На запад от Калотина се случи нещо различно от България на тези избори. У нас не разбраха какво

Борисов постигна главната си цел – остава на власт. Изборите показаха, за пореден път, че в България няма опозиция.

Случващото се на Запад от Калотина, обаче, е много различно от това което става в полите на Витоша. В Европа центробежните сили си казаха думата и разбиха двата полюса – десен и ляв. Появиха се нови партии, групи и групички.

Точно това желаеше Еманюел Макрон. Още с появяването си, той започна война срещу традиционната делба на десни и на леви и ги разби. Разклати двата лагера към които се присламчваха останалите партийни дребосъци.

Изморената от властта Ангела Меркел заяви публично, че не понася тактиката (и не само) на френския президент. Според нея всичко трябва да си върви по старому, за по-сигурно. Тя издигна водача на немската десница Вебер за председател на европейската комисия. Макрон веднага се противопостави. Което означава, че с Вебер няма да стане. Язък за българските чупки в кръста!

Злите езици бяха започнали да се подиграват на Макрон, поради загубените избори в полза на Льо Пен. Реално той губи една точка спрямо крайната десница, но броя на неговите депутати – 22 е равен на този на Льо Пен.

Погледнат отблизо, резултатът във Франция подкрепя идеята му, че нищо не може да бъде както беше до сега, защото в Европа няма доминираща нито десница, нито левица. Следователно предстои задължително търсене на нови коалиции, извън предишното делене.

Политиката е бягане на дълги разстояния. Меркел няма тази енергия, Макрон я има.

България обаче видимо нищо не разбра от това, което се случва в Европа. Бойко Борисов, вместо да изчака, открито подкрепи Вебер, защото си мисли, че статуквото е най-подходящото за него и приятелите му.

Възможно ли е, за сетен път България да се окаже на страната на губещите, поради късогледство на управляващите?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.