Четвърти мобилен оператор веднага! Какво има да го обсъждате?

Няма нищо по-ретроградно, консервативно и дърпащо назад от държавния чиновник.
Новият шеф на Комисията за регулиране на съобщенията съобщи вчера, че стартира обществено обсъждане за нуждата от четвърти мобилен оператор.
Що за простотия? Очевидно някой иска да събере аргументи против четвърти мобилен оператор, което е в полза на сегашните трима кожодери.
Какво има да се обсъжда? Държавните чиновници от години се правят на важни и току заявят – в България няма пазар за 4 или 5 национални телевизии, в България няма пазар за 4 мобилни оператора. Това обаче не е работа на държавния чиновник – той да определя за какво има пазар. Неговото задължение е да даде лицензи за телевизии, за мобилни оператори, пък самият пазар ще определи колко и какви ще останат на него.
Нуждата от четвърти мобилен оператор е несъмнена. С влизането на третия – Вивател – което чиновниците забавиха 10 години след първия, цените на всички оператори паднаха. И пак са от най-високите в Европа. Много бързо трите оператора се сдушиха като крастави магарета и започнаха да слагат монополни цени. Например един и същ модел „Нокия“ и при трите оператора струва еднакво, като се вземе с абонаментен план. Кой може да оспори, че това не е негласно споразумение? Откъде накъде ще струва еднакво?
Второ – цените са ненормално високи. В Западна Европа, в страни с далеч по-висок стандарт от тукашния, се говори в повечето тарифни планове за 5-10 цента на минута. Тук цените са монополно високи – около 38 ст. на минута при повечето тарифни планове и на трите оператора. Много съмнително еднакви тарифи.
А такива обичайни условия, като безплатни разговори в събота, неделя и на празници, каквито има в цял свят, тук няма. Или безплатни джиесеми, ако сключиш договор за абонамент – няма такива екстри. Тук дерат до кожа, бръснат без сапун и нагло те поливат с реклами.
Затова – четвърти мобилен оператор веднага.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.