Идват жегите, по-полека с бирата

60 процента от бирата у нас се пие от пластмасови бутилки, докато из някои страни от Западна Европа пият 60 процента наливна.

За разлика от вино и концентрати, бирата се рекламира много по-свободно по телевизиите. Засипват ни с реклами, в които се леят течности с кехлибарен цвят, което е забранено за други напитки. Ефектът е силен. Данните за пазара у нас показват, че най-продаваните видове бира са най-рекламираните. Няма друга определяща причина – цена, вкус, най-важна е рекламата. По цени масовите бири у нас до голяма степен са се изравнили, разликите са пренебрежимо малки. Дори да има разлика, непрекъснато търговецът и производителят пускат на промоция и марките се конкурират помежду си. Само някои вносни бири за по-претенциозни пиячи държат по-висока цена.

Така че евтина българска бира има цяло лято. Но, тя е евтина и …на вкус. Има и изключения от масовата бира. Да не изброяваме конкретни марки български бири, с друг стил, непастьоризирани и т. н. Те и без друго си се рекламират добре. Но

 

масовата бира не е най-доброто за пиене

 

Това е така и в Щатите, примерно, и другаде извън западноевропейските страни с бирени традиции. В Щатите най-масовата бира – „Бъд” (тамошен вариант на „Будвайзер”, американ лагър) – е с много посредствен вкус, а най-много се пие и най-много се рекламира.
Който е опитвал на сляпа дегустация масовите бири у нас, не може да не е забелязал, че повечето си приличат, не можеш да ги различи на вкус. Различават се само по-специалните бири.

Какво е важното в началото на бирения сезон?

Пиячът не трябва да се отпуска и успокоява, че бирата е слабоалкохолна и може да се пие по много. За повечето пиячи пиенето по 2-3 бири на ден през лятото е обичаен навик, смятат го за безопасно.

МНого видове бира дължат хубавия си цвят на карамеловото оцветяване. Дори т. нар. карамел III – E150c се нарича „Степен „Бира“. Снимка: Whisky-taste – блог

Две големи бири са 1 литър. При 4% алкохолно съдържание, това прави 40 мл чист алкохол. Равно е на 100 мл концентрат с 40% алкохол, дори повече, ако бирата е с 5% алкохол.
Така че пиячите, които смятат за безопасно да изпият 4 бири днес, трябва да знаят, че

 

все едно са изпили 4-5 малки ракии

 

И ако това става във всеки летен летен ден, си е живо пиянство.
Бирата не е безопасна за напиване. Някои се хвалят с рекордни количества изпита бира, но на други им идва главобол и от една бутилка. Възприемането е специфично, също както някои пият една марка и не искат да опитат друга марка. Впрочем, който иска, може да си направи експеримент, да сипва различни видове бира и да дава на пиячи да опитват на сляпо и да оценяват. Повечето запалянковци на една или друга марка не могат да познаят любимата си бира.
Но по-важно е да се внимава за напиването и за количествата.

Има хора с печален опит – след изпиване на голямо количество бира карат махмурлук по 2-3 дни, и „клин клин избива” – спасяват се с концентрати, за да дойдат на себе си. Други продължават да пият по 2 литра на ден, без да ги боли глава. Но и не се чувстват много добре. Бирата отпуска, кара те на мързел. Повечето хора, които работят през деня, като изпият една бира на обяд, работоспособността им рязко се понижава. Ной който е айляк, може да пие цял ден и да мързелува.

Бирата съдържа голям процент съпътстващи ферментацията на алкохол продукти. А като нискоалкохолно питие от нея се изпиват по-големи количества. И така човек поглъща по-големи количества от тези продукти. Бирата съдържа и малки количества захари и др. вещества, които имат действие способстващо за главоболие.

У нас много пиячи посочват конкретни

марки, от които ги боли глава

Всеки да проверява как му действа едно или друго.
Според някои публикации, има хора с алергични реакции към хмела или към други вещества в бирата, това способства за главоболие.

Но алкохолът е основната причина за главоболие. Ако някой започне да пие бира от обяд и до вечерта изпие 3-4 литра, да не се чуди какво му се случва.

Коварното при бирата е, че се пият големи количества течност, а се предизвиква обезводняване. Бъбреците започват да отделят усилено, човек ходи до тоалетната често, продължава да пие, чувства жажда, а бирата не я удовлетворява съвсем. Това е защото организмът се деминерализира, губи ценни вещества, електролити. Ако пиенето продължава дълго, с много литри, става тежко за организма.

Много бирени пиячи са забелязали, че от повечето видове бира им пресъхва устата. Уж пият литри, пък пресъхва. Затова, шега-майтап, но при пиене на повече бира, трябва да се пие и вода, особено след това, за да се неутрализира обезводняването.

ВинотоЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.