Вино от сорта „Мелник” на изба „Орбелус” взе забележителните 95 точки от „Decanter”

„Орбелус Сингъл“. Снимка: от производителя

На годишния конкурс „Decanter World Wine Awards” вино на изба „Орбелус” взе рекордни за българско вино 95 точки (от 100) и златен медал за своето вино – това е „Орбелус Single”, реколта 2016.

Друго негово вино „Орбелус Prima 2015” получи също трудно постижимите 92 точки и сребърен медал.

Годишния конкурс на „Декантер“ – Decanter World Wine Awards – се смятат за един от най-престижните в света.

Случаят е забележителен по три причини – това е един от най-престижните световни винени конкурси, чието жури включва около една пета от всичките 300 специалисти с титлата „Мастър ъф уайн” в света. Медалите и оценките на „Декантер” са гордост за всеки производител. В света на виното мнозина смятат, че това е най-трудният конкурс. Провежда се в Лондон всяка година. Вината преминават през тежка селекция, с изцяло „сляпа“ дегустация.

Вторият забележителен факт в този медал и висока оценка от 95 точки, е, че става дума за вино от чисто българския сорт Ранна мелнишка лоза, известен ощее като Мелник 55. Той е кръстоска чрез опрашване между Широка мелнишка лоза и френския сорт Валдигие. (Кърстоската е правена през 50-те години, с цел да се получи грозде, което зрее по-рано от традиционната Широка мелнишка лоза. Защото според сезона, тя като по-къснозрееща, може да не узрее достатъчно като застудее).

„Орбелус Прима“. Снимка: от производителя

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени по-късно през лятото, както всяка година и ще излязат в сп. „Декантер”. Производителят обаче вече е получил официално съобщение за награденото вино.

Третият повод за гордост е, че оцененото с 92 точки и сребърен медал „Орбелус Prima 2015” e биовино (organic – както се категоризира на английски). То е купаж от Каберне совиньон, Мерло, Мелник 55 и Сира. По принцип за биовината се смята, че не могат да постигнат класата на стандартните вина, защото поради екологични ограничения в отглеждането на лозята и в технологията на производство, не може да се извлече целият потенциал на гроздето. Това вино, обаче, е с трудно постижимата оценка 92 точки (от 100) на този конкурс. На други конкурси, вина, оценени с над 88 точки, получават златен медал. На трудния конкурс на „Декантер” обаче златните медали започват над 94 точки.

Вината на „Орбелус” у нас не са толкова познати сред „широката публика”, а само сред ценители. Чужденци, които са ги опитали в отбрани ресторанти у нас, ги оценяват високо и ги търсят. Така едно от по-евтините вина от Мелник 55 на „Орбелус” (цените им варират приблизително между 10 и 30 лева в магазина) попадна във винената колонка на вестник „Уошингтон пост” преди две години като едно от петте вина в света, които трябва задължително да се опитат през годината.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.