Бившият противник сега е приятел: германците са добре дошли на тържествата за Нормандия

Десантът в Нормандия на 6 юни 1944 г. Снимка: Национален архив на САЩ

Страховитият враг сега е доверен приятел. Въплъщението на злото се превърна в крайъгълен камък на следвоенна Европа. Наближава 75-ата годишнината от десанта в Нормандия и днес германците са добре дошли, за разлика от нацистите, които бяха отбягвани и презирани.

Сега войник с германския флаг на униформата си може да мине под осеяното със звезди знаме на американското гробище в Нормандия като символ на положителната промяна, настъпила откакто съюзниците си пробиха път през френските плажове, заети от войските на Адолф Хитлер на 6 юни 1944 г.

„Това е най-важното, за което ще бъдем винаги благодарни: Фактът, че можем да носим германските си униформи и срещаме приятелски настроени хора“, каза Даниел Помер, член на германски механизиран батальон на пехотата, който вчера посети американското военно гробище.

Застанал сред 9388 чистобели кръста, повечето от който на американци, убити по време на десанта в Нормандия и последвалите боеве, Помер каза, че падналите в бой войници, погребани на американското гробище в Нормандия, „са освободили Европа, включително и Германия“.

Деветдесет и четири годишният ветеран от американската армия Пийт Шоу, служил в 283-ти артилерийски батальон по време на Втората световна война, отдаде чест под същия американски флаг половин час по-рано. Очите му се насълзиха, спомняйки си за приятелите, които е изгубил в свирепата битка с германците при настъплението в Нормандия.

Попитан, дали е мразел немските войници по време на войната, Шоу отговори: „О, да! О, да!“

Повече от 10 месеца след десанта в Нормандия военното подразделение на Шоу участва в освобождаването на Дахау, нацисткия концентрационен лагер до Мюнхен, където са загинали десетки хиляди концлагеристи.

Ужасен, той описва ямите и количките, „пълни с тела – евреи, германци, военнопленници или всякакви други, който са били несъгласни с Хитлер“.

„Как може човек да направи подобно нещо“, казва Шоу за Хитлер. За германските войници, които е мразил, сега ветеранът казва, че „половината от тях не са знаели какво се случва“.

Във Франция окупационните войски дълги години след войната били наричани „шваби“. В последните години се правят опити да се разграничат нацистите и техните поддръжници от останалите германци.

По същия начин Германия сега се възприема като крайъгълен камък на стабилността на континента и заедно с Франция е един от двигателите на Европейския съюз.

„Радостно е, че след края на тази ужасна Втора световна война, започната от Германия, имаме световен ред, който създаде ЕС, осигури мира, и гарантира нашата стабилност“, каза вчера германската канцлерка Ангела Меркел.

Въпреки това не очаквайте да видите много германски знамена да се веят на силния вятър в Северна Франция редом със знамената на САЩ, Великобритания и Канада.

Тези дни из цяла Нормандия могат да се видят хора, участващи във възстановки – карат американски джипове, носят британски униформи и отдават чест, но хората в германски униформи са малко.

Лидери от цял свят се събират в Портсмут, Англия, в навечерието на десанта в Нормандия. Сред тях ще бъдат американският президент Доналд Тръмп, британският премиер Тереза Мей и германската канцлерка Меркел.

Утре на отбелязването на годишнината Тръмп ще бъде на американското гробище в Нормандия, което гледа към плажа „Омаха“. Британският премиер Мей ще отбележи десанта в близкия Кайен. Канадският министър-председател Джъстин Трюдо ще посети плажа „Джуно“, където канадските войски са дебаркирали в деня на десанта. Френският президент Еманюел Макрон възнамерява да обиколи целия район.

За разлика от тях германският посланик във Франция се очаква да води делегация на гробището близо до Ла Камб, където са погребани над 21 000 германски войници.

Различията между съюзниците и Германия остават, когато става въпрос за гробищата.

На американското гробище в Нормандия има подходящо кръстена блестяща бронзова статуя, наречена „Духът на американската младеж, надигащ се от вълните“, която изобразява мускулест мъж, гледащ напред и нагоре.

За германското военно гробище близо до плажа „Омаха“ в Ла Камб скулптори са изваяли две фигури, които изглеждат толкова мрачно, колкото черният камък, от който са направени.

„За съжаление, това е израз на победата и поражението“, каза Ален Дюпен, главен градинар на американското гробище, и добави: „Всяка страна има собствен поглед върху гробищата си и не може да гледаш по същия начин на британските, американските и германските гробища“.

Минало е много време преди голям брой хора да започнат да идват на германското гробище, където са погребани близо 2100 войници от омразните подразделения на „Вафен СС“, паравоенното крило на нацистите.

Близо 450 000 посетители дойдоха миналата година и приблизително всеки трети бе германец. Кметът на Ла Камб Бернар Ленис каза, че „дори по-старите поколения да проявяват определена резервираност“, по-младото поколение, изправено пред перспективите, осигурени от днешната епоха, гледа напред.

„Това е символът на нашето помирение, разбира се. Трябва да отворим нова страница“, каза Ленис.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.