Европа – накъде? Евроизборите много разбъркаха картите

 

 

Изборите приключиха така, че ако някой каже на висок глас, че е победил, трябва първо да се огледа около себе си.

В България безспорно победиха туристите. Те предпочетоха уюта на родните си места, планините и горите, вместо да зачеркват и сгъват големите хартиени бюлетини. Конкретно в България нищо не се променя. Статуквото расте, но не старее.

В чужбина обаче не е същото. Там пластовете така се разместиха, че българските депутати осиротяха. В Страсбург не остана приятелска група, в която да се гушнат. Десницата на чичко Дол изгуби мнозинството с гръм, има 42 евродепутати по-малко (виж тук данните за местата в европарламента). Оказа се, че приливът от верния му ГЕРБ не спасява положението.

Вляво групата, в която Станишев си кротуваше с години, се стопи с 40 места, слиза на 150.

Консерваторите, с които се снимаше Джамбазки, без английския отбор – изчезнаха. Пред брюкселският македонец остават цели пет години, да учи езици и да си намери невеста.

Иначе в страната нищо не се променя. В сутрешните блокове Бойко Борисов ще продължава да побеждава въображаеми противници, които още не са се родили. А Краси – „Три тераси“ ще пълнее далеч от погледа на прокурора.

Във Франция Жълтите жилетки натриха носа на високомерния Макрон. Те пуснаха бюлетините си за Льо Пен и крайната десница спечели с една точка, но спечели.

А сега накъде? Скептицизмът и национализмът са първи на върха на континента. Каква е програмата им? Европа на нациите? Какво означава това? Всеки за себе си? Моето си е мое, чуждото – общо?

Салвини и Льо Пен правят група. Плюс още някой поляк, грък или балтиец. Първа точка на бъдещия дневен ред – емиграцията. Започва се с тези, с които гъмжи Италия. Салвини иска да се отърве от тях, но Марин Льо Пен няма да приеме нито един на френска територия.

Неизбежният сблъсък между различните „национални“ интереси, може би ще върне Еманюел Макрон в играта. Вероятно точно това чака той и се прави, че резултатът от изборите минава през едното му ухо и излиза през другото. „Белият кон“ е в обора на Елисейския дворец. Има само една опасност. Ако много изчаква, конят може да пожълтее.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.