в изпълнителното бюро.

Един друг младеж от БСП, който изкара един мандат като евродепутат – Момчил Неков – е изпаднал сега надолу на неизбираемо място, но го смятат за един от добрите евродепутати в последния мандат. Той попадна малко случайно там, след като върху него беше изпробван

 

„ефектът 15 15”

 

на миналите евроизбори. Тогава номерът на БСП в бюлетината беше 15, а Момчил Наков беше 15-и в листата и много избиратели за по-сигурно отбелязват 15, 15. Така той получи 34 хил. преференции и влезе в европарламента.

Сега, за да се избегне този ефект, който покоси много партии, не само БСП, преференциите започват от числото 100 нагоре. Тоест за първата в листата Елена Йончева е 101, за петия в листата Станишев е 105 и т. н. за другите.

Избирателят трябва да знае, че няма гаранции за първия в листата. Ако двама-трима съберат преференции, изместват първия, той идва чак след това, към трето-четвърто място. Затова, който си избира един или друг в листата, задължително трябва да отбележи и преференциалния му номер, дори той да е на първо място и избирането му да изглежда сигурно. Примерно за Елена Йончева – 18 и 101.

Или за Велизар Енчев – има още една възможност за избор с тази листа – неудобният за патриотичната коалиция Енчев, който в предишния парламент се самоотлъчи от групата на НФСБ, защото подкрепиха Борисов за премиер, сега е кандидат в листата на БСП – 18 и преференция 110.

И една голяма опасност грози БСП, която е под номер 18 „БСП за България“. Под номер 10 в интегралната бюлетина е „Коалиция за България”. Това е маскировката на АБВ. Няма никаква коалиция там, просто използват името и потриват ръце. Отлъчилите се от БСП Георги Първанов, Румен Петков и Ивайло Калфин взеха старото име на коалицията на БСП и сега ще придърпат 1-2 процента от заблудени. Така през 2001 година, когато се появи НДСВ, организирано в листите влязоха 3 партии със сходни наименования и цветове на бюлетини (тогава бяха цветни). Тези партии мюрета и ментета взеха общо над 5% и намалиха резултата на НДСВ, което щеше да има пълно мнозинство и можеше да управлява и без коалиция с ДПС.

На всички избори има такива формации, използващи името.

Сега в ролята на мюре е АБВ под името „Коалиция за България”.

(Следва – Шансът на малките партии и независими)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.