Изборите за Европарламент – земетресение в Гърция

Алексис Ципрас. Снимка: от тв екрана

Политическата сцена съвършено се промени в неделя, когато Нова демокрация извоюва убедителна победа над управляващата СИРИЗА на изборите за Европейски парламент. Премиерът Алексис Ципрас превърна изборите във вот на доверие в неговия кабинет, в политиките му и в него самия. Вотът обаче се оказа не само поражение за Ципрас, но и земетресение за гръцката политика. В контекста на победата на Нова демокрация с голяма разлика, спада на СИРИЗА въпреки сериозните й инвестиции в поляризираща реторика и подаръци за избирателите и третото място за ПАСОК пред Комунистическата партия и неонацистката Златна зора, изглежда противопоставянето между силите в подкрепа и против меморандумите се е изчерпало по естествен път.

Алексис Ципрас и СИРИЗА се изкачиха на власт през януари 2015 г. с 36,34 на сто от гласовете, яхвайки вълната на обществен гняв от мерките за икономии и реформи, наложени на гърците от кредиторите и партньорите от ЕС със споразумението за финансова помощ от 2010 г. В управление заедно с крайнодясната Независими гърци СИРИЗА се представяше като гласа на обикновените хора срещу елитите. Макар че не успя да принуди кредиторите да се съобразят с неговата воля и в средата на 2015 г. да бе принуден да приеме нов спасителен пакет със сурови условия, Ципрас продължи с атаките срещу съперниците си вътре в страната.

През последните седмици, с наближаването на евроизборите, той положи големи усилия в кампания, която бе политически противопоставяща и която освен това заплашваше да извади от строя жертвите, направени през годините на икономически мерки. Той предупреди пенсионерите, че подаянията, които правителството му им осигури наскоро, зависят от вота им в неделя. Тактиката не проработи. Причините, поради които хората зарязаха СИРИЗА, ще се изяснят през следващите няколко дни, но изглежда много от центристките избиратели вече не са доволни от поляризиращия език на Ципрас, от неговите политики и вероятно от търпимостта на правителството му към антисистемния активизъм.

В изявлението си след изборите малко преди полунощ снощи Ципрас заяви, че ще посети президента Прокопис Павлопулос веднага след втория тур на местните избори, който ще се състои в неделя, и ще поиска от него да свика парламентарни избори. Премиерът избра да представи политическия избор като избор между светлина и тъмнина, между обещаваното от партията му освобождаване от икономическите мерки срещу привидната подкрепа на съперниците му за икономиите, елитите и МВФ. Това бе подобаващо продължение на изборната кампания, довела до поражение на изборите в неделя за ЕП и местна власт. То показва, че СИРИЗА може не само да поддържа поляризиращ език, но и да задълбочава напрежението в усилие да задържи избирателите.

Лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис от друга страна запази помирителен тон в изявлението си по-рано в неделя. Той призова премиера да свика избори колкото се може по-скоро, но същевременно поиска от поддръжниците на Нова демокрация да действат „с отговорност и преди всичко с въздържаност“. Ще е трудна задача да се постигне това, ако правителството и симпатизантите му запазят напрежението от изминалите седмици. Мицотакис обаче сега е в положение да постави своя отпечатък върху партията си. Той получи заслугите за забележителното й съживяване, отвеждайки я към победа за първи път от юни 2012 г., когато тя събра 29,66 процента подкрепа. Това значи, че Мицотакис може да успее да прокара програмата за реформи, която предложи, когато бе избран за партиен лидер с гласуване през януари 2016 г. Макар и син на бивш министър-председател, Мицотакис бе смятан за аутсайдер в партията заради реформисткия си уклон. Ципрас постоянно съсредоточаваше нападките си върху него, предоставяйки на Мицотакис, сега, когато той получава признание за победата в неделя, ново ниво на авторитет.

Следващите няколко седмици и месеци ще бъдат решаващи за вътрешната политика и за отношенията на Гърция с партньорите й в ЕС, с нейните съюзници и кредитори. Ципрас и Мицотакис носят тежък товар – да проявят отговорност, водейки страната по пътя към избори. Ако разделението надделее, много от жертвите, направени през изминалите десет години, биха били напразни и Гърция би била в по-лошо положение отколкото бе преди кризата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.