„Канал 3“ с принос в журналистиката – кучета, пуснати от господаря да гонят дивеч

Георги Георгиев заобиколен от хората на „Канал 3“. Снимка: от екрана

„Канал 3”, прочута като телевизията на Делян Пеевски, показа нагледно, че журналистиката може да се превърне в преследване на дивеч от глутница кучета, а журналистите – в помияри на каишка, които чорбаджията им може да насъска срещу когото поиска.

Постиженията на Беновска в тази телевизия са слаба ракия, в сравнение с репортажите от Видин тия дни.

Три дни екип на „Канал 3” преследва от сутрин до вечер не министър или политик, а някакъв видинчанин и му навира камери и микрофони с непрекъснато повтарящия се въпрос: „Колко ви е членският внос?“.

Видинчанинът е имал смелостта с още неколцина съграждани да създаде гражданско сдружение „Боец” и да го оглави. И сега са му пуснали кучетата да го ръфат. Сдружение „Боец” изпрати множество сигнали до прокуратурата срещу премиера Борисов, срещу Делян Пеевски и др., по конкретни казуси, разпространи няколко пъти документи.

Видинчанинът Георги Георгиев (виж по-долу за него и „Боец”) очевидно знае с какво се е захванал, с една ръка снима със смартфона си през цялото време, но когато го гонят от врата на врата, за да го предизвикат, няма начин да не си изпусне нервите. Болната му жена не издържа, в репортажите се вижда непрекъснато някаква блъсканица, двамата оцапани с пръснала се кофичка кисело мляко…

И всичко това се излъчва обилно в „Канал 3”, може би за назидание, да видят и други какво може да им се случи, ако започнат да пускат сигнали срещу Борисов и хора около него.

Видинчанинът блъска нахалниците, които му пречат да си влезе вкъщи, да влезе във фирмата си, да се качи по стълба, да си влезе в колата. От сутрин до вечер. Всяко блъскане се посреща с крещене от репортера в микрофона: „Кой ти дава праву дъ ритъш и дъ удряш, бйе!” и т. н. Очевидно целят да го изкарат от нерви, да посегне, да го запишат как ги псува, да създадат впечатление, че той бяга и т. н. И от телевизията обявиха това за посегателство върху свободата на словото, извадили си медицински колко много са набити. И напълниха ефира с „Бият Паниковски!“.

Уникален репортаж. По-точно уникално риалити

Като онези риалити предавания от Щатите, където камерите тичат заедно с полицията и снимат преследване на престъпници.

И в българския вариант има полиция, повикана от преследвания видинчанин. Но полицията гледа този лов безучастно, като свидетел, и по-скоро съдейства на „Канал 3”, защото очевидно им е ясно, че зад телевизията е властта. Да не ги накаже някой от София.

Георги Георгиев преследван от репортер на „Канал 3“. Снимка: от екрана

Телевизията има това предимство, че зрителят сам може да си направи изводи. „Канал 3” като показва обилно тази блъсканица и надвикване всеки ден, търси ефект на сплашване. Но в риалитито на „Канал 3” „дивечът” Георги Георгиев многократно повтаря имената Борисов-Пеевски-Цацаров, нарича ги „мафия”, казва, че чака ги затвор, хвърля реплики, че явно тези много са се уплашили, за да му устроят това преследване. И така „Канал 3” мултиплицира проблема. И на който не му е ясно, вече му стана ясно причина-следствие. И как след законно подадени сигнали срещу Борисов могат да насъскат кучетата на „Канал 3” срещу теб.

Пеевската медийна група и журналистическо сдружение могат да учредят награда, която този нов формат и изпълнителите в него със сигурност ще спечелят пред другите автори по темата от „Блиц”, „Телеграф”, „Монитор”, „Пик”.
И този новаторски репортаж контрастира рязко с друг новаторски принос в репортажите на „Канал 3“ – от предизборните обиколки с джип на премиера Борисов. Те бяха озвучени с драматична музика като кинопрегледите от ранния социализъм – премиерът строител уверено кара джипа и се прегръща с работници по пътя, в съпровод на тържествени акорди на симфоничен оркестър.

Кой е видинчанинът Георги Георгиев

и неговото Гражданско сдружение „Боец”? Цялата армада от медии на Пеевски усилено се мъчи да докаже, че тези хора от Видин са изцяло платени от банкера Цветан Василев, а дори от Гриша Ганчев, имали връзка и с Татяна Дончева и т. н.
Всеки, дръзнал да се изказва срещу Борисов и Пеевски веднага е обявен от изредените медии за човек на Цветан Василев, на Иво Прокопиев и прочее. А журналисти, които отидоха да интервюират Василев в Белград, разбира се бяха обявени, че той ги финансира. Василев е главният враг, застрашава с информацията, която дава, и трябва да се дискредитира всеки източник, който го цитира.

За Георги Георгиев извадиха и друг „компромат” – през 2013 г. е бил кандидат от листата на ГЕРБ във Видин. Едва ли е първият разочарован и отделил се от тази партия. Някои от сигналите на „Боец” са стрелба във всички посоки – сега оспорват дори оттеглянето на Пеевски от спечеленото място в изборите за европейски парламент, тормозят за всичко. А то поводи много.

„Боец” е създадено през 2013 г., тогава за пръв път неколцината му учредители са се появили на протестите пред парламента. Регистрирано е две години по-късно и започва борба срещу злоупотребите на властта с всички законни средства, чрез сигнали и официални искания на информация от институциите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.