Керамични жаби и „етническо“ преброяване – перфидната дискриминация на португалските роми

Керамична жаба на витрината на португалски магазин. Снимка: сол

На португалските роми все още често им се случва да ги държат далеч от кафенета и магазини с керамични жаби, поставени на входа, казва Алмеринду Лима, активист от тази общност, обезпокоен напоследък от проект за преброяване на „етническо-расовите“ малцинства.

В ромската култура се смята, че жабите носят нещастие и някои използват това вярване, за да покажат на ромското малцинство, че не е добре дошло, поставяйки керамична жаба на витрината си.

Темата присъстваше в творба на португалската режисьорка от ромски произход Леонор Телиш, наградена на фестивала „Берлинале“ през 2016 г. със „Златна мечка“ за най-добър късометражен филм.

Алмеринду Лима смята, че суеверието около жабите и ромите е „просто градска легенда“, но въпреки това се чувства наранен от „прикрития расизъм и перфидна дискриминация“, изразена чрез наглед безобиден предмет.

Роден в от Томар (Централна Португалия), Лима наскоро се оженил и се преместил в окръг Брага в северозападната част на страната, където му било „много трудно да намери апартамент под наем“, споделя той пред АФП, убеден, че е получил много откази по простата причина, че е ром.

„Институционален расизъм“

Няколко организации, които представляват тази общност, състояща се от 40 до 60 000 души, предупредиха за риск от „неправомерно използване“ на „етническо-расовите“ данни, които – за първи път в Португалия – може да бъдат събирани при следващото общо преброяване на населението, планирано за 2021 г.

„Настоящият обществено-политически контекст в Европа, белязан от засилване на влиянието на популистките движения, което не подмина и Португалия, буди опасения от неправомерно и „расовизирано“ използване на данните“, заявяват в комюнике организациите.

Работна група към португалския Висш комисариат по миграциите, от която социалистическото правителство поиска да обърне специално внимание на въпроса, даде в края на март положително становище за събирането на информация за етническия произход на хората, живеещи в Португалия.

„Опасяваме се от законодателство на институционалния расизъм“, обяснява Алмеринду Лима, който представлява ромите в работната група, подчертавайки, че „всяка информация от преброяванията е публична“.

Мярката обаче се подкрепя от организациите, които защитават правата на хората от африканската имиграция.

„Държавата има нужда от точни и подробни данни, за да се бори срещу расизма“, защитава я ръководителят на организацията „Ес О Ес Расизъм“ Мамаду Ба, давайки пример с мерките за положителна дискриминация при достъпа до образование и жилища.

Антиромски активист

Националният статистически институт, който трябва да се произнесе по въпроса през юни, се обяви за „най-компетентната институция за защитено събиране, обработка и съхраняване на данните“ и разкритикува „нелегалното събиране на данни“, практикувано от полицията или болниците.

В допитване на Португалския католически университет 80 процента от анкетираните казват, че одобряват включването на въпрос за етническо-расовия произход при бъдещото преброяване, а 90 на сто са изразили мнение, че някои групи са жертва на дискриминация в Португалия.

Правителството смята за „необходимо да разполага с данни“, както препоръчват международни институции като Комитета на ООН за премахване на расовата дискриминация, но държавният секретар за гражданството и равенството Роза Монтейру, която казва, че разбира „всички опасения“, отбелязва, че „сега трябва да се проучи кой е на-подходящият начин за събирането им“.

Португалските роми са особено притеснени от влизането в политиката на една спорна личност – Андре Вентура, който привлече общественото внимание с обвиненията си към ромите, че живеят „почти изключително от държавни субсидии“.

Вентура стана известен с участията си в телевизионни дебати, посветени на футбола. Той обаче оглави листата на коалиция, получила 1,5 процента от гласовете на европейските избори, което означава близо 50 000 гласа.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.