Буш в Близкия изток – закъсняло посещение, скромни цели

Джордж Буш започна обиколка в Близкия изток, но няма да бъде посрещнат като герой

Американският президент Джордж Буш с израелския министър-председател Ехуд Олмерт на летищe Бен-Гурион в Тел Авив. Основната цел на посещението на Буш в Близкия изток е не толкова да форсира мирните преговори между Израел и палестинците, а да реши какво да прави с Иран. Снимка: Ройтерс

През тази седмица разумните хора се изнасят от Ерусалим. Ясно е, че хаосът в трафика ще е пълен – Джордж Буш и придружаващите го лица, около 800 души, охранявани от хиляди израелски полицаи, ще минават бавно, ескортирани от бронирани коли. Като капак специален хеликоптер ще отведе президента в Капернаум, в Северен Израел, където Исус е избрал своите апостоли.

Не е толкова ясно обаче какво ще донесе Буш на своите домакини, освен задръствания. Човекът, който се надяваше, че интервенцията му в Ирак

през 2003 г. ще донесе мир на палестинците и демокрация за арабите, определено не надхвърли очакванията. Затова основните цели на обиколката, която стартира на 8 януари, са по-скромни: да даде тласък на мирните преговори между Израел и палестинците, които започна в Анаполис през ноември, и да подкрепи американските съюзници срещу Иран.

На конференцията в Анаполис израелският министър-председател Ехуд Олмерт и палестинският президент Махмуд Абас обещаха смело да разговарят по въпросите за „окончателния статут“ като границите, Ерусалим и бежанците. Но преговорите вече бяха вгорчени от обичайните оплаквания. Без съмнение Абас ще благодари за увеличаването на чуждестранната помощ за палестинците, вдъхновена от Анаполис и координиращата роля на Тони Блеър, но ще каже на Буш, че неотдавнашното съобщение на Израел за нови търгове за строеж на жилища в селищата на Западния бряг излага на опасност новите преговори.

Буш може и да слуша с разбиране, но е малко вероятно да окаже силен публичен натиск върху Олмерт. Една от причините е, че САЩ и Израел може би повече мислят за това, какво да правят с Иран. Усилията да се наложат нови икономически санкции върху Ислямската република започнаха да срещат спънки, след като през декември американското разузнаване обяви в доклад, че страната вероятно е спряла тайните си разработки на ядрени оръжия през 2003 година. Олмерт трябва да разбере дали тези изводи са неутрализирали заплахата на Буш за военни действия срещу Иран и как ще реагират САЩ, ако Израел предприеме въздушен удар. „Това, което му каже Буш, ще залегне в основата на някои много трудни решения на израелското министерство на отбраната“, заяви Яков Амидрор, бивш ръководител на анализаторския отдел на израелската армия.

Американският президент може също така да бъде призован да помогне за подобряване на отношенията между Израел и Египет. Напоследък Израел обвинява Египет, че позволява на ислямисти от Хамас безпроблемно да вкарват нелегално оръжия и бойци в ивицата Газа, откъдето палестинците редовно обстрелват с ракети израелски градове. Египет, ядосан, обвинява Израел, че саботира отношенията му със САЩ.

Наскоро американският Конгрес съкрати със 100 милиона долара годишната военна помощ от 1,3 милиарда долара за най-големия арабски съюзник на САЩ. Това стана на фона на други малки проблеми, които обтегнаха отношенията между САЩ и Египет като например спорадичните – в днешно време все по-редки – критики на Буш към ужасяващото положение с демократизацията и човешките права. Хосни Мубарак, президент на Египет през последните 26 години, беше достатъчно раздразнен, за да се откаже по време на втория мандат на Буш от обичайните си ежегодни посещения в САЩ. На Буш няма да му е лесно едновременно да закрепи отношенията с Египет и да изложи оплакванията на Олмерт за Газа.

Джордж Буш (в средата), Ехуд Олмерт (вдясно) и президентът на Израел Шимон Перес слушат националните химни при посрещането на американския президент в Тел Авив. Буш ще бъде посрещнат любезно от всички лидери в района на Персийския залив, въпреки че избра да посети региона в края на мандата си. Снимка: Ройтерс

Буш може да очаква по-топъл прием в Персийския залив, където ще посети Кувейт, Бахрейн, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. С изключение на Кувейт монархиите в Залива изразяват остро несъгласие с политиката на Буш в Ирак, но споделят тревогите му от ролята на Иран. Миналата година американският президент обеща големи нови доставки на оръжия в тези страни. А и техните опасения относно Буш напоследък бяха може би смекчени донякъде от Анаполис и от очевидния успех на неговото „подсилване“ на американските войски в Ирак и възстановяването там на относително спокойствие.

От своя страна Буш ще иска да се увери, че арабските страни от Залива не започват да се колебаят по въпроса за Иран. През декември верните приятели на САЩ поканиха иранския президент Махмуд Ахмадинеджад да направи обръщение на годишната им среща в Манама, а Саудитска Арабия беше негов домакин по време на поклонението в Мека. Буш ще се стреми да се увери, че съюзниците му не се отдалечават твърде много от правия път в името на умиротворяване на шиитските сили в Залива. Арабските му приятели, от своя страна, ще се опитват да го убедят, че според тях Иран може да бъде по-успешно държан под контрол чрез убеждаване, а не чрез заплахи или поне, че поощренията трябва да са част от дипломатическите предложения. Те имат причини да се тревожат. В Бахрейн, където е базиран американският Пети флот, напоследък имаше вълнения сред шиитите, които са мнозинство, но са маргинализирани в политиката.

Те винаги ще имат Петреъс
Вероятно е да е предвидено и „изненадващо“ посещение на Буш в Багдад. То би му позволило да поздрави генерал Дейвид Петреъс за това, че значително намали насилието в Ирак, и да смъмри доминираното от шиитите правителство на боледуващия Нури ал Малики, че не успява да използва това за напредък към политическо помирение със сунитите.

Може би единствената точка в програмата на Буш, по която ще има единодушие, е Ливан, където продължаващата от една година борба между подкрепяните от САЩ и Сирия фракции заплашва да прерасне в открита битка. Приятелите на Буш в региона са съгласни, че режимът в Сирия е лош и че Хизбула, иранското протеже Ливан, е опасно. Изглежда обаче никой не знае със сигурност как трябва да се противодейства на твърдо установените интереси на Сирия.

Буш непременно ще бъде приет любезно от всички лидери в региона, въпреки че подобно на други американци преди него избра да обиколи Близкия изток много късно в своето управление (Ричард Никсън направи посещение няколко дни преди да подаде оставка, за да избегне импийчмънт). За разлика от предишни президенти обаче, Буш остава дори по-непопулярен лидер в арабските страни, отколкото е у дома. Ще му е необходимо много повече от целувки и усмивки, за да промени това.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.