Големият проект на Стив Банън за популистки университет в Италия се разпада

Стив Банън. Снимка: от тв екрана

Бившият съветник на Доналд Тръмп Стив Банън се опитва да създаде школа за „гладиатори“ защитници на „юдейско-християнския Запад“ в бивш италиански манастир. Тишината, която все още цари зад вековните стени на манастира обаче, е свидетелство за ограничения интерес, който американецът провокира на Стария континент.

Манастирът Тризулти, основан през 1204 г. насред зеленината в полите на Апенините в региона Абруцо, на стотина километра източно от Рим, през 1947 г. е предоставен на Цистерцианския орден, пустее и не се използва по предназначение.

Миналата година министерството на културата го даде на концесия за 19 години и 100 000 евро на година на католическия институт „Дигнитатис Хумане“ (Dignitatis Humanae – DHI), център за изследвания с ръководител британеца Бенджамин Харнуел, който е близък с Банън.

В аскетичните килии на монасите, насред изящно оформения жив плет и павираните пътеки, Харнуел планира да обучи бъдещите националистически лидери и „културни воини“ срещу секуларизма, джихадизма, незаконната имиграция и експлоатацията на обикновените хора от могъщия елит.

„Обучението ще е тежко“, ще прилича на духовно отшелничество, имащо за цел „наистина да се проникне с ръка, дори с юмрук в душата на човека и да се изтръгне оттам всичко, което не е важно, и да бъде положено в нея всичко добро, което може да бъде усъвършенствано“.

Стив Банън обеща един милион долара (894 милиона евро) за финансиране на проекта, но засега изглежда, че той е единственият, който наистина е дал лептата си.

Американецът намери благодатна почва в Италия, където от юни миналата година на власт е коалиционното правителство на крайнодясната партия Лига и антисистемното движение „Пет звезди“. Според Банън, ако този проект проработи, би могъл „да промени политиката на световно ниво“.

„Мечтата на Стив“

„Мечтата на Стив беше да обедини левите популисти и десните националисти и да ги превърне в сплотено цяло“, а съюзът на Лига с „Пет звезди“ е най-добрият пример за това на света, твърди Харнуел.

Властта продължава да е в ръцете на Лига на Матео Салвини, която спечели 17 процента от гласовете на парламентарните избори през март миналата година и 34 процента от гласовете на европейските избори в Италия на 26 май.

Това окрилява Матео Салвини, който отправи призив в началото на април за формиране на голяма националистическа група, която да е „най-голямата в Европейския парламент“, заедно с партиите на лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен, унгарския премиер Виктор Орбан и холандския лидер Герт Вилдерс.

Такова обединение на европейските националисти е и големият проект на Стив Банън: след изгонването му от Белия дом, той основа в Брюксел фондацията „Движението“, която да свърже националистическите и популистки партии в навечерието на евроизборите този месец и да им предоставя анализи и стратегии.

Но с изключение на Матео Салвини останалите заинтересувани демонстрираха резерви към тази американска бойна машина. И макар повечето от тях да събраха значителна подкрепа в страните си, алиансът им в Брюксел остава хипотетичен: общият евроскептичен и антимигрантски акцент не е достатъчен да замаскира големите различия помежду им.

Конфликтът между Лига и движение „Пет звезди“

В Италия кампанията на Матео Салвини бе опетнена от обвинения в корупция срещу заместник-министър от Лига, за чиято оставка шумно настояваше движението „Пет звезди“, което явно губи подкрепа сред избирателите.

Проектът за академия на Стив Банън може също да стане жертва на конфликта между коалиционните партньори.

Харнуел се надява да приеме няколко ученици (всеки от които ще плати такса до 1000 евро) за триседмично обучение тази година и общо 250 ученици, когато проектът набере скорост.

Харнуел често коленичи в бароковия параклис, обикаля из залите с изписани с фрески тавани и уверява, че с него са се свързали около хиляда потенциални ученици. Само 20 процента от тях обаче са от Стария континент. Повечето са англосаксонци – британци, американци, канадци и австралийци.

За момента в бившата обител живеят само около 40 бездомни котки. Първо се налага ремонт на покрива и водопровода, прокарване на санитарни възли и връзка с интернет.

Тъй като манастирът е вписан в културното наследство, справянето с италианската бюрокрация е предизвикателство само по себе си. Но съмненията нарастват и към условията по предоставяне на концесията, а министерството на културата, управлявано от движение „Пет звезди“, съобщи на АФП, че е започнало разследване, което може да постави всичко под въпрос.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.