Как натаманиха изборите и какво следва после?

В щаба на ГЕРБ след победата в изборите за европарламент. Снимка: БГНЕС

На всички избори в последните години е хаос, по 3 дни не могат да излязат резултати със 100% от протоколите, и разпределението на мандатите. В далеч по-изостанали страни на другия ден имат точните данни, всичко е обработено.

И, разбира се, има съмнения за манипулации. Във Враца е странно струпване на преференции за Александър Йорданов. В села от Северозапада валят странни преференции за човек на ГЕРБ от Смолян. В Любимец – за варненеца Емил Радев от ГЕРБ, в някои секции там – само за него и за никой друг от ГЕРБ. И т. н., има още примери.

Необичайното струпване на гласове за ГЕРБ и странни преференции за техни кандидати в едно или друго малко населено място предполагат не купени гласове, а нов Костинброд.

При предишния случай в Костинброд през 2013 г. Николай Бареков като водещ и шеф в ТВ7 вдигна страшна врява и така постигна невероятен обратен ефект – оневини ГЕРБ. Накара хората да мислят, че има нещо нагласено „от комунистите” и нарочно се вдига шум да попречи на Борисов на изборите. А беше ясно и просто – бюлетините се печатаха в печатницата на общински съветник от ГЕРБ. В печатницата имаше палета с 400 хил. бюлетини над необходимия тираж, предназначени за различни райони. Вероятно голямо количество такива бюлетини извън доставените официално по секции, вече е било извозено по предназначение.

Такива бюлетини служат точно за изборни манипулации. Само така може да се направи подмяна на бюлетини в една или друга секция след гласуването – там, където е възможно да се купи комисията и да се подменят протоколите. В най-бедните населени места е най-възможно.

Сега нищо няма да се докаже. Борисов предупреди, че БСП може да победи само с Костинброд 2. Демек – ако пак вдигнат някакъв скандал. По-скоро изглежда, че ГЕРБ победи с помощта на Костинброд 2. Този път никой няма да разследва, да променя закони заради това. Всичко ще мине тихо и кротко. Защото каквито и манипулации да са правени, ГЕРБ беше по-силен на тези избори по много причини (виж тук още коментар за победата на ГЕРБ). ГЕРБ вече е партия-държава, най-големият работодател в страната. Владее медиите, държи всички ресурси и лостове, всичко работи за Борисов. И срещу себе си имаше не съвсем убедителни като алтернатива две жени. Да, само две жени, мъже няма.

Пример за странни преференции за варненеца Емил Радев в град Любимец. Остават съмнения, че резултатите в много населени места са нагласени.

Евроизборите не са вътрешнопарламентарни, но победата на ГЕРБ засилва властта на Борисов. Сега всякакви институции в държавата ще се страхуват повече от него, ще се огъват пред натиска му. Най-вече съдебната власт, за избора на нов главен прокурор. Това е основната грижа на Борисов – да си избере главен прокурор, който няма да го разследва. Защото има поне няколко казуса, по които Борисов може да стане обвиняем.

Сега всички се питат какво ще стане нататък?

Вече няколко пъти сме писали в e-vestnik, но досега едва ли някой го е вярвал наистина – вероятна коалиция между ГЕРБ и БСП. Да, независимо какво приказват в ГЕРБ, как гласували на съвещание да не се коалират с БСП и т. н. Борисов ще се изправи, ще каже, че положението е тежко, жертва се заради държавата, ей я, и Меркел така направи и т. н.

Ако някой помни, Борисов вече е предлагал коалиция на БСП, докато неин шеф беше Михаил Миков. Той отказал. Миков си призна за това предложение, но това мина без много коментари. Това, което не се знае, е, че Борисов и втори път е предлагал – вече при Корнелия Нинова (според източници от БСП), която също отказала. Тя още не си е признала, ама то ще се види.

Има голяма вероятност сега, след оставката на Нинова , в БСП да изберат отново Станишев. И предвид непроменените резултати в последните няколко избори, неминуемо ще възникне въпросът за коалиция леви-десни. Станишев има опит с това от европарламента.

Такава евентуална коалиция ще ни управлява 10-ина години. Няма мърдане. Два твърди електората, стабилно мнозинство. И триумф на задкулисието. И на Пеевски вчастност.

ГЕРБ ще асимилира по нещо от десните (щом сега вкара изкопаемото Александър Йорданов). Борисов вече е придърпвал депутати от ДСБ и СДС. Дори свои върли критици като Антон Тодоров и Тома Биков, които едва ли са му стрували скъпо.

Либерали ще си получат своите места и порция от трапезата в разни министерства, институции, и ще пърхат радостно, че коалицията ГЕРБ-БСП не е антиевропейска.

А иначе Борисов си готви резервни ходове. Той с лекота ползва всички като патерици – и патриоти, и либерали, и консерватори. Що да не прилапа и партията на Слави Трифонов, както тази на Дилов – „Гергьовден“?

Имаме си втори Тодор Живков. Ще откара поне 15 години, преди да се оттегли, примерно, в някоя къща в Барселона при млада булка.

А сега първата му и най-важна грижа е да си избере главен прокурор. Само той може да му разбута къщичката.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.