Върви ли Израел към нови избори?

Израелският парламент – Кнесетът. Снимка: официален сайт

Перспективата за нови избори, само няколко месеца след последните, става все по-ясна в Израел, където на Бенямин Нетаняху му остават броени часове да сформира коалиционно правителство.

Ако на израелците им се наложи толкова скоро да гласуват повторно, след като избраха нов състав на Кнесета (израелския парламент) на 9 април, това ще бъде исторически прецедент. Бъдещето на непотопимия Нетаняху, който е на власт от повече от десет години подред, но стана обект на разследвания за корупция, ще бъде поставено под въпрос повече от всякога.

Нещата обаче още не са стигнали дотам. Нетаняху има време до днес в полунощ да сформира коалиционно правителство в съответствие с мандата, даден му от президента Реувен Ривлин след изборите.

Ривлин обяви вчера, че ще остави Нетаняху да използва цялото време, което има на разположение по закон. Той изрази надеждата си Израел да не се окаже „в неприятната ситуация да трябва да прави нови избори“.

Нетаняху, който триумфира в нощта на 9 април, сега се сблъсква в преговорите с препятствие в лицето на бившия си министър на отбраната Авигдор Либерман.

На фона на видимата безизходица дясната партия на Нетаняху Ликуд инициира разпускането на Кнесета.

Депутатите одобриха текст в този смисъл на предварително четене в понеделник и на първо четене вчера рано сутрин. Бе определена дори и работна дата за нови избори: 17 септември.

Законопроектът трябва да бъде одобрен още на второ и трето четене, за да бъде разпуснат Кнесетът. Това е възможно за постигане до днес вечерта, но все още не е факт.

Има всички индикации, че евентуалните нови избори са тактика, за да може майсторът на маньоврите Нетаняху да запази контрола в свои ръце. Ако водените от Нетаняху преговори не успеят до днес вечерта, не е изключено да има удължаване на срока.

Президентът Ривлин обаче може да връчи мандата на друг депутат, което е очевидно неприемлива за Нетаняху хипотеза. Разпускането на парламента, което е пресметнат риск, би поставило президента пред свършен факт. Друг вариант е Нетаняху да се опита да сформира правителство на малцинството след евентуални нови избори.

На вчерашна среща партията му изрази съгласието си да включи в своята листа четиримата депутати на десноцентристката партия „Кулану“, чийто лидер е министърът на финансите Моше Кахлон, в случай на нови избори, което е сигнал, че Ликуд е готова за нови избори.

За да бъде намерен изход от кризата, десноцентристката партия на основния конкурент на Нетаняху на изборите през април, генерал Бени Ганц, изрази готовността си за коалиционно правителство с Ликуд. Едно такова правителство би разполагало с комфортното мнозинство от 70 депутати в израелския парламент с общо 120 места.

Партията на Ганц обаче настоява това да стане без Нетаняху, което е невъобразимо за израелския премиер.

Ликуд и съюзниците й спечелиха изборите на 9 април, които също бяха предсрочно свикани по инициатива на Нетаняху. Решението му бе възприето до голяма степен като маньовър на премиера с цел да спечели нова легитимност, с която да се изправи пред евентуални обвинения срещу него по три дела за корупция.

След 9 април 69-годишният Нетаняху, който е от 13 години на власт, изглеждаше сякаш се насочва към пети рекорден мандат начело на алианса около Ликуд, включващ по-малко или повече радикални десни партии и ултраортодоксални партии, които са представители на 10-те процента от израелците, които стриктно спазват правилата на юдаизма.

Съдебните неволи на Нетаняху, който допреди това бе дотолкова доминираща фигура, че изглеждаше непобедим, обаче го направиха уязвим на опитите за политическо изнудване, предупреждават от месеци експертите.

И наистина, премиерът днес е изправен пред неотстъпчивостта на ръководителя на светската и националистическа партия „Израел бейтену“ Авигдор Либерман, с когото не може да не се съобрази. На Нетаняху му се иска да може да разчита на петте гласа на „Израел бейтену“ в парламента, за да си осигури мнозинство от 65 гласа от общо 120 депутати.

Либерман иска в замяна новото правителство да прокара закон за военната служба на ултраортодоксалните евреи, какъвто той предложи, когато беше министър на отбраната.

Исканият от „Израел бейтену“ закон ще елиминира възможността, от която систематично се ползват десетки хиляди ученици от религиозните школи, да избягват задължителната военна служба в израелската армия.

Тази възможност, възприемана от мнозина като несправедливост в една страна, където всички без изключение са задължени да преминат през дълга военна служба, е червена линия за ултраортодоксалните партии, които също са партньори на Нетаняху.

Бенямин Нетаняху получи в понеделник в Туитър подкрепата на американския президент Доналд Тръмп. Тази седмица зетят на Тръмп Джаред Къшнър ще пристигне на визита в Ерусалим, който е една от дестинациите в обиколката му, включваща също Мароко, където той се срещна вчера с крал Мохамед Шести, и Йордания.

Разговорът с Къшнър ще засегне и дипломатическата инициатива на правителството на Доналд Тръмп за уреждане на израелско-палестинския конфликт, по-малко от месец преди конференцията в Бахрейн, посветена на икономическото измерение на инициативата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.