Западът призна Саакашвили, а грузинците?

Михаил Саакашвили приветства поддръжниците си на конгреса на партията си “Национално движение” в Тбилиси. Той е готов да управлява страната, въпреки че много от сънародниците му оспорват победата му. Снимка: Ройтерс

След обявеното преизбиране на Михаил Саакашвили за президент на Грузия в понеделник се налагаше впечатлението, че той е спечелил своя облог в очите на Запада, който приветства изборите и ги нарече демократични. Предстои обаче държавният лидер да ръководи една страна, част от която оспорва победата му. Според последните данни на избирателната комисия, след преброяване на бюлетините, подадени в близо 87 на сто от изборните бюра, Саакашвили води с 52,02 на сто, следван от опозиционера Леван Гачечиладзе (25,02 на сто).afp-logo-1.jpg

Върховният дипломат на ЕС Хавиер Солана приветства „мирното протичане на едни произведени в условия на истинска конкуренция президентски избори“, но се въздържа да посочи победителя и прикани „възможно по-скоро да бъде приключено преброяването на гласовете“. Естония, Латвия и Литва приветстваха резултата, посочил „демократичен, честен и прозрачен изход“ от политическата криза, която доведе до предсрочните президентски избори (както заяви естонският президент Тоомас Хендрик Илвес). Премиерът на Украйна Юлия Тимошенко, водач на Оранжевата революция, поздрави Саакашвили по телефона. „В Украйна знаем добре колко е важно всички отговорни политици да уважават демократичния избор на своя народ“, заяви в разговора тя. А наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), обявили изборите в събота за „валидни“, в понеделник отхвърлиха обвиненията на Русия, нарекла анализа им „повърхностен“. Руските представители „не бяха на място“, отбеляза американският конгресмен Алси Хейстингс, който оглавяваше наблюдателската мисия на ОССЕ. „Отсъствието им беше грешка, каза той. Те имат пълното право да не харесват нито резултата от изборите, нито нашия доклад, но заключенията на наблюдателите на ОССЕ не са повърхностни”, настоя Хейстингс, който предния ден заяви, че демокрацията е направила триумфална крачка в Грузия.

Говорителят на НАТО Джеймс Апатурай също подчерта, че става дума за важен етап от развитието на демокрацията в страната. Като призова Тбилиси да отстрани „всички нередности, открити от международните наблюдатели“, преди парламентарните избори напролет, той добави, че НАТО ще продължи „да задълбочава своя „засилен диалог“ с Грузия и да подкрепя усилията, насочени към спазване на евроатлантическите стандарти“.

Привърженици на опозиционния кандидат на изборите Леван Гачечиладзе протестират в центъра на Тбилиси срещу резултатите от изборите. Въпреки че Западът призна победата на Саакашвили, опозицията заяви, че ще я оспори в съда. Снимка: Ройтерс

Грузинците бяха поздравени за вота и от САЩ. Изборите бяха произведени „до голяма степен съгласно международните критерии, каквато беше оценката на ОССЕ“, каза пред журналисти говорителят на американския Държавен департамент Шон Маккормак. Според ОССЕ „това са добри избори, отразили волята на грузинския народ“, припомни той.

Британският министър по европейските въпроси Джим Мърфи също заяви в Лондон, че гласуването е било „мирно“ и „демократично“, извършено „съгласно повечето международни изборни норми“. В британското комюнике не се споменава обаче името на Саакашвили. Грузинската опозиция пък настоява за втори тур и се подготвя да оспори резултата от изборите пред съда.

Тина Хидашели, един от лидерите на опозицията и близка съюзничка на Саакашвили по време на „революцията на розите“, заяви в понеделник за АФП, че вече е открила добавени 150 000 гласа в полза на досегашния президент.

Саакашвили, чийто имидж на демократ беше накърнен от репресиите срещу демонстрации на опозицията и въвеждането на извънредно положение за девет дни през ноември, представяше предсрочните избори като „тест за демокрация“. За него победата още в първия тур има символично значение. Един от водачите на продемократичната „революция на розите“ от 2003 г., в началото на 2004-та той беше избран на висшия пост с 96 на сто от гласовете. Сега опозицията заплашва, че в зависимост от развитието на резултатите може да организира демонстрации.

Вчера в Тбилиси цареше спокойствие. Столицата беше покрита със сняг, след като предния ден между 5000 и 10 000 опозиционери бяха излезли на протест, „за да опазят своята победа“. Твърде религиозни, грузинците отпразнуваха православната Коледа в семеен кръг, седнали на трапезата около печеното прасенце и традиционните за страната сладкиши „чурчхела“, приготвяни от орехи и сгъстен гроздов сок.

По материали от БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.