Заплаха от импийчмънт тегне над Белия дом, демократите търсят обществена подкрепа

Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

Заплаха от импийчмънт е надвиснала над Белия дом, но тя създава грижи и на демократите в Камарата на представителите, които предпазливо опипват почвата за по-нататъшни стъпки срещу президента Доналд Тръмп без по-широка обществена подкрепа.

Водещите демократи представиха в неделя моментна картина как партията се лута в лабиринта от въпроси относно евентуален импийчмънт, поставени от констатациите на специалния прокурор Робърт Мълър в неговото разследване за руска намеса. Един от главните лидери – депутатът демократ Джим Клайбърн от Южна Каролина, каза, че е твърде възможно срещу президента да започне проучване за импийчмънт в Камарата. Според друг демократ – Адам Шиф от Калифорния, обаче, не е вероятно това да стане скоро, ако изобщо стане.

„Още не сме стигнали дотам“, каза Шиф в токшоуто „Тази седмица“ по телевизия Ей Би Си.

Председателката на Камарата Нанси Пелоси засега избягва да говори за проучване за импийчмънт срещу Тръмп, въпреки че все повече конгресмени, включително и някои от кандидатите за президентска номинация в изборите през 2020 г., шумно настояват за това. Тя се опасява да даде старт на политически разделящ дебат, защото се безпокои, че това може практически да измести политическия дневен ред на Камарата и изпълнението на предизборните обещания. По време на едноседмичната парламентарна ваканция депутатите чуха по родните си места противоречиви възгледи (по въпроса) и Пелоси трябваше да отговаря на привържениците на импийчмънт по време на партийна среща с демократите от Калифорния през уикенда.

Освен това, шест комисии на Камарата щателно проучват бизнес делата на Тръмп, начинът му на управление на правителството и дали президентът е възпрепятствал или не разследването на Мълър.

„Както вече казвах неведнъж, Мълър е подготвил почва за импийчмънт. Камарата трябва да реши кога ще дойде времето за импийчмънт. Много е важно кога ще стане това“, каза Клайбърн по токшоуто „Състоянието на Съюза“ по Си Ен Ен.

„Опитваме се да не бързаме и да вземем правилно решение, – каза Клайбърн. – Така че не виждам това да се разминава с желанията на хората.“

Шиф, който е председател на комисията по разузнаването, намекна, че Камарата може в крайна сметка да се откаже от процедура за импийчмънт. „Мисля, че ако нещата са на кантар, в такъв случай не би следвало да подлагаме страната на това“, каза той.

Шиф все пак настоява Мълър да даде показания, като казва, че той има „последно задължение“ да се яви пред Конгреса, макар че самият специален прокурор в рядко публично изявление миналата седмица даде да се разбере, че би предпочел докладът му да говори сам за себе си.

„Надявам се, че той ще направи това, и се надявам, че ще го направи доброволно“, каза Шиф. Той не посочи дали Камарата ще се опита да задължи Мълър с призовка да даде показания.

Камарата е на прага да подаде иск за неуважение на съда срещу правосъдния министър (и главен прокурор) Уилям Бар заради отказа му да се подчини на призовка да предостави нередактираната версия на доклада на Мълър. Отделно от това Бар получи пълномощия от Тръмп да разкрие документи и информация, отнасящи се до това кой е в основата на разследването за /намесата/ на Русия – нещо, което е главен приоритет на президента и неговите републикански съюзници в Конгреса.

Конгресменът Джим Джордън от Охайо – главният републиканец в Надзорната комисия, каза, че и той иска Мълър да даде показания, за да могат републиканците да го разпитат по „своята писта“ за (произхода на) разследването за Русия.

„Зная това, подготвил съм въпроси за него, – каза Джордън по Ей Би Си. – Защо чакахте почти две години, преди да кажете на страната, че няма сговор между кампанията на Тръмп и Русия за оказване на влияние върху изборите?“

Тръмп (отново) каза, че случаят с руския въпрос е приключен, и написа в Туитър в неделя: „НЯМА СГОВОР, НЯМА ВЪЗПРЕПЯТСТВАНЕ (на правосъдието), НЯМА НИЩО.“

Докладът на Мълър потвърди, че Русия се е опитвала да наклони везните на изборите през 2016 г. в полза на Тръмп, но специалният прокурор не успя да констатира наличие на престъпен сговор с кампанията на президента. Мълър посочи, че според правилата на министерството на правосъдието настоящ президент не може да бъде обвинен в престъпление. В същото време специалният прокурор каза, че не може да оневини Тръмп по въпроса дали той е възпрепятствал правосъдието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.