Обвиненията срещу Асанж – опасен прецедент за журналистите?

Протест срещу ареста на Джулиан Асанж. Снимка: от тв екрана

Дали подвеждането под отговорност на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж за сдобиване и публикуване на поверителна информация не заплашва свещената неприкосновеност на американските журналисти? Мнозина юристи се опасяват от това и смятат, че отсега нататък репортерите са застрашени от наказателно преследване заради работата си с източници.

Шестнайсет от 17-те точки в обвинението, предявено в четвъртък от американското министерство на правосъдието към австралийския гражданин, понастоящем задържан във Великобритания, са свързани с получаването и огласяването на секретна информация.

Става въпрос за военни и дипломатически документи, получени с помощта на Челси Манинг – бивш американски анализатор, осъден през 2013 г. за това, че е в основата на изтичането на тази информация.

Опитвайки да предотврати остра реакция на защитниците на правата на журналистите, американският заместник-главен прокурор по националната сигурност Джон Димърс подчерта, че Джулиан Асанж „не е журналист“ и така направи разграничение от печата.

„Това не е журналистика“, отбеляза бившият съветник на Барак Обама Бен Роудс в подкаста „Под сейв дъ уърлд“ (Pod Save the World). Според него Асанж „не е подтикнат от стремеж към прозрачност, а от съвсем конкретни цели“ и „функционира, поне в последните години, като продължение на руското разузнаване“.

Други обаче отбелязват, че визираните факти датират от 2010 г., доста преди кампанията от 2016 г., когато „Уикилийкс“ публикува вътрешнопартийни документи на американската Демократическа партия, получени от руското разузнаване.

Повдигането на обвинение на основателя на „Уикилийкс“ е „проблем не поради това отговаря ли той на определението за журналист или не, а защото е обвинен, че прави нещо, което професионалните журналисти вършат всекидневно: търсят, получават и публикуват важна информация за нашето правителство“, отбелязва Соня Уест, преподавател по право в Университета в Джорджия.

Посока „Върховен съд“

„Въпросът е не дали Асанж е журналист, а по-скоро дали попада под действието на първата поправка“ на американската конституция, казва Флойд Абрамс, адвокат от кантора „Кейхил, Гордън и Рейндел“ и специалист по тази част от основния закон, която пази свободата на словото.

Първата поправка се цитира в цял свят като най-добрата защита на свободата на печата.

„Ако Джулиан Асанж бъде осъден, проблемът е, че няма да има ясен принцип за разграничаване на масмедиите по отношение на първата поправка“, обяснява Мари-Роуз Папандреа, преподавателка по право в университета на Северна Каролина.

Защото „днес няма добра дефиниция що е то журналист“, казва тя.

„Никога не е имало, но с интернет всеки може да бъде журналист или трето лице, което получава информация от източник“, допълва Папандреа.

Повдигането на обвинения поставя въпроса и за точното поле на действие на Закона за шпионажа, гласуван през 1917 г. да предотврати изтичането на секретна информация по време на война. Този текст е послужил за основа и на започналото срещу Асанж съдебно преследване.

„Това показва до каква степен журналистите са уязвими за този закон“, обяснява Соня Уест. Правителството на Обама преследваше като никое друго преди него изтичането на информация и хората в основата на такова изтичане в редиците си, но не повдигна обвинение на нито един журналист и реши да не прави това и с Асанж.

Преди това по силата на този закон на няколко души, включително поне един журналист, вече бяха повдигнати обвинения в сдобиване и разпространение на класифицирана информация. Съдебните действия обаче системно се преустановяваха.

Само че редактор (ако приемем, че Джулиан Асанж изпълняваше ролята на редактор на „Уикилийкс“), бил той начело на печатен органи или не, не е бил подвеждан под отговорност.

Мари-Роуз Папандреа още отсега очаква делото „Асанж“ да стигне до Върховния съд, който никога досега не се е сезирал по този въпроса.

„Щом САЩ могат да преследват съдебно чуждестранен сайт („Уикилийкс“ е базиран в Исландия) за нарушаване на законите ни за секретността (отбраната), нищо няма да попречи на Китай или Русия да правят същото“, предупреди в онлайн послание Бен Уизнър, директор на влиятелната правозащитна организация Американски съюз за защита на гражданските свободи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.