Забравят за какво си отива Цветанов. Завинаги или се „снишаваме, докато отмине бурята”?

Шегобийци се снимат пред луксозните сгради с апартаментите на Цветанов (вляво) и Цецка Цачева в кв. „Изток“, за да се майтапят във Фейсбук. Снимки: от Фейсбук

Вторият човек в ГЕРБ се беше прочул с изявления пред медии, които го превърнаха в оратор за посмешище.

Цецерон, както го нарече коментаторът Тони Филипов, сега си отива. И има запалени почитатели, които пишат из Фейсбук, че заслужавал и 10 апартамента за свършената работа. Симпатизантите на ГЕРБ със свито сърце очакват двамата другари Борисов и Цветанов пак да се сдобрят…

В социалните мрежи се подиграват с Цветанов, други го жалят, други хвалят или осмиват Борисов, който го накара да си подаде оставка. Цецерон щял да се върне на бял кон, той Бойко временно го маха – „да се снишиме, да отмине бурята”, както се изрази навремето др. Тодор Живков, учител на сегашния Бащица Борисов.

В интернет обаче забравиха защо се маха (махат) Цветанов.

Ето накратко в резюме:

Като шеф на парламентарна група Цветанов внася и пуска в машината за гласуване поправка в закона, с която става възможен „небостъргачът” на „Артекс“ в Лозенец. Само и единствено заради тази поправка. Към онзи момент няма строеж в държавата, за когото да е нужно удължаване на срока на разрешителното за строеж от 5 на 10 години.

И в официалните си изявления „Артекс“ се позоваваха на тази поправка, за да обяснят, че всичко със строежа им е законно.

Приходите на „Артекс“ от продажба на апартаменти (има официална оферта, етаж по етаж – виж тук) се изчисляват на около 100 млн. евро.

Според офертата за т. нар. небостъргач „Златен век“ цените за жилища варират между 3200 евро на кв. метър към 11-ия етаж докъм 3600 евро на кв. м към 20-ия етаж и още повече на по-високо.

За услугата да построиш тази печеливша сграда, няколко високопоставени от ГЕРБ (и кой знае колко още с подставени собственици) получават евтини (дали не безплатни за някого?) апартаменти.

Че това е така няма съмнение, защото гневният Борисов нареди да спре строежа на „небостъргача” в Лозенец и го обяви за незаконен. Очевидно с цел да прецака организаторите на далаверата.

Главният архитект, който отначало казваше, че строежът е законен, след гнева на Борисов като папагал започна да повтаря, че е незаконен.

Вероятно „Артекс“ ще спечели в съда и ще довърши сградата. Но и ще кихне още апартаменти на когото трябва.

Е, гладните в ГЕРБ да се научат да не взимат от парсата без тартора си, без да питат и без да му се отчетат…

Ще се върне ли Цветанов?

Той неслучайно декларира неколкократно, че няма да каже лоша дума за Борисов, няма да работи против ГЕРБ и др. подобни. Това е за да му напомни с послание през медиите, че знае твърде много.

Ако се стигне до компромати, Цветанов може да унищожи Борисов. Изобщо не е до няколко парцела и къщи в Банкя, някой апаратамент за някоя госпожица у нас и в чужбина. За мащабите на Борисов може да се съди по някои белези – сделките за „Булгартабак” и „Виваком”, в които държавата услужливо подпомогна някой да ги овладее, с разгрома на КТБ и разграбването й, за който помогнаха БНБ и прокуратурата, с което, разбира се Борисов уж няма нищо общо, за търгове, строежи, бюджети и финансиране тук и там, за натиск върху този и онзи, неща, на които Цветанов е бил свидетел и т. н. И за неизвестен брой сделки в столична община, където е бил кмет 4 години, а Цветанов – зам.-кмет. Цветанов оглави партията ГЕРБ след учредяването й, защото Борисов нямаше право като кмет на изборна длъжност. Но кметът даваше заплата на партийния лидер Цветанов като зам.-кмет, в нарушение на закона (виж тук) и т. н. – много са взаимните им тайни. Двамата са били „дупе и гащи”, както се казва.

Затова в очите на Цветанов се чете една увереност, че ще се завърне, в което се надяват и екзалтирани привърженици на ГЕРБ.

Но Цветанов два пъти беше на дълги посещения в САЩ, поради което се шегуват, че там са му сменяли чипа. Той е и един вид заплаха за Борисов. Борисов го отстрани не само заради удара за партията, който му нанесе с апартамент-гейт. Той го маха като свой съперник за властта, както Тодор Живков махаше първите хора около себе си, и ги следеше внимателно кой как контактува с Москва.

Напълно възможна е ситуация компромат за Борисов да дойде отвън, както за апартамента на Цветанов. Тогава Цветанов ще е главен претендент да оглави партията.
Свалените приближени на върха не са бита карта завинаги, както сочи опитът и от соца и живковия режим. В един момент се завръщат, дори след години.

Сега да видим при борисовия режим как ще се развият събитията. Все пак е демокрация и идат избори, не европейски, а вътрешни. Оправданията на „вожда” с едни лоши около него вървят само до време. И ако той се разклати, много мачкани ще се надигнат срещу него.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.